Ushqyesit si hekuri dhe kalciumi janë thelbësore për shëndetin e gjakut dhe kockave, respektivisht. Por më shumë se gjysma e popullsisë globale nuk po ha mjaftueshëm nga këto dhe pesë lëndë ushqyese të tjera gjithashtu thelbësore për shëndetin e njeriut, sipas një studimi të ri. Më shumë se 5 miliardë njerëz nuk konsumojnë mjaftueshëm jod, vitaminë E ose kalcium, zbuloi studimi i publikuar më 29 gusht në revistën The Lancet Global Health. Dhe më shumë se 4 miliardë njerëz kanë konsum të pamjaftueshëm të hekurit, riboflavinës, folatit dhe vitaminës C.
Kjo jo vetëm sepse është i pari që vlerëson marrjen e pamjaftueshme të mikronutrientëve në pothuajse çdo vend, por edhe sepse i bën këto metoda dhe rezultate lehtësisht të arritshme për studiuesit dhe praktikuesit. Studimet e kaluara kanë vlerësuar mangësitë në mbarë botën në mikronutrientët ose furnizimet e pamjaftueshme të ushqimeve që përmbajnë ato, por nuk ka pasur ndonjë vlerësim global të marrjes që konsiderohet i pamjaftueshëm bazuar në kërkesat ushqyese, sipas studimit të fundit.