Në ishullin Skopelos vendasit kanë mbështjellë peshq për breza të tërë në një përgatitje “të stilit sushi” që daton që nga kohërat mesjetare.
Ndërsa shumica e njerëzve e lidhin Sushin me peshk të papërpunuar, forma më e hershme e Sushit, e quajtur narezushi, përbëhej nga peshq të ruajtur me kripë dhe oriz të papërpunuar. Narezushi është mijëra vjeçar dhe i ka rrënjët e tij në fushat me oriz të Kinës, shkruan BBC.
Trajtimi dhe rrokullisja e peshkut në një përgatitje “të stilit sushi”, siç e përshkruan një kuzhinier grek, Stamatakis, është unike për ishullin dhe nuk mund të gjendet askund tjetër në Mesdhe. Stamatakis tregon se e ka mësuar pjatën nga gjyshi i tij, një marinar, fermer dhe kuzhinier, i cili, nga ana tjetër, e mësoi atë nga murgjit e malit Athos./MCN.tv