Një studim finlandez zbuloi se fëmijët e predispozuar gjenetikisht ndaj diabetit të tipit 1 që konsumojnë banane, kos, grurë dhe tërshërë mund të jenë më të rrezikuar nga kontraktimi i sëmundjes, ndërsa ata që hanë luleshtrydhe, boronica, brokoli, lakër dhe lulelakër do të mbrohen më mirë. Gjetjet u prezantuan në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit .
Shoqatat e papritura . Studiuesit në Institutin Finlandez për Shëndetin dhe Mirëqenien analizuan dietat e 5674 fëmijëve të predispozuar gjenetikisht për diabetin e tipit 1 , nga lindja deri në moshën gjashtë vjeç. 94 e infektuan sëmundjen brenda gjashtë viteve, ndërsa 206 zhvilluan autoimunitet ndaj insulinës (që sjell një rrezik më të madh për t’u prekur nga diabeti i tipit 1). Duke analizuar 34 kategori të ndryshme ushqimore, studiuesit zbuluan se banania, tërshëra, kosi dhe gruri mund të shoqërohen me një rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 1 .
Pesticidet dhe polifenolet. Nuk është e qartë pse është kështu, por studiuesit supozojnë se pesticidet në disa fruta (si bananet ) dhe jo në të tjera (si boronicat) mund të ndikojnë në proceset autoimune të trupit . Për më tepër, polifenolet e pranishme në boronica mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të lidhur me zhvillimin e diabetit të tipit 1.
Gjithçka ende për t’u konfirmuar. Është e rëndësishme të kuptojmë saktësisht se cilat janë shkaqet pas kësaj lidhjeje, sepse nëse, për shembull, zbulonim se boronicat kanë një substancë që mbron nga diabeti, mund të përdorim frutin ose vetë substancën për të parandaluar shfaqjen e sëmundjes. Megjithatë, është e parakohshme të japësh këshilla për dietën që duhet ndjekur , veçanërisht pasi bananet, kosi dhe tërshëra janë ushqime që në përgjithësi janë pjesë e një diete të shëndetshme për një fëmijë (dhe një të rritur).
/E.T