Pse na pëlqen ushqimi pikant? Shkenca prapa “nxehtësisë”…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne të gjithë njohim të paktën një person që e pëlqen ushqimin e tij jashtëzakonisht pikant.

Ushqimet pikante shkaktojnë dhimbje fizike, jo vetëm në gojë, por ndonjëherë në të gjithë trupin. Pse do të hamë qëllimisht dhe do të shijonim diçka që shkakton dhimbje? Epo, rezulton, ka në fakt disa arsye mjaft bindëse pse kaq shumë njerëz në mbarë botën e duan mënyrën se si dhemb.

Erëza nuk është një “aromë”, por më tepër një ndjesi. Ndjesia e erëzës vjen nga përbërja kimike kapsaicina, e cila është substanca që i bën specat djegës. Kapsaicina shkakton dhimbje dhe e bën trupin të mendojë se është në rrezik. Si përgjigje, trupi lëshon endorfinë, të cilat janë hormone që shkaktojnë kënaqësi, kjo është mënyra e trupit për t’u përpjekur të eliminojë “kërcënimin” që ndjen kur hani ushqim pikant. Ky çlirim kimik bën që disa njerëz të lidhin të ngrënit e ushqimeve të nxehta me lumturinë, duke krijuar një “të lartë”, të ngjashme me atë të ndjenjës së mirë që keni pas stërvitjes.

Kur trupi ndjen se është në rrezik, ai do të lëshojë gjithashtu hormonin e mbijetesës adrenalinë. Me pak fjalë, për shumë njerëz, ngrënia e ushqimeve të nxehta është një lloj kërkimi emocionues. Është e arsyeshme që meqenëse kimikatet në specat djegës na shkaktojnë dhimbje, ato mund të jenë gjithashtu të dëmshme për bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera. Para ftohjes, specat djegës shpesh përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit dhe për të shmangur bakteret në pjesët më të nxehta të botës. Kjo ishte pjesë përbërëse e sigurisë ushqimore, specat djegës ishin shpëtimtarë të jetës.

Lexo edhe :  U bë nënë për herë të dytë, Einxhel Shkira ndan copëza nga ditët e para të familjes 

Kjo është arsyeja pse vendet më të nxehta si India dhe Meksika kanë zhvilluar kuzhina tradicionale shumë pikante, ndërsa klimat më të buta si Anglia dhe Skandinavia prodhojnë ushqim shumë më të butë. Pra, për shkak të këtyre vetive antimikrobike që gjenden në specat djegës, shumë kultura krijuan pjata tradicionale pikante dhe me kalimin e brezave, miliarda njerëz i kanë dashur ato./ TAR

Të fundit

Cili është plani i ri për ndihma në Gazë dhe pse po kundërshtohet nga grupet bamirëse?

Një grup – i mbështetur nga Uashingtoni – që është aprovuar nga Izraeli për të marrë përsipër shpërndarjen e...

Turi i 82-të çiklistik i Shqipërisë/ Sot etapa e tretë ja akset që do të bllokohen

Sot do të zhvillohet etapa e tretë e turit të 82-të çiklistik të Shqipërisë që nis në Elbasan dhe përfundon në Vlorë. Për mbarëvajtjen e këtij aktiviteti,...

Zgjerimi i autostradës Tiranë-Durrës/ Rama ndan fotot, ralizimi fizik ka arritur në 50%

Në autostradën Tiranë-Durrës vijon puna për zgjerimin e rrugës me nga dy korsi në secilën anë, ku njëra korsi do të shërbejë për emergjencat,...

Deficiti i skemës së pensioneve në përmirësim, si po mbahen shpenzimet nën kontroll

Skema e sigurimeve shoqërore ka arkëtuar më shumë, teksa është treguar me e kursyer në shpenzime me 2024, duke ulur në këtë mënyrë boshllëkun...

Thatësira ekstreme, zjarre dhe../ Temperaturat pritet të thyejnë rekordin e nxehtësisë

Ekziston një shans prej 80% që temperaturat globale të thyejnë të paktën një rekord vjetor të nxehtësisë në pesë vitet e ardhshme, duke rritur...

Lajme të tjera

Web TV