Me vjeshtën fillojnë përsëri të gjitha aktivitetet dhe mbushja me energji, detoksifikimi i trupit është një mënyrë e mirë për t’u përballur me periudhën më të ngarkuar. Falë natyrës, përveç luftimit të lodhjes dhe stresit, ne gjithashtu mund të rrisim mbrojtjen imune falë shumë ushqimeve të çmuara tipike të këtij sezoni: perfekte për aromatizimin e pjatave, ideale për mirëqenien tonë.
Hudhra: gjithmonë konsiderohet e domosdoshme, falë vetive të shumta shëndetësore, hudhra forcon sistemin imunitar, vepron si një baktericid i fuqishëm, është një vermicid shumë i fuqishëm, rregullon presionin e gjakut, zvogëlon rrezikun e sklerozës së arteries, parandalon grumbullimin e trombociteve dhe për këtë arsye formimin e trombit, rregullon nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve në gjak. Për më tepër, hudhra është një aleat i çmuar i bukurisë i aftë t’i japë lëkurës një pamje të shëndetshme dhe të nxisë rritjen e flokëve dhe mbrojtjen imune.
Brokoli: veçanërisht i pasur me vitaminë C, brokoli gjithashtu përmban luteinë, një karotenoid që është i dobishëm për sytë tanë. Ai është gjithashtu një burim i shkëlqyer i vitaminave K, C, dhe A, acid folik dhe fibra, si dhe ka një përmbajtje të lartë të fosforit, kaliumit, magnezit dhe vitaminave B6 dhe vitaminës E. Disa studime kanë treguar se brokoli është veçanërisht efektiv në parandalimin e kancerit të gjirit, falë sulforafanit, i cili është i aftë të vrasë qelizat burimore dhe të parandalojë rritjen e neoplazmave të reja.
Hurma: e quajtur edhe “molla e Lindjes”, ka veti laksative, diuretike, energjike dhe është gjithashtu e pasur me vitamina, beta -karoten dhe kripëra minerale si kaliumi, fosfori dhe magnezi. E përkryer për mbrojtjen dhe pastrimin e mëlçisë, konsiderohet si një frut ideal për fëmijët, atletët dhe njerëzit astenikë pasi ka veti të shkëlqyera energjike, falë sheqernave që përmban.
Lulelakër: përforcon prodhimin e hemoglobinës me efekte pozitive për aneminë, ka një veprim remineralizues dhe pastrues, ka një përmbajtje të ulët kalorike dhe për këtë arsye është ideale për ata që ndjekin një dietë me kalori të ulët: studimet e fundit kanë treguar fuqitë e saj anti-inflamatore, e çmuar për forcimin e mbrojtjes imune, përveç vetive antioksiduese dhe antibakteriale. Lulelakra rekomandohet në rast të diabetit pasi kontribuon në kontrollin e sheqerit në gjak.
Qepë: shumë virtyte i atribuohen kësaj perimeje. Në fakt konsiderohet një bimë antihipertensive falë pranisë së flavonoideve, vermifuge, ekspektorant, antibiotik (veçanërisht në zorrë), antitrombotik dhe është eshkëlqyer për parandalimin e arteriosklerozës dhe dëmtimeve të shkaktuara nga hiperkolesterolemia.
Kërpudha: të shkëlqyeshme për diurezën kërpudhat janë gjithashtu ideale për të qëndruar në dietë, pasi kanë një përmbajtje shumë të ulët yndyre dhe sheqeri. Kërpudhat nxisin diurezën, janë një burim i shkëlqyer i mineraleve, në veçanti fosfor, kalium, selen dhe magnez dhe gjithashtu përmbajnë lizinë dhe triptofan, vitamina B dhe disa antioksidantë.
Barërat aromatik: falë freskisë së tyre ata janë në gjendje t’i japin një shije të veçantë çdo gatimi. Rozmarinë, trumzë, spec djegës, gjethe dafine e kështu me radhë do të jenë gati të na ngacmojnë për të gatuar pjata të shijshme, qoftë mish, peshk apo perime. Rozmarina, për shembull, ka veti antiseptike, qetëson gripin dhe ethet dhe ndihmon sistemin e frymëmarrjes në rast të astmës dhe kollës, dhe lehtëson prodhimin e lëngut biliar duke nxitur tretjen. Trumza është e pasur me vajra esenciale që e bëjnë atë një antiseptik të fuqishëm: ka veti antibakteriale, antispazmatike dhe antifungale.
Thjerrëzat: thjerrëzat janë një bishtajore shumë e lashtë, e cila është konsideruar gjithmonë mish i të varfërve për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe hekurit në krahasim me ushqimet e tjera me origjinë bimore. Falë marrjes së rëndësishme të fibrave, ato janë një aleat i vlefshëm në dieta, sepse rrisin ndjenjën e ngopjes; ato përmbajnë gjithashtu shumë minerale dhe për këtë arsye thjerrëzat janë ideale në rast të lodhjes, kequshqyerjes dhe anemisë. Thjerrëzat kanë një përmbajtje të rëndësishme të izoflavoneve, antioksidantë të fuqishëm të dobishëm kundër radikalëve të lirë; ato përmbajnë tiaminë (vitamina B1), e cila nxit kujtesën dhe përqendrimin, dhe vitaminë B3, e cila ndihmon trupin të menaxhojë energjinë në mënyrë optimale dhe të zvogëlojë trigliceridet në gjak.
Erëzat: për të luftuar ftohjet shija e fortë e erëzave gjallëron edhe përgatitjet më të thjeshta. Chilli, për shembull, përmirëson qarkullimin, është një kardioprotektiv i shkëlqyer, ka veti vazodiluese dhe lufton kolesterolin; promovon elasticitetin e kapilarëve duke përmirësuar oksigjenimin e indeve. Shafrani, i shkëlqyer në rizoto, por edhe në gatimet me perime, përdoret në mjekësinë indiane për trajtimin e bronkitit, dhimbjes së fytit, dhimbjes së kokës, etheve dhe të vjellave.
Shafrani përdoret për trajtimin e epistaksisë, dismenorresë, gjakderdhjes së menstruacioneve dhe histerisë. Kardamomi përdoret për trajtimin e kollës dhe ftohjes, për problemet me sistemin urinar dhe për hemorroidet, ndërsa në mjekësinë tradicionale kineze përdoret kundër dhimbjeve të stomakut dhe dizenterisë.
Kungulli: mbreti i vjeshtës, kungulli është me të vërtetë një minierë përfitimesh. Përveçse i shijshëm dhe i gjithanshëm, perfekt për tu shijuar në përgatitjet e pafundme (supa, rizoto, ëmbëlsira dhe madje edhe në bukë) është gjithashtu një mik i çmuar i qëndrimit në formë.
I pasur me ujë dhe fibra, kungulli krenohet me vetitë diuretike dhe laksative që e bëjnë atë të përsosur për rregullimin e funksioneve të zorrëve, duke zvogëluar ënjtjen e barkut dhe mbajtjen e ujit. Për më tepër, falë përmbajtjes së ulët të glicemisë dhe lipideve, kjo perime është ideale për të luftuar diabetin dhe hipertensionin. Kungulli është gjithashtu i shkëlqyeshëm për të luftuar trishtimin: falë magnezit, ai relakson muskujt dhe zvogëlon tensionin nervor, duke i dhënë efekte të dobishme trupit dhe humorit.