Mjekja mikrobiologe, Blerta Brati ka shpjeguar dy koncepte që shpesh njerëzit i ngatërrojnë, profesionin e nutricionistit dhe dietologun.
Dallimi mes të dyve është që nutricionisti është mjek dhe mund të urdhërojë ekzaminime, analiza dhe të përshkruajë ilaçe, ndërsa dietologu është një profesionist paramjeksor që bën edukimin e pacientit të tij në lidhje me të ushqyerit.
Sot të gjithëve u duket vetja nutricioniste…
Nutricionisti është përgjegjës për parashikimin, diagnostikimin dhe menaxhimin e çrregullimeve të lidhura me të ushqyerit, nga diabeti te obeziteti, duke përfshirë kolesterolin, intolerancën ushqimore, anoreksinë ose buliminë.
Si mjek, ai mund të urdhërojë ekzaminime dhe analiza dhe të përshkruajë ilaçe.
Profesioni i dietologut konsiston në trajnimin dhe edukimin e pacientëve të tij në lidhje me të ushqyerit dhe zakonet e mira për të fituar. Ai vendos programe ushqimore të përshtatura për nevojat e çdo pacienti dhe siguron që ata të adoptojnë një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.
Nutricionisti është një mjek që ka vite bazë shkollim, plus specializim në endokrinologji, pediatri, mjekësi të përgjithshme apo gastroenterologji. Gjatë karrierës së tij, ai specializohet në të ushqyerit .
Profesioni i dietologut nuk kërkon të njëjtat diploma. Ky eshte një profesionist paramjekësor.