E vërteta për mishin: A duhet ta heqim nga dieta jonë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Në kohën e dietave vegane, trendeve të “detoksit” dhe rritjes së ndërgjegjësimit për mjedisin, mishi është shpesh në qendër të debatit. A është armiku i shëndetit, apo një burim i pazëvendësueshëm ushqyesish? E vërteta, si gjithmonë, qëndron diku në mes. Një qasje e balancuar është çelësi për të kuptuar se çfarë roli duhet të luajë mishi në një regjim ushqimor të shëndetshëm.

Përfitimet e konsumit të mishit

Proteinë e plotë

Mishi ofron të gjitha aminoacidet esenciale që trupi ynë ka nevojë për ndërtimin e muskujve, hormoneve dhe qelizave.

Hekur hemik

Ndryshe nga hekuri i bimëve, ai i mishit përthithet më lehtë nga organizmi dhe është i rëndësishëm për energjinë dhe funksionimin e trurit.

Vitaminat B, sidomos B12

Jetike për sistemin nervor dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Zinku

Ndihmon në sistemin imunitar dhe shërimin e plagëve.

Rreziqet e konsumit të tepërt

Rritje e rrezikut për sëmundje kardiovaskulare, sidomos nga mishi i kuq i përpunuar (si sallami, proshuta, salsiçet).

Ndikim në mjedis

Industria e mishit ka një ndikim të konsiderueshëm në ndotjen dhe ngrohjen globale.

Rritje e inflamacionit kronik nëse konsumohet në sasi të mëdha dhe në mungesë të fibrave nga burimet bimore.

Mishi i kuq, pula apo alternativa bimore?

– Mishi i kuq (viçi, qengji):

– I pasur në hekur dhe zink.

– Duhet konsumuar me maturi, veçanërisht në formë të papërpunuar dhe të gatuar shëndetshëm (jo skarë e djegur).

Pula dhe mishi i bardhë

– Përmban më pak yndyrna të ngopura.

– Shkakton më pak stres oksidativ në trup.

– Kujdes me mënyrën e përgatitjes (shmangni skuqjen e thellë).

Alternativat bimore (tofu, bishtajore, seitan)

– Zero kolesterol, të pasura me fibra dhe më të qëndrueshme për mjedisin.

Lexo edhe :  Vitaminat që gratë duhet të marrin çdo ditë

– Jo gjithmonë përmbajnë të gjithë aminoacidet dhe kërkojnë kombinime të zgjuara ushqimore.

Si të konsumojmë mish me mençuri?

– Zgjidh mish organik ose të rritur në mënyrë humane, nga burime të kontrolluara.

– Përdor pjesë më të ligëta dhe përgatiti në mënyra të shëndetshme: zierje, pjekje, në avull.

Ndërto një pjatë të balancuar: gjysma e pjatës le të jetë me perime dhe drithëra integrale.

Konsumo mish 2–3 herë në javë, jo çdo ditë – ndërsa në ditët e tjera eksperimentoni me alternativa bimore.

Në fund të ditës…
Nuk ka nevojë të demonizojmë mishin, por as të abuzojmë me të. Nuk është fjala për të zgjedhur mes mishngrënies dhe vegjetarianizmit – por për të kultivuar një marrëdhënie të ndërgjegjshme me ushqimin. Dëgjoni trupin tuaj, respektoni natyrën dhe zgjidhni me dije./E.Ç

Të fundit

Irani skeptik për bisedimet me SHBA, Khamenei: Nuk japin rezultat

Lideri suprem iranian është shprehur skeptik se bisedimet me Shtetet e Bashkuara për çështjen bërthamore do të çojnë në...

“Shpenzova 6 milionë lekë të vjetra”, kandidati demokrat: E kuptova planin e Ramës

Kandidati demokrat në qarkun e Durrësit, Aulon Kalaja vijon të jetë i zhgënjyer me rezultatin që prodhuan zgjedhjet e 11 majit në Shqipëri. Kalaja i...

“Nuk i do për vete”, Fiks Fare zbulon skandalin në Fshatin SOS

Një 18-vjeçare, e rritur në Fshatin SOS të Fëmijëve, ka denoncuar në emisionin investigativ “Fiks Fare” se nuk po merr fondet që i takojnë...

Macja trafikante, metoda origjinale e bandave për të futur drogë në burg (video)

Një ngjarje e pazakontë ka ndodhur në Kosta Rika, që nxori zbuluar dhe skemën e re të trafikut të drogës në këtë vend. Duket se...

Albin Kurti: Jemi të gatshëm për kompromise për qeverinë, por…

Kryeministri në detyrë i Kosovës, njëherësh udhëheqës i Lëvizjes Vetëvendosje (LVV), Albin Kurti, deklaroi se kandidatura e Albulena Haxhiut për kryetare të Kuvendit të...

Lajme të tjera

Web TV