Në vitin 2021, Shqipëria priti 5.6 milionë turistë ndërkombëtarë, të joshur nga plazhet e saj perfekte me kartolina të lagura nga deti Jon, natyra e thyer e Alpeve shqiptare dhe një trashëgimi e pafund historike. Një alternativë e qetë dhe ekonomike për bregdetin e Mesdheut që ofron Spanja, Italia apo Greqia.
Një mënyrë që lidhet me trashëgiminë e saj të pasur është të vizitoni vendin përmes rrjetit të gjerë të hapësirave të certifikuara si objekte agroturizmi që ofron në të gjithë gjeografinë e tij.
Pas zhdukjes së një pjese të mirë të kooperativave bujqësore të shkaktuara nga rënia e regjimit komunist në fillim të viteve nëntëdhjetë të shekullit të kaluar, fermat panë rënien e prodhimit të tyre në nivelet e jetesës, të cilat i rifilluan gjatë dekadës së ardhshme. Jetëgjatë në prodhimin e grurit, misrit, duhanit, mishit dhe produkteve të qumështit, shumë prej tyre tani kanë rimarrë shkëlqimin e dikurshëm, të gjallëruar nga brezat e rinj që shkuan jashtë vendit, shumë, veçanërisht, në kuzhinat italiane, për të mësuar se si të gatuajnë. Përpunojnë ushqimet lokale dhe përcaktojnë historinë e tyre në vendin e tyre të lindjes. Një dhuratë premtuese për bizneset e reja që transferojnë të kaluarën bujqësore shqiptare në akomodime rurale, taverna dhe kantina të qëndrueshme ku mund të provoni receta tradicionale me një ndryshim bashkëkohor.
Në këtë itinerar që nis pak kilometra nga kryeqyteti i saj, Tirana (në këtë qytet operon aeroporti kryesor ndërkombëtar, me kompani si Wizz Air që ofrojnë fluturime direkte nga Madridi dhe Barcelona), histori personale grumbullohen sapo kalon pragun. të çdo vendi. E para na çon vetëm 20 minuta me makinë në rrugën SH52, në drejtim të Prezës, një fushë e rrethuar nga malet e Krujës dhe Dajtit dhe një qytet mjaft i vizituar për kështjellën e tij mesjetare që shërbeu si një bastion strategjik për heroin kombëtar. Skënderbeu. Pak metra nga sheshi kryesor, Kantina Enol pret, një fermë dhe kantinë vere që ju fton të ndani prodhimet tuaja vendase në kopshtin e tij të pyllëzuar, të ngrohur nga mbulesat e tavolinës me kontroll të kuq, buqeta me lule të egra dhe furra me tulla e instaluar në ajër të hapur. Eni dhe Olsi, djemtë e themeluesit të saj Qemal Alushi, emërtuan si shkurtim biznesin e babait të tyre, i cili një ditë vendosi të ndiqte pasionin e tij për verën dhe të përmbushte një ëndërr të vjetër rinore për të prodhuar të tijën.
View this post on Instagram
Hardhitë e para në kodër që ndajnë ullinj, kumbulla dhe pemë të tjera frutore u mbollën në vitin 2002 dhe u përpunuan në vjeljen e tyre të parë shtatë vjet më vonë. Me një prodhim aktual që arrin në 10,000 shishe në vit, verërat e saj me mish përziejnë notat e kabernetit, sangiovese dhe merlotit dhe mund të shijohen para tryezës së drurit që dominon në bodrumin e tij të ndjekur nga fjalët që Olsi, mjeshtri i verës, derdh me entuziazëm. në lidhje me kultivimin e saj. Por kulti i shpirtrave nuk mbaron këtu. Ata kryejnë edhe degustime të disa llojeve të rakisë, një liker aniseri shumë i njohur në Shqipëri me nota mjalti, kanelle dhe karafil. Eni merr përsipër pjesën gastronomike të biznesit me nënën e saj, me një menu të bërë nga produkte artizanale si reçel, gjalpë, djathë dhe kos të bërë me qumësht të mbledhur në fshatrat e afërta. Shkoni herët për të provuar shtepinë e tyre , një antipasta të përzemërt për t’ju hapur oreksin ose kecin e pjekur në hell.
Pranë këtu, në rrugën që të çon në Durrës, bregdeti më i ngarkuar i Adriatikut në vend dhe porti kryesor i tij detar, ka disa adresa për t’u marrë parasysh. Nga njëra anë Gjepali , i aksesueshëm vetëm me makinë përmes një shtegu me shtigje të ngushta midis fushave dhe qarqeve lumore që çmendin Google Maps (më mirë të ndiqni tabelat për “Gjepale 2” që gjejmë rrugës). Historia e këtij kompleksi rural filloi 23 vjet më parë, kur themeluesi i tij Fundim Gjepali emigroi në Itali në kërkim të një fati më të mirë. Pasi u bë një kuzhinier i njohur në qytete si Roma dhe Tirana (në këtë të fundit ai ka një restorant të kuzhinës së lartë), ai krijoi paralelisht këtë shtëpi ferme të stilit toskan, me kuzhinë që kënaq dashamirësit bio. Një bujtinë e ndërtuar mbi pllaka terrakote dhe e zbukuruar me vepra të piktorëve shqiptarë ku mund të provoni specialitete vendase si byrek me qumesht,një tortë e përgatitur me produkte qumështi dhe përzgjedhja juaj e verërave italiane. Për ata që vendosin të kalojnë natën atje (dhoma të disponueshme nga 30 euro), mëngjesi nuk do t’ju zhgënjejë me një propozim të fortë buke, perimesh dhe frutash artizanale të sjella nga kopshti i tyre.
Pranë akomodimit avangardë në formën e kabinave prej druri me pamje nga një liqen i bukur, festa gastronomike e ofruar nga Huqi(nga 50 euro nata për dhomë dyshe) rrugës për në Gjirin e Lalzit, katër kilometra nga Maminasi në Radë, gjallërohet me shëtitjet me varka dhe ditë peshkimi, përveç kënaqësisë që krijon kopshti i tij i populluar nga pula, rosat. dhe lepujt. Përpara kësaj kanavacë idilike me pamje nga Adriatiku, qëndron një fermë dhe restorant i drejtuar nga një ish-oficer i ushtrisë, i cili donte të ndërtonte një projekt të vetë-qëndrueshëm në tokën e të parëve të tij që do t’i bënte homazh natyrës që e rrethon. Kur vjen vera dhe darkuesit ulen në tavolinë, një meze në formën e manaferrave dhe mjedrave të vjela nga fusha e tyre i paraprin një liste të gjatë të pjatave tradicionale si lakrori., një pastë e mbushur me domate dhe qepë, spinaq ose kos, djathë dhie ose kec i famshëm i pjekur në dru zjarri brenda një pusi të thatë, tre metra të thellë.
Sekretet e mëdha të Shqipërisë së Veriut
Duke u ngjitur në rrugën drejt veriut, për të takuar liqenin e Shkodrës, i cili vepron si një kufi natyror me Malin e Zi me gjiret e tij të vegjël ku mund të laheni, ofron perlat e mrekullueshme të agroturizmit ku mund të ngadalësoni udhëtimin tuaj. Qyteti i vogël i Krujës ia vlen të vizitohet. Këtu lindi ushtari dhe fisniku shqiptar Skënderbeu, i cili orkestroi kundërshtimin ndaj pushtimit osman të pranishëm në të gjithë morfologjinë e tij, të dukshme nga maja e kodrës që dominon kështjellën kryesore. Në katin e poshtëm të pret pazari i tij historik, ku mund të humbësh mes rrugëve të tij me kalldrëm, me tezga që alternojnë suvenire me cilësi të dyshimtë me mostrat e zanateve vendase si mbulesa tavoline me grep, qilima, piktura apo antike.
Pas ndalesës historike, prehet një pushim i merituar në hotel dhe restorant malor Shkreli , 45 minuta nga Kruja në rrugën SH38. Ndodhet në zemër të Parkut Kombëtar të Qafshtame, i njohur për ujërat e tij burimore që furnizonin familjen mbretërore shqiptare gjatë pushimeve të tyre në vitet 1930. I ngritur në 1300 metra mes pyjeve me pisha, liqeneve të vegjël dhe rrugëve me erë që lidhin bashkitë e Burrelit dhe Dibrës, ky resort me sauna dhe spa, frymëzuar nga shtëpitë tradicionale prej guri të njohura si kulla .e cila dikur shërbente si strehë, ka dhoma të thjeshta prej druri në mes të askundit (nga 60 euro/nata). Edhe pse kanë vetëm një pemishte të vogël dhe fusha aty pranë të ushqyer nga manaferrat e egra dhe pemët frutore, restoranti i tyre është besnik i kuzhinës lokale të ofruar nga furnitorët vendas nga fshatrat Cudhi dhe Krujë. Ajo që e mban famën është mjalti aromatik që është thurur në kosheret e tyre, të cilin vizitori do të mund ta shohë nga dora e parë së bashku me aktivitete të tjera në natyrë si shtigjet e ecjes, biçikletën me katër rrota ose shëtitjet me këpucë në borë gjatë muajve të dimrit.
Rrugës për në Shkodër do të hasim në dy ndalesa me shumë interes. E para të çon në Bujtina Dini, një fjalë që në shqip do të thotë bujtinë —një alternativë e lirë për të kaluar jashtë vendit. Pa akses të drejtpërdrejtë me transport publik, kjo shtëpi për mysafirë e drejtuar nga familja Kol Marku, pesë kilometra larg qytetit verior të Rubikut, lindi pas udhëtimit të këtij ish-minatori nëpër Kretë dhe Greqi, i cili u kthye për të përmbushur ëndrrën e tij për të ripërdorur gurin. nga shtëpia e të parëve të tij në një banesë rurale. Me një katin përdhes kushtuar restorantit, dy katet e sipërme strehojnë gjashtë dhoma me pamje nga lugina (nga 30 euro/natë). Një stallë e vogël për dhi dhe pula, ngjitur në shtegun ku rriten domate, fasule, qershi ose kunguj, si dhe pemë pjeshke dhe fiku, krijon qilarin e tij të shijshëm që ekzekutohet në një menu të përditshme nga gruaja e tij, shefi Hale. Marku. Gjatë muajve të nxehtë,dhallë , të përgatitur me qumësht dhie. Një rostiçeri e rrumbullakët nëse shtoni tortën e bërë vetë që bëjnë me reçel dhe biskotë.
Vetëm 30 kilometra larg Shkodrës ndodhet një nga fermat më të famshme të vetë-mjaftueshme në të gjithë vendin, Mrizi i Zanave . Në kuzhinën e tij që nuk fle kurrë, pijet freskuese të konservuara dhe mishrat e përpunuar nuk shpërndahen, koncepti organik merr kuptim të plotë. Ky projekt, i drejtuar nga shefi i kuzhinës Altin Prenga dhe vëllai i tij Anton, është fundi i lumtur i një historie të dedikuar plotësisht punës që nisi në vitin 1998, kur ai emigroi në Itali si adoleshent për të larë enët. Atje ai do të stërvitej më vonë si kuzhinier duke ndjekur hapat e babait të tij, kuzhinier i një mensa të vjetër, siç njiheshin në kohën e komunizmit kafeteritë e vjetra që shërbenin ushqim tradicional. Pas kthimit vendosi të hapte restorantin e tij të frymëzuar nga vepra e poetit kombëtar Gjergj Fishta dhe streha e tij e zanave ( Mrizi i Zanave, shqip).
Çdo vit ata shërbejnë më shumë se 100,000 porosi midis sallës së tyre të gjerë dhe oborrit të mbuluar, me një menu që josh stomakun dhe syrin dhe ndryshon sipas periudhës së vitit, duke përdorur përbërës nga ferma e tyre dhe e 400 familjeve aty pranë. Një shëtitje nëpër fermë ju lejon të shihni disa nga punishtet ushqimore që ndodhen në burgun e vjetër që Altini transformoi në vitin 2018, ku përpunojnë domate të thata, reçel, perime turshi, djathëra shtëpi ose miell nga mulliri i tyre i vjetër, përveç lëng qershie me atë që mirëpret darkuesit e saj. Si pikë kulmore, një punishte vere moderne në të cilën macerohet rrushi i kallmetit nga vreshti i saj. Pavarësisht nga madhësia e tij, rekomandohen rezervime paraprake, edhe për drekat që shërbehen gjatë ditëve të javës. E njëjta gjë vlen edhe për konakun që zë fermën e vjetër prej guri që i përkiste gjyshit të Altinit. Tani e kthyer në një strehë moderniteti me nëntë dhoma të lira (nga 40 euro/natë), ajo josh nga dritaret e mëdha xhami që përshkojnë shtëpinë në dysh me pamje të papërsëritshme të pemishteve dhe ullishteve.
Në jug: kantina të fshehura dhe verëra me firmë
I shpallur në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 2005, Berati tërheq një pjesë të mirë të turizmit të vendit për shkak të pseudonimit të tij “Qyteti i një mijë dritareve”, ose i izoluar ose si prelud i plazheve të kristalta që presin në jug. Megjithatë, një tjetër realitet më pak i udhëtuar shtrihet rreth qarkut të tij, por po aq stimulues sa kalaja e tij jetëgjatë, kishat bizantine apo rrugët ngjitëse që popullojnë shtëpitë e tij të famshme të stilit osman.
Rreth 20 minuta nga qyteti me makinë, ndodhet një destinacion kyç për adhuruesit e verës, Nurellari .. Kjo punishte vere që i përket familjes me të njëjtin emër është atraksioni i madh i qytetit të vogël të Fushë-Peshtanit, i ndërtuar në juglindje të Beratit në një fushë të kufizuar nga lumi Osum. Fatos dhe Libonike Nurellari, agronomë dhe themelues të hapësirës, vendosën të rivitalizojnë një fermë të vjetër në qytet duke mbjellë hardhi rreth saj për të prodhuar verë. Shishet e para erdhën në vitin 1995 dhe që nga ajo kohë, së bashku me djemtë e tij të trajnuar si somelierë në Zvicër, Francë dhe Itali, kanë zgjeruar me sukses biznesin brenda dhe jashtë vendit. Një ish-magazinë komuniste është tashmë selia e kantinës së tij, e cila shquhet për dyshemenë e saj mbresëlënëse prej guri, kolonat e gdhendura dhe dyshemetë prej mermeri, të zbukuruara me mobilje nga artizanët vendas beratas. Këtu ata prodhojnë çdo vit 30. 000 shishe që furnizojnë restorante të shumta në rajon, duke përfshirë rrush vendas dhe të tjerë ndërkombëtarë si Montepulciano, Merlot dhe Cabernet Sauvignon. E hapur për vizita, degustime private dhe ekskursione gjatë korrjes, ajo ka një dyqan ku mund të rezervoni verëra dhe produkte të tjera që ata bëjnë vetë, si vaj ulliri oseraki rrushi me aromë arra e quajtur Arrabon. Nëse duam të zgjasim qëndrimin, ata kanë gjashtë dhoma (nga 45 euro nata).
Oferta e qarkut Berat vazhdon. Në verilindje e pret Kantina Alpeta, i rrethuar nga ullishte dhe pemishte në qytetin e vogël të Roshnikut, ku jetojnë vetëm 120 familje. I shkëputur nga pjesa tjetër e botës, është një vend idilik për të parë një muzg mbi malin madhështor Tomorr. Për të arritur në destinacion, duhet të merrni rrugën që kalon nëpër qytet deri në fund. Pasi kalojmë xhaminë do të gjejmë këtë kompleks të drejtuar nga Alfred dhe Petrit Fiska që strehon një punishte vere, restorant dhe bujtinë me konvikte të përbashkëta dhe dhoma private (nga 10 euro/natë). Të dy vëllezërit vazhdojnë trashëgiminë e babait të tyre, një agronom në kohën e komunizmit, i cili mbolli vreshtat e tij të para në vitin 1992. Me hapjen demokratike të Shqipërisë, biznesi lulëzoi falë tokës së re dhe prodhimit të 50,000 shisheve në vit.raki rrushi i bardhë me nota druri. Shëtitja nëpër vreshtat e saj të ndërthurura nga fiku ose shijimi i të korrave të tij së bashku me ullinj, arra dhe djathëra vendas është një kënaqësi për shqisat, përpara se të zhyteni në kuzhinën fshatare të restorantit të tij me gatime si mish dhie që kullot në shpatet pranë Tomorrit.
Kënaqësia mishngrënëse nuk mbaron këtu. Një devijim i shkurtër përgjatë SH72 në drejtim të veriut do t’i shpërblejë besimtarët e mishit të mirë me një ndalesë në kompleksin e Kështjellës . Në mes të sheshit të qytetit të Poshnjës, lindi si një furrë buke e drejtuar nga vëllezërit Ismailaj gjatë rënies së regjimit komunist në vitin 1990. Nga prodhimi i miellit të tyre, ata e zgjeruan biznesin drejt blegtorisë dhe praktikave të tjera bujqësore, përfshirë mbjelljen. vreshtat për të prodhuar rakidhe verë. Paralelisht, ata konturuan fytyrën e re të Kështjellës me një restorant që të kujton planimetrinë e kalasë dhe dhomat në pjesën e pasme të godinës. Nuk është kurrë keq të rezervoni për të fjetur të qetë pasi të keni mbushur menynë e tyre tradicionale me perime vendase dhe mish të pjekur nga stalla e tyre.
Të kesh një stomak të lumtur është mënyra më e mirë për të përballuar orën e udhëtimit që ndan këtë fermë nga rrënojat e Apolonisë , një mrekulli arkeologjike në zemër të Shqipërisë që shumë e barazojnë me një Athinë të vogël. Mbetjet e këtij qyteti të themeluar në shekullin e VI para Krishtit japin një pasqyrë të mirë të lavdisë dhe shkëlqimit që gëzonte qytetërimi antik i Ilirisë në një pjesë të madhe të Gadishullit Ballkanik. Pasi lëmë bregdetin e Vlorës në të djathtën tonë, arrijmë në Bujtina Hadër Xhebro, afër Nivicës. Me aksesin pothuajse të rezervuar për automjetet jashtë rrugës (është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e dhëna nga pritësit tuaj ose të organizoni një transport privat me ta), ia vlen të udhëtoni nëpër largësinë që mbron vendin nëse kërkojmë shkëputje absolute në një. e dhomave të saj komode, me kapacitet për pesë persona (nga 20 euro për person dhe natë, me mëngjes).
Kjo shtëpi për mysafirë e ankoruar në shpatin e malit të Kendrevicës, një nga peizazhet më spektakolare të Shqipërisë së Jugut për shkak të kanioneve dhe shkëmbinjve të saj, ka një baxho tradicionale ku barinjtë vendas japin qumështin e tyre si në të kaluarën, me kalë ose me mushkë. për ta përpunuar atë. Kjo pamje piktoreske mbetet e paprekur në funksion të fazës së re që po kalon kjo shtëpi e krijuar nga Hader Xhebro, tashmë në duart e djemve të tij Arjola dhe Jaho, të cilët i kanë shtuar një vend shumë të veçantë biznesit familjar. Gjalpi, djathi i zakonshëm si feta i njohur si djathi i bardhe ose salce kosi, prodhohet në objektet e tij gjatë gjithë vitit .të ngjashme me salcë kosi. Në ushqimet e gatuara në shtëpi që shërbejnë çdo ditë, nuk mungojnë prodhimet e qumështit dhe as mishrat që përshkojnë malet përreth, si qengji i marinuar në furrën e tij holandeze. Mbani një sy për versionin e tyre të lakrorit tradicional , një pastë me shtresa të holla perimesh ose mishi, si dhe ëmbëlsirat e tyre të bëra vetë si revani , një tortë sfungjerësh e shërbyer me reçel qershie.
Tashmë në jug, e ashtuquajtura riviera shqiptare tërheq miliona turistë për limanet e saj dhe ujërat bruz në brigjet e detit Jon. I përfshirë nga Parku Kombëtar i Butrintit dhe rrënojat e tij nga qytetërime të ndryshme si ai grek, romak apo bizantin (mbetjet më të vjetra datojnë në epokën e bronzit), banorët e Ksamilit duket se po kërkojnë një drejtim të ri vitet e fundit, përtej Çrregullimi i hoteleve që shfaqet mes tepricave të apartamenteve turistike, të ndërtuara pa asnjë sens estetik apo frymë mjedisore, bare plazhi me muzikë bubullimore dhe restorante me ushqime ndërkombëtare. Në këtë kamare spikasin vilat moderne të hotelit Arameras , një resorti hapur që nga viti i kaluar me një plazh gjysmë privat, i ndërtuar me dru dhe gur vendas duke respektuar peizazhin e xhunglës që e rrethon dhe syrin vigjilent të ishullit të Korfuzit përballë.
Pas kësaj ndalese në fytyrën më parajsore të Shqipërisë, ndalesa e fundit ju inkurajon ta mbyllni këtë rrugë në pikën e saj më të largët, Farma Sotira .(i aksesueshëm me minibus publik nga qyteti i Gjirokastrës). Kjo fermë e vendosur mes pyjeve pothuajse të virgjëra të parkut Gërmenj-Shelegur në brendësi juglindore të vendit, është një Eden për adhuruesit e ushqimit bio. Të vendosur në një lartësi prej më shumë se 1000 metrash pranë kufirit grek, fqinjët e zakonshëm si arinjtë, ujqërit dhe dreri lënë gjurmët e tyre në shtigjet midis pyjeve me pisha dhe liqeneve ku mund të bëjnë një piknik të improvizuar. Në qilarin e tij, kilometri 0 respektohet rreptësisht, qoftë për shkak të prodhimit të tij blegtoral ose për vetë pemishten që furnizon reçelrat, sallatat dhe frutat. Gjithçka filloi si një fermë peshku me troftën si peshkun yll, së cilës i shtuan një restorant të vogël lokal ku ofrojnë peshkun e tyre të freskët. Më vonë ata inkorporuan një fermë me dele, rosa, patat dhe pulat që bredhin lirshëm në 20 hektarët e pronës së tij. Kalërimi me kalë nëpër male dhe vreshta ose rrugët e biçikletave malore në të cilat vëzhgoni rezervatin e shqiponjës plotësojnë një përvojë për t’u mbushur me ajër të pastër dhe për të pushuar në fund të botës, qoftë në zonën tuaj tëkamping ose në bungalot që ofrojnë me banjo private dhe mobilje të bëra nga pronarët e fermës (nga 30 euro/nata). Një fund i vështirë për t’u përsëritur për shkak të trashëgimisë shqiptare, tokës legjendare që Skënderbeu donte të mbronte dhëmbë e thonj shekuj më parë.
Marrë dhe përshtatur nga El Pais