Edhe vaji i ullirit mund të skadojë, ja si ta kuptoni kur është koha për ta hedhur

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Vaji i ullirit është një përbërës kryesor i kuzhinës mesdhetare dhe është një element kryesor në çdo shtëpi, por është mirë të dini se kur është koha për t’i thënë lamtumirë.

Nëse mendoni se vaji nuk prishet, e keni gabim…

Edhe nëse është i cilësisë së lartë, vaji i ullirit mund të prishet. Ata që nuk janë konsumatorë të rregullt të vajit të ullirit mund të anashkalojnë lehtësisht shenjat e para të degradimit të tij.

Si të kuptoni se duhet të mos e konsumoni më vajin që keni në shtëpi:

Aromë e freskët

Ndërsa aroma e vajit të ullirit të cilësisë së freskët mund të ngjajë me atë të barit, ndonjëherë me një nuancë aromash frutash, sapo fillon të humbasë cilësinë e tij, freskia e aromës së tij gjithashtu zbehet dhe gradualisht zhytet në një erë myku që mund t’i ngjajë edhe aromave kimike të neveritshme. Mos prisni, hiqni qafe atë sapo të ndjeni shenjat e para të ndryshimit.

Vaji i prishur mund të shkaktojë probleme me tretjen dhe intensiteti i tyre do të jetë drejtpërdrejt proporcional me shkallën e përkeqësimit të vajit.

Reagon ndaj dritës

Nëse keni nuhatje të dobët, mund të mbështeteni edhe te sytë tuaj. Vaji i ullirit i freskët dhe me cilësi të lartë do të jetë i pastër pa turbullira dhe ngjyra e tij duhet të jetë si një ulli i gjelbër-artë. Megjithatë, sapo të fillojë të përkeqësohet, ai fillon të ndryshojë ngjyrën në një jeshile më të errët dhe më vonë në kafe. Koha për t’i thënë lamtumirë atij…

Gjithashtu, hidhini një sy mirë datës së skadencës të shënuar në etiketë. Prodhuesit që kujdesen për cilësinë e produktit e dinë se për sa kohë vaji i tyre do të mbetet në gjendje të shkëlqyer.

Lexo edhe :  Votat me postë të diasporës, nis sot shpërndarja e zarfeve drejt emigrantëve nëpër botë

Ruajtja e duhur do të ndihmojë

Vaji i ullirit nuk është i lirë, ndaj ne duam patjetër të sigurojmë jetëgjatësinë e tij sa më të gjatë. Këtu janë rregullat themelore.

Ruajeni vajin në një mjedis të errët – mund të jetë një dollap, ose diçka e ngjashme. Nëse dëshironi ta keni në banak, është mirë që ta hidhni pak në një enë të veçantë dhe pjesën tjetër ta ruani larg dritës së ditës dhe në një vend ku temperatura ideale do të jetë ndërmjet 15 dhe 20°C.

Mos harroni kurrë të mbyllni shishen shumë fort në mënyrë që të mos marrë shumë ajër.

Nëse ndiqni këto rregulla, mund të jeni i sigurt se vaji do të zgjasë për të gjithë periudhën kohore të treguar në paketë.

Të fundit

Ideale për dietë, këto tre ushqime zvogëlojnë dëshirën për ëmbëlsirat

Kur përpiqemi të mbajmë dietë ose të ushqehemi shëndetshëm, në njëfarë mënyre kjo është kur gjithmonë dëshirojmë diçka të...

Eksperimenti i çmendur në Kinë, 20 mijë persona në një pallat nga ku mund të mos dalin

Spitale, restorante, bare, parukeri: Gjithçka që i duhet dikujt, në Kinë mund të gjendet brenda një pallati të vetëm. Qianjiang “Regent” përfaqëson eksperimentin më të...

Mos i injoroni asnjëherë këto simptoma, sepse …

Simptomat më të zakonshme të një infarkti të miokardit përfshijnë dhimbjen e fortë në gjoks, e cila mund të përhapet në krahun e majtë,...

Baronesha italiane i lë 5 mln € kujdestares shqiptare, 8 nipërit e çojnë në gjyq

Baronesha Anna Malfatti, e lindur në vitin 1936, ndërroi jetë në vitin 2023, në moshën 87-vjeçare. Ajo vendosi që gjithë pasurinë e saj t’ia...

Studiuesit parashikojnë fundin e jetës në Tokë dhe është më afër se sa mendoni

Një studim i ri zbulon se e ardhmja e Tokës është më e rrezikuar nga sa kemi imagjinuar ndonjëherë. Një studim i ri zbulon se...

Lajme të tjera

Web TV