Ne e ekzagjeruam në tryezë. Edhe këtë vit. Pavarësisht Covid, ne nuk u përmbajtëm. Tortellini, makaronat e pjekura, gjel deti, panetone dhe pandoro kanë pushtuar kuzhinat tona dhe ne nuk mund të heqim dorë. Dhe së shpejti ne fillojmë përsëri me darkën e Vitit të Ri dhe drekën më 1 janar. Nga ana tjetër, thjesht të mendosh për të ndjekur një dietë apo dietë kufizuese këto ditë do të ishte shumë për të kërkuar. Por nëse ndiejmë se kemi abuzuar me të vërtetë me ushqime jo të shëndetshme, përsëri mund të kërkojmë ndihmë.
” Ne mund ta pastrojmë trupin tonë duke ndjekur disa udhëzime të thjeshta – sugjeron Dr. Renata Bracale, nutricioniste dhe studiuese në- Shmangien e sheqernave (përfshirë frutat) për një ose dy ditë dhe favorizimi i perimeve të hidhura dhe karbohidrateve komplekse.
Në këtë mënyrë do të jemi në gjendje të aktivizojmë prodhimin e tëmthit, për të stimuluar pankreasin, mëlçinë dhe veshkat pas gjithë mbingarkesës së ushqimit që kemi pasur gjatë festave. Një prodhim më i madh i tëmthit na garanton një pastrim më të madh të indeve dhe organeve tona” .
Perime të hidhura për të neutralizuar ëmbëlsirat
Aleatët e këtyre ditëve kushtuar pastrimit të organizmit tonë janë perimet e hidhura. “Le të imagjinojmë se duhet të bëjmë një lloj ekuilibri: sa më shumë ta teprojmë me ëmbëlsirat dhe karbohidratet, aq më shumë duhet të përpiqemi t’i neutralizojmë ato me hidhësinë e perimeve. Këto janë perime me gjethe jeshile të hidhura, të pasura me klorofil, të afta të pastrojnë dhe mbajnë zorrë të pastër”.
Menuja për pastrimin e organizmit
Ne përpiqemi të mos i shqetësojmë ditët tona duke ndjekur dieta shumë të rrepta vetë, ose agjërime të lodhshme. Pas ekseseve të Krishtlindjeve, mjafton një ose dy ditë pastrimi për të pastruar pankreasin dhe mëlçinë (kjo e fundit sigurisht që lodhet edhe nga alkooli). Këto ditë janë gjithashtu shumë praktike dhe duke i ndjekur ato mund të menaxhojmë tepricat në një mënyrë inteligjente, pa agjërim të panevojshëm. Unë rekomandoj që të kombinoni këto vakte me çajra bimorë.
Mëngjesi
Le të fillojmë me një pinzimonio, pikërisht atë që zakonisht përgatisim për një aperitiv (vaj, një majë kripe dhe uthull). ” Në mëngjes, në vend që të bëjmë një filxhan qumësht dhe biskota, ne hamë selino, karrota dhe kopër. Për këtë ne bashkojmë fruta të thata: 15 arra apo edhe fara kungulli. Ato janë një mrekulli e vërtetë: ato janë acide yndyrore shumë të pangopura të dobishme për pastrim “.
Drekë dhe darkë
Për vaktet kryesore do të jetë e nevojshme të bëni një sakrificë të vogël, por trupi ynë do t’ju falënderojë. “Ne mund të përgatisim një sallatë të përzier me fara vaji dhe salcë avokado, të shërbyer me perime të ziera në avull ose të zier (për t’i gatuar në një tigan rekomandoj të ndiqni këtë proporcion: për çdo lugë vaj, gjysmë gote ujë) erëza për shije”./Bl.Ba/Fjala.al