Elastina për lëkurën është një përbërës i pranishëm në shumë kremra dhe produkte bukurie që janë të mira për mirëqenien dhe shëndetin e saj. Një nga avantazhet e elastinës është se ruan elasticitetin dhe forcën e lëkurës, duke kontribuar në një pamje më të shëndetshme dhe më rinore të lëkurës. Në fakt, elastina nuk është gjë tjetër veçse një komponent i pranishëm në shumë inde elastike të trupit.
Është pikërisht një proteinë që trupi në fakt e prodhon natyrshëm brenda vetes. Ndërsa plakemi, prodhimi i këtij komponenti thelbësor të fibrave elastike tenton të ulet. Përveçse është veçanërisht i ndjeshëm ndaj moshës së avancuar, prodhimi i tij mund të ulet për shkak të shumë faktorëve të tjerë që degradojnë fibrat elastike dhe kontribuojnë në humbjen e integritetit të lëkurës, duke e bërë atë tonifikuese të dobët, duke përfshirë dëmtimet e shkaktuara nga ekspozimi në diell.
Në studime të ndryshme është parë se konsumimi i rregullt i perimeve dhe frutave, të pasura me vitamina me veprim antioksidant dhe polifenole, por edhe i frutave të thata dhe ushqimeve të tjera që sigurojnë yndyrna mono dhe të pangopura, mund të nxisin shëndetin e lëkurës, me efekte të dobishme në përmirësimin e elasticitetit.
Çfarë duhet të hani për të marrë më shumë elastinë për lëkurën tuaj?
Kivi
Kivi është një nga frutat më bujarë në vitaminë C, një vitaminë me një veprim shumë antioksidant e cila është një aleat i shkëlqyer në luftën kundër stresit oksidativ dhe degradimit të elastinës. Ai gjithashtu siguron vitaminë A dhe vitaminë E, të cilat kundërveprojnë veprimin e faktorëve që dëmtojnë lëkurën.
Lakra e zezë
Lakra e zezë është një varietet shumë i pasur me bakër, një mineral i çmuar për sintezën e kësaj proteine. Gjethet e saj përmbajnë gjithashtu lëndë ushqyese me një veprim antioksidues duke përfshirë vitaminën A dhe acidin askorbik.
Vezë
Ngrënia e vezëve është një mënyrë e shkëlqyer për të siguruar proteina me cilësi të mirë dhe acide yndyrore esenciale që marrin pjesë në prodhimin natyral të elastinës. Për më tepër, ato garantojnë bakër dhe selen, dy minerale që kundërshtojnë të gjithë ata faktorë të lidhur me plakjen që mund të kontribuojnë në uljen e prodhimit të tyre.
Manaferrat
Boronicat, mjedrat dhe varietetet e tjera të manaferrave janë shumë të pasura me polifenole, duke përfshirë antocianin, kuercetin dhe komponime të tjera shumë antioksidante të cilat e bëjnë lëkurën më rezistente ndaj efekteve të dëmshme të stresit oksidativ, të krijuara nga mënyra e jetesës së parregulluar, ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet, tymit dhe ndotjes, ruajtja e elastinës./E.Ç