Pse na pëlqen ushqimi pikant? Shkenca prapa “nxehtësisë”…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne të gjithë njohim të paktën një person që e pëlqen ushqimin e tij jashtëzakonisht pikant.

Ushqimet pikante shkaktojnë dhimbje fizike, jo vetëm në gojë, por ndonjëherë në të gjithë trupin. Pse do të hamë qëllimisht dhe do të shijonim diçka që shkakton dhimbje? Epo, rezulton, ka në fakt disa arsye mjaft bindëse pse kaq shumë njerëz në mbarë botën e duan mënyrën se si dhemb.

Erëza nuk është një “aromë”, por më tepër një ndjesi. Ndjesia e erëzës vjen nga përbërja kimike kapsaicina, e cila është substanca që i bën specat djegës. Kapsaicina shkakton dhimbje dhe e bën trupin të mendojë se është në rrezik. Si përgjigje, trupi lëshon endorfinë, të cilat janë hormone që shkaktojnë kënaqësi, kjo është mënyra e trupit për t’u përpjekur të eliminojë “kërcënimin” që ndjen kur hani ushqim pikant. Ky çlirim kimik bën që disa njerëz të lidhin të ngrënit e ushqimeve të nxehta me lumturinë, duke krijuar një “të lartë”, të ngjashme me atë të ndjenjës së mirë që keni pas stërvitjes.

Kur trupi ndjen se është në rrezik, ai do të lëshojë gjithashtu hormonin e mbijetesës adrenalinë. Me pak fjalë, për shumë njerëz, ngrënia e ushqimeve të nxehta është një lloj kërkimi emocionues. Është e arsyeshme që meqenëse kimikatet në specat djegës na shkaktojnë dhimbje, ato mund të jenë gjithashtu të dëmshme për bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera. Para ftohjes, specat djegës shpesh përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit dhe për të shmangur bakteret në pjesët më të nxehta të botës. Kjo ishte pjesë përbërëse e sigurisë ushqimore, specat djegës ishin shpëtimtarë të jetës.

Lexo edhe :  Rast qesharal/ Çfarë macet shohin në të vërtetë kur shikohen në pasqyrë

Kjo është arsyeja pse vendet më të nxehta si India dhe Meksika kanë zhvilluar kuzhina tradicionale shumë pikante, ndërsa klimat më të buta si Anglia dhe Skandinavia prodhojnë ushqim shumë më të butë. Pra, për shkak të këtyre vetive antimikrobike që gjenden në specat djegës, shumë kultura krijuan pjata tradicionale pikante dhe me kalimin e brezave, miliarda njerëz i kanë dashur ato./ TAR

Të fundit

Si e humbi Shqipëria trenin e BE-së që i erdhi në stacion

Nga Ylli Pata Edi Rama po e mban të gjithë fushatën e tij për të marrë mandatin e katërt me...

Disa nga shenjat që tregojnë se nuk po merrni mjaftueshëm proteina

Proteina nuk është vetëm thelbësore, por është jetike, veçanërisht për gratë ndërsa plakemi. Dhe nuk është vetëm sasia, por edhe koha që e konsumojmë....

Basha zhgënjen ish-miqtë – Flutura Açka dhe Enkelejd Alibeaj:Është futur në lojën e Ramës

Hidhje-pritjet virtuale mes dyshes më virale, konkurruese në zgjedhje, Rama- Basha, po kthehen në bezdisëse dhe të papërtypshme për disa vëzhgues. Ata që besuan deri...

Kuota gjinore, ‘avantazhi’ i grave në listat e hapura! 1 në 3 fitues do jetë grua

11 maji krijon disa lehtësi për gratë që janë kandidate në listën e hapur. Në çdo tre emra fitues, do të shpallet deputete një...

Qeveria greke njofton rritjen e pagës minimale në 880 euro

Kryeministri i Greqisë, Kyriakos Mitsotakis ka njoftuar rritjen e pagës minimale nga 830 euro në 880 euro, ndërsa tha se synon që në fund...

Lajme të tjera

Web TV