Një studim shkencor evropian, studimi EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) konfirmon dhe hedh dritë nga këndvështrimi i mekanizmit biologjik. mbi efektin mbrojtës të kafesë në një nga format e hershme më të zakonshme të kancerit të mëlçisë, karcinomën hepatocelulare.
Studimi, i udhëhequr nga Krasimira Alexandrova e Departamentit të Epidemiologjisë në Institutin Gjerman për Ushqyerjen Njerëzore, i botuar në American Journal of Clinical Nutrition, analizoi të dhënat e 125 pacientëve me karcinoma hepatocelulare dhe 250 njerëzve të tjerë të shëndetshëm.
Njerëzit që konsumonin katër ose më shumë filxhanë kafe në ditë (600 ml) kishin një rrezik 75% më të ulët të zhvillimit të karcinomës hepatocelulare në krahasim me ata që konsumonin më pak se dy filxhanë kafe në ditë (300 ml).
Studimi zbuloi se lidhja e kundërt midis marrjes së kafesë dhe shfaqjes së karcinomës hepatoqelizore ndërmjetësohet nga shënuesit anti-inflamatorë, si dhe shënuesit që tregojnë dëmtimin hepatoqelizor.
Kjo është për shkak të vetive anti-inflamatore dhe hepatoprotektive të kafesë, të cilat veprojnë si frenues të kancerogjenezës. Sipas studiuesve, kafeja përmban përbërës biologjikisht aktivë me kapacitet të lartë antioksidues, si kafeina, paraksantina, dy diterpene që gjenden posaçërisht në kafe, kafestol dhe kafeol, acide klorogjenike etj..
Kanceri i mëlçisë është një nga format më vdekjeprurëse të kancerit në botë. Efekti i dietës në parandalimin e shfaqjes së saj është njohur prej shumë vitesh./ S.M