Panxhari i kuq është një nga perimet më të mira shqiptare dhe kultivohet gjerësisht në vendin tonë. I pasur me antioksidantë, është një ndër produktet që nuk duhet t’i mungojë tryezës suaj. 8 arsye kryesore, pse duhet të konsumoni panxhar, na i tregon Anila Kalleshi.
– Ka veti antiinflamatore. Përbërësit që gjenden tek panxhari kanë treguar se luajnë një funksion të rëndësishëm për sëmundjet inflamatore.
– Eshtë i pasur me antioksidantë. Panxhari përmban plot antioksidantë të tillë si betakaroten, vitaminë C dhe mangan. Këto antioksidantë kanë funksion për të mbrojtur trupin nga efektet e stresit oksidativ, i cili mund të ndihmojë në forcimin e sistemit imunitar duke shmangur sëmundjet.
– Ndihmon shëndetin e trurit: Ka patur disa studime të vazhdueshme të profilit të lartë që tregojnë se konsumi i lëngut të panxharit mund të ulë presionin e gjakut, lëngu i panxharit, gjithashtu rrit përfusionin apo rrjedhjen e gjakut, në tru!
– Janë të rëndësishme për detoksifikimin e trupit. Pigmentet që i japin ngjyrën panxharit të sheqerit janë pikërisht edhe pigmentet të cilat luajnë një rol tepër të rendësishme në promovimin e shëndetit optimal. Ato punojnë si antioksidantë ose agjentë antiinflamator. Kështu ndihmojnë trupin duke neutralizuar toksina dhe duke ndihmuar në procesin natyror të qelizës, detoksifikimin.
– Janë burim i madhi i folateve, ndryshe acidi folik, qe ështe një nga tetë vitaminat e grupit B dhe ështe e nevojshme për formimin e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut në palcen e eshtrave, konvertimin e karbohidrateve në energji dhe prodhimi i ADN-së dhe ARN. Folate ështe gjithashtu thelbësore për të ulur rrezikun e sěmundjeve të zemrës dhe goditjet në tru. Një filxhan panxhar permban 148 mcg folate!
– Ul presionin e gjakut- nitratet janë një përbërës i veçantë në panxhar, që ulin presionin e gjakut dhe mund të ndihmojnë për të luftuar semundjet e zemrës.
– Mund të luftoje kancerin për shkak të nivelit të lartë të antioksidanteve dhe anti inflamatore, nuk ështě çudi që panxhari i sheqerit të jetë i dobishëm në uljen e rrezikut të shumë llojeve të kancerit.
– Përmban vitaminën C!/ S.M