Pse na pëlqen ushqimi pikant? Shkenca prapa “nxehtësisë”…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne të gjithë njohim të paktën një person që e pëlqen ushqimin e tij jashtëzakonisht pikant.

Ushqimet pikante shkaktojnë dhimbje fizike, jo vetëm në gojë, por ndonjëherë në të gjithë trupin. Pse do të hamë qëllimisht dhe do të shijonim diçka që shkakton dhimbje? Epo, rezulton, ka në fakt disa arsye mjaft bindëse pse kaq shumë njerëz në mbarë botën e duan mënyrën se si dhemb.

Erëza nuk është një “aromë”, por më tepër një ndjesi. Ndjesia e erëzës vjen nga përbërja kimike kapsaicina, e cila është substanca që i bën specat djegës. Kapsaicina shkakton dhimbje dhe e bën trupin të mendojë se është në rrezik. Si përgjigje, trupi lëshon endorfinë, të cilat janë hormone që shkaktojnë kënaqësi, kjo është mënyra e trupit për t’u përpjekur të eliminojë “kërcënimin” që ndjen kur hani ushqim pikant. Ky çlirim kimik bën që disa njerëz të lidhin të ngrënit e ushqimeve të nxehta me lumturinë, duke krijuar një “të lartë”, të ngjashme me atë të ndjenjës së mirë që keni pas stërvitjes.

Kur trupi ndjen se është në rrezik, ai do të lëshojë gjithashtu hormonin e mbijetesës adrenalinë. Me pak fjalë, për shumë njerëz, ngrënia e ushqimeve të nxehta është një lloj kërkimi emocionues. Është e arsyeshme që meqenëse kimikatet në specat djegës na shkaktojnë dhimbje, ato mund të jenë gjithashtu të dëmshme për bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera. Para ftohjes, specat djegës shpesh përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit dhe për të shmangur bakteret në pjesët më të nxehta të botës. Kjo ishte pjesë përbërëse e sigurisë ushqimore, specat djegës ishin shpëtimtarë të jetës.

Lexo edhe :  Bieta Sula largohet nga TCH?/ Vendin e saj do e rrëmbejë ish-banorja e ‘BBVA’

Kjo është arsyeja pse vendet më të nxehta si India dhe Meksika kanë zhvilluar kuzhina tradicionale shumë pikante, ndërsa klimat më të buta si Anglia dhe Skandinavia prodhojnë ushqim shumë më të butë. Pra, për shkak të këtyre vetive antimikrobike që gjenden në specat djegës, shumë kultura krijuan pjata tradicionale pikante dhe me kalimin e brezave, miliarda njerëz i kanë dashur ato./ TAR

Të fundit

Aleanca Skoci–Francë: Historia e “Aleancës së Vjetër” kundër Anglisë

Më 23 tetor 1295, Skocia dhe Franca formuan një aleancë ushtarake që do të hynte në histori si “Aleanca...

“Hirushja” e Botërorit të Klubeve, Fluminese mposht Al Hilal dhe arrin gjysmëfinalen

Fluminense mund të quhet me plotë gojë “Hirushja” e këtij Botërori për Klube. Skuadra braziliane triumfoi mbrëmjen e sotme ndaj Al Hilalit të Simone...

Hamasi pranon propozimin amerikan për armëpushim 60-ditor

Hamasi ka paraqitur përgjigjen e tij ndaj një propozimi për armëpushim në Gaza, të ndërmjetësuar nga SHBA-të, tha të premten për Reuters një zyrtar...

Ish-ambasadori: Kërkoni falje për krimet ndaj shqiptarëve të Çamërisë

Ish-ambasadori, shkrimtari e studiuesi Luan Rama, është shprehur se Presidenti, Kryeministri dhe Parlamenti grek duhet t’i kërkojnë të falur popullsisë shqiptare të Çamërisë për...

“Ka rrethuar pallatin”, Braçe denoncon zaptimin e hapësirës publike

Deputeti socialist Erion Braçe ka reaguar ashpër përmes një denoncimi lidhur me zaptimin e hapësirave publike në zonën e bllokut “1 Maji”, në Tiranë. Përmes...

Lajme të tjera

Web TV