Pse na pëlqen ushqimi pikant? Shkenca prapa “nxehtësisë”…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne të gjithë njohim të paktën një person që e pëlqen ushqimin e tij jashtëzakonisht pikant.

Ushqimet pikante shkaktojnë dhimbje fizike, jo vetëm në gojë, por ndonjëherë në të gjithë trupin. Pse do të hamë qëllimisht dhe do të shijonim diçka që shkakton dhimbje? Epo, rezulton, ka në fakt disa arsye mjaft bindëse pse kaq shumë njerëz në mbarë botën e duan mënyrën se si dhemb.

Erëza nuk është një “aromë”, por më tepër një ndjesi. Ndjesia e erëzës vjen nga përbërja kimike kapsaicina, e cila është substanca që i bën specat djegës. Kapsaicina shkakton dhimbje dhe e bën trupin të mendojë se është në rrezik. Si përgjigje, trupi lëshon endorfinë, të cilat janë hormone që shkaktojnë kënaqësi, kjo është mënyra e trupit për t’u përpjekur të eliminojë “kërcënimin” që ndjen kur hani ushqim pikant. Ky çlirim kimik bën që disa njerëz të lidhin të ngrënit e ushqimeve të nxehta me lumturinë, duke krijuar një “të lartë”, të ngjashme me atë të ndjenjës së mirë që keni pas stërvitjes.

Kur trupi ndjen se është në rrezik, ai do të lëshojë gjithashtu hormonin e mbijetesës adrenalinë. Me pak fjalë, për shumë njerëz, ngrënia e ushqimeve të nxehta është një lloj kërkimi emocionues. Është e arsyeshme që meqenëse kimikatet në specat djegës na shkaktojnë dhimbje, ato mund të jenë gjithashtu të dëmshme për bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera. Para ftohjes, specat djegës shpesh përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit dhe për të shmangur bakteret në pjesët më të nxehta të botës. Kjo ishte pjesë përbërëse e sigurisë ushqimore, specat djegës ishin shpëtimtarë të jetës.

Lexo edhe :  Filmat e krijuar me Inteligjencë Artificiale mund të fitojnë Oscar?!

Kjo është arsyeja pse vendet më të nxehta si India dhe Meksika kanë zhvilluar kuzhina tradicionale shumë pikante, ndërsa klimat më të buta si Anglia dhe Skandinavia prodhojnë ushqim shumë më të butë. Pra, për shkak të këtyre vetive antimikrobike që gjenden në specat djegës, shumë kultura krijuan pjata tradicionale pikante dhe me kalimin e brezave, miliarda njerëz i kanë dashur ato./ TAR

Të fundit

Pesë këshilla që duhet të zbatoni nëse dëshironi të keni gjumë cilësor dhe të qetë

Nëse keni vështirësi për të fjetur ose zgjoheni shumë herët, filloni me këto pesë zakone të thjeshta të shëndetshme...

“Nuk ka karta për të luajtur”/ Trump akuzon Zelensky-n si pengesë për paqe

Ish-presidenti amerikan, Donald Trump, ka kritikuar ashpër presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky për qëndrimin e tij ndaj Krimesë, duke e quajtur atë një pengesë serioze...

U gjobitën nga BE me 700 milionë euro, Apple dhe Meta “bëjnë rezistencë”: E padrejtë

Bashkimi Evropian urdhëroi gjigandët e teknologjisë Apple dhe Meta që të paguajnë së bashkuë një shumë pre 700 milionë euro. BE lëshoi një gjobë prej...

Premtimi i PS për pasaportën evropiane/ Integrimi mund të përmbyllet brenda dy vitesh!

Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, njëherazi kandidat për deputet në listën e hapur të Partisë Socialiste në Tiranë, deklaroi në një...

Kryeministri francez në telashe/ E bija boton librin ku rrëfen dhunën që pësoi në shkollë

Vajza e kryeministrit francez ka pohuar se është dhunuar në një shkollë dhe që babai i saj akuzohet se e ka injoruar gjatë kohës...

Lajme të tjera

Web TV