Kohë virozash dhe pandemie, ushqimet e vjeshtës që na bëjnë mirë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Kohë vjeshte, kohë pandemie, ulje temperaturash dhe lagështi. Që të gjitha këto janë kushte që vënë në provë të fortë organizmin dhe sensorët mbrojtës.

Por për të garantuar një shëndet të plotë në vjeshtë gjatë ndërrimit të stinëve është e domosdoshme që të konsumohen rregullisht disa ushqime.

Disa këshilla të vlefshme vijnë nga Karii Kooi, dietologe pranë Methodist Hospital në Houston të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, e cilia ka gjetur në disa ushqime si burim të mirë për të garantuar shëndetin fizik dhe mendor.

Kungulli, është shumë i pasur me betakarotenë dhe vitaminë A që i bëjnë mirë shikimit dhe mund të përdoret gjerësisht në supë apo në variante të tjera. Edhe farat e kungullit janë të rëndësishme, pasi përmbajnë kripëra minerale si magnezi, hekuri, proteina dhe fibra të shëndetshme, duke garantuar një shëndet të mirë për kockat.

Një tjetër superushqim i vjeshtës është shega, e cila përmban elementë të rëndësishëm për shëndetin tonë, duke qenë mjaft e pasur me antioksidantë. Ndër të tjera shega është e pasur me kripëra minerale si potasi, hekuri, vitamina C, fosfori dhe vitamina të grupit B, madje edhe vitamina A si dhe fibra dhe sheqer.

Por në tavolinën tonë nuk duhet të mungojnë as kivi, pasi përmban mjaft fibra dhe vitaminë C, gjë që është shumë e nevojshme në stinën e ftohtë.

Jo vetëm kaq. Shihni dhe listën e mëposhtme

Rrushi

Ka vitaminë A, C, B6 dhe është i pasur me antioksidantë

Kivi

Është i pasur me vitaminën C. Ndihmon në forcimin e sistemit imunitar dhe në largimin e ftohjes.

Molla

Mëse e njohur për vetitë e saj kuruese. Është e pasur me vitaminë B1, B2 dhe PP.

Lexo edhe :  Plastika kërcënim serioz, ja sëmundjet që shkakton nga fëmijët deri tek të moshuarit

Lakrat

Në këtë stinë ka një shpërthim të vërtetë të perimeve, të cilat janë të pasura me substanca që mbrojnë sytë (bëhet fjalë për perime si brokoli, spinaqi, lakrat, etj).

Kungulli

Është i pasur si me karroten dhe vitamina, veçanërisht A, por edhe me minerale si fosfori, hekuri, magnezi dhe potasiumi.

Bimët bishtajore (Soja, bizelet, fasulet)

Ndihmojnë në tretje dhe përmbajnë 35% proteina, 20% lipide dhe në ndryshim nga mishi, janë cilësuar të pa pasura me yndyra./Bl.Ba/Fjala.al

Të fundit

Wanda Nara: “Qenke bir k… që shpif për nënën e fëmijëve të tu”

Një kapitull i ri dramatik në sagën pa fund mes Mauro Icardit dhe ish-bashkëshortes së tij Wanda Nara ka...

Rritje çmimesh në Kadastrë, ja sa do paguani për çdo shërbim

Publikohen në fletore zyrtare (4 gusht) tarifat e reja të rritura për shërbimet e Kadastrës, pas përditësimit më të fundit që i është bërë...

Gjithçka e kryer, Milan arrin akordin me Club Brugge për Ardon Jasharin

Milani ka finalizuar transferimin e mesfushorit shqiptar me pasaportë zvicerane, Ardon Jashari, nga Club Brugge, duke shënuar një nga goditjet më të mëdha të...

Kush po proteston sot në Himarë?

Pas disa kërkesave dhe ankesave që nuk kanë marrë asnjë zgjidhje, pronarët e taksive të licencuara 4+1 kanë protestuar pranë godinës së bashkisë për...

Parashikimi i motit për ditën e nesërme, ja çfarë pritet të ndodhë me temperaturat

Ditën e mërkurë vendi ynë do të ndikohet nga kushte atmosferike relativisht të qëndrueshme. Moti parashikohet i kthjellët e me vranësira mesatare e hera-herës deri...

Lajme të tjera

Web TV