Fëmijët të mërzitur në shtëpi? Gatuajini këto receta

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Qëndrimi për një kohë të gjatë në shtëpi i mërzit fëmijët dhe jo pa të drejtë. Por në këtë situatë ushqimi mund të jetë një mënyrë e mirë se si tu ndryshoni atyre gjendjen e humorit. Më poshtë janë disa receta të thjeshta gatimi për fëmijët tuaj.

1-Kek me reçel portokalli

Përbërësit

300 gr miell

100 gr sheqer

4 kokrra vezë

230 ml kos i bardhe

100 gr gjalpë i shkrire

100 gr reçel portokalli

1 pako maja per ëmbëlsira

pak sode buke

Përgatitja

Për kek me reçel portokalli llojmë duke rrahur vezët se bashku me sheqerin. Shtojmë me pas reçelin e portokallit. I përziejmë së bashku dhe më pas shtojmë edhe kosin e bardhë.

Në një enë tjetër përziejmë miellin me majanë për ëmbëlsira dhe sodën e bukës. Sitim miellin sipër vezëve dhe e trazojmë të gjithë masën. Tek ëmbëlsira hedhim edhe gjalpin e shkrirë por jo të nxehtë. E trazojmë derisa të arrijmë një mase homogjene.

Masën e hedhim në një tavë të lyer gjalpë më parë dhe e pjekim në furrë të nxehtë për 30-40 minuta në temperaturën 180°C.

Ëmbëlsira kek me reçel portokalli është gati. E lemë të ohet dhe kur e shërbejmë hedhim sipër sheqer pluhur.


2-Akullore shtëpie me çokollatë

Përbërësit

500 ml qumësht

150 gr sheqer

2 lugë gjelle sheqer pluhur

50 gr çokollatë të zezë

50 gr çokokrem Nutella

20 gr kakao pluhur

3 vezë

Pak aromë vanilje

Përgatitja

Si llim duhet të gjejmë një enë inoksi për përgatitjen e akullores në mënyrë që të futet edhe në ngrirje në frigorifer.

Marrim vezët dhe ndajmë të verdhat nga të bardhat. Këto të fundit i hedhim në një enë me 2 lugë sheqer pluhur.

Të verdhat e vezëve i hedhim në një tenxhere ku shtojmë dhe sheqerin e kakaon pluhur. I trazojmë mirë dhe shtojmë ngadalë qumështin duke e trazuar në mënyrë që të mos krijohen kokrriza. Shtojmë edhe aromën e vaniljes. Trazojmë mirë gjithë përbërësit.

Vendosim tenxheren në zjarr dhe e lemë derisa të llojë të marrë valë. Fikim zjarrin dhe lemë masën e përgatitur të qetësohet.

Ndërkohë shkrijmë në banjomaria çokollatën. Kur kjo të jetë shkrirë, shtojmë çokokremin (Nutella). I bashkojmë mirë dhe i hedhim në tenxheren ku kemi përgatitur më parë masën me kakao. I trazojmë mirë së bashku.

Të bardhat e vezëve të cilat i bashkuam me sheqerin pluhur llojmë ti rrahim duke futur enën në fillim banjomaria përreth 1 minutë e më pas i rrahim normalisht.

Lexo edhe :  "Hitleri i tha ta qëllonte me armë pas gëlltitjes së helmit", arkivat ruse shtangin botën

Pasi i kemi rrahur, bashkojmë këto në tenxheren me masën e përgatitur më parë. I trazojmë mirë me ngadalë.

Masën e përgatitur e hedhim në enën e inoksit të ohtë, të cilën e kemi futur paraprakisht në frigorifer.

Akullorja duhet të rrijë të paktën për 5 orë në ngrirje. Duhet të kujtohemi që çdo 45 minuta duhet të trazojmë akulloren në mënyrë që të thyejmë kristalet e akullit që krijohen në sipërfaqe.


3-Byrek i mbushur në formë lule

Përbërësit për brumin

200 ml kos të bardhë

200 ml qumësht

2 vezë

1 lxhan vaj ulliri

1 pako maja për bukë

800 gr miell

pak kripë

pak vaj ulliri

Përbërësit për mbushjen

200 gr djathë i bardhë

100 gr gjizë

Përbërësit për lyerjen

1 vezë

50 gr djathë të grirë

Përgatitja

Fillojmë të përgatisim brumin duke hedhur miellin në një tepsi. E hapim në mes dhe hedhim pak kripë, vezët e llojmë ta përziejmë. Shtojmë me radhë vajin, qumështin e më pas kosin.

Në fund shtojmë majanë të cilën e kemi shkrirë paraprakisht me pak qumësht. E ngjeshim mirë brumin përreth 15 minuta derisa të arrijmë një masë homogjene. E vendosim brumin në tepsi dhe e lemë të pushojë përreth 30 minuta.

Pasi ka pushuar brumi, e marrim dhe e ndajmë në dy pjesë. I hapim pjesët në dy petë. Një petë e shtrojmë në tepsi ku kemi shtruar një letër furri. E mbushim petën sipër me djathin e shtypur të përzier me gjizën. E mbulojmë sipër me petën tjetër. Duhet të kemi kujdes që të puthiten mirë të dyja petët. Me një thikë llojmë të presim byrekun në katër pjesë, cdo çerek cope e ndajmë më katërsh. Do të kemi kështu gjithsej 16 copa. Duke pasur kujdes që të mos shkëputen nga tepsia, e dredhim çdo pjesë në vetvete dhe i bashkojmë dy e nga dy sikur të ishte një gërshet. Do të kemi kështu 8 gërsheta brumi. E lyejmë sipër byrekun me vezën e rrahur dhe i hedhim sipër djathin e grirë.

Vendosim tavën në furrë të nxehtë 200°C dhe e pjekim përreth 35-40 minuta, derisa të shohim që pjesa sipër ka marrë një ngjyrë të bukur të verdhë në kafe. Njerrim tavën nga furri, e lemë të ohet pak e më pas e shërbejmë.

Të fundit

“Mandatin e nëntë e vura me 50%”, Rama: S’kam parë takim më të madh se ky

Kryetari i PS, Edi Rama, ishte në takimin përmbyllës në Durrës, ku pasi falënderoi për pjesëmarrjen masive, u shpreh...

“Skllav dhe vegël i Edi Ramës”/ Berisha “lëshon gjuhën” ndaj Tom Doshit në Shkodër

Kreu i PD Sali Berisha nga Shkodra, nga takimi përmbyllës në Shkodër ka sulmuar Tom Doshin, si dhe Agron Shehajn. Berisha tha se Tom Doshi është skllav...

“E keqja vjen nga ata!”/ Njerëzit e pasur kanë shkaktuar dy të tretat e ngrohjes globale

Është e njohur mirë se çështja e pabarazive sociale është e ndërthurur fort me atë të krizës klimatike. Por, në çfarë mase saktësisht,ndikojnë ndryshimet në...

Shkodër, Berisha sulmon Shehajn dhe Doshin: Janë vegla të Ramës, mos i votoni!

Kreu i PD Sali Berisha nga Shkodra, nga takimi përmbyllës në Shkodër ka sulmuar Tom Doshin, si dhe Agron Shehajn. Berisha tha se Tom Doshi...

Çfarë ka në arkivat (jo më aq sekrete) të Vatikanit?

Arkivat Sekrete të Vatikanit, të themeluara nga Pali V rreth vitit 1610, fillimisht nuk ishin më sekrete se çdo kancelari tjetër fisnike. Në fakt, në...

Lajme të tjera

Web TV