Patëllxhani “mbreti” i perimeve! Njihuni me vlerat dhe vetitë e tij shëruese

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Sipas hulumtimit laboratorik patëllxhanët kanë efekt të fortë antioksidues për shkak të përmbajtjes së saj në antocianin (që gjenden në lëkurën e patëllxhanit), të cilat mbrojnë qelizat e trurit.

Patëllxhani është i pasur me flavonoide, pasi përmban 13 komponime fenolike, të cilat janë të dobishme për shëndetin tonë dhe kanë një efekt antioksidant.

Është i pasur me magnez dhe vitamina. Përmbajtja e lartë e fibrave, kaliumit dhe vitaminave ndihmon në shëndetin e zemrës.

Polifenolet që gjenden në shtresën e jashtme të purpurt të patëllxhanit tregojnë veti të rëndësishme antikancerogjene, pasi parandalojnë rritjen e tumoreve dhe përhapjen e qelizave kancerogjene.

Analizat laboratorike të përbërjeve fenolike në patëllxhan zbulojnë se perimet përmbajnë sasi të konsiderueshme të acidit klorogjenik, i cili shërben si një agjent antimikrobik, antiviral dhe antikancerogjen.

Patëllxhanët përmbajnë shumë ujë (93%), gjë që i bën ata një ushqim thelbësor gjatë ditëve të nxehta të verës. Uji i patëllxhanit (pas zierjes) është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm , i cili është i pasur me flavonoide dhe acid klorogjenik, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për vetitë e tij shëruese.

– Ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

– Konsumimi i tij përmirëson lëkurën dhe flokët dhe rrit energjinë e trupit.

– Për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve, dhe kryesisht substancës nasunin, konsumimi i tij ul rrezikun e vdekshmërisë nga
sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e artritit reumatoid.

– Çrregullimet mendore shmangen dhe kujtesa përmirësohet.

– Fibra që përmban lehtëson kapsllëkun.

– Për shkak të përmbajtjes së tij në minerale dhe vitamina, konsumimi i tij përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe veshkave.

– Acidi klorogjenik që përmban patëllxhani është përgjegjës për nivelet e ulëta të kolesterolit LDL në gjak.

– Ka pak kalori, pa yndyrë dhe gjatë tretjes thith yndyrën e ushqimeve të tjera, duke ndihmuar kështu në rënien në peshë.

Lexo edhe :  Konsumi i përditshëm i kosit ul rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje

Kështu që ia vlen ta shtojmë këtë perime unike në dietën tonë. Edhe pse është e lidhur ngushtë me pataten dhe rritet njësoj si domatja, ajo përmban përqendrimin më të lartë të nasuninës, kalciumit dhe kaliumit, duke fituar me meritë titullin “mbretëresha e perimeve”.

Të fundit

Basha thirrje për ndryshim më 11 maj/ Sistemi i qeverisë Rama skllavëron shqiptarët!

Kryetari i Partisë Demokratike-Demokratët Euroatlantikë, Lulzim Basha bën thirrje për ndryshim më 11 maj, duke ftuar qytetarët të mbështesin alternativën e...

Specie e rrallë në Vlorë/Gjarpëri i detit 2.5 metër i gjatë bie në rrjetat e peshkatarëve

Një specie e rrallë, gjarpër deti me gjatësi 2.5 m ka rënë në rrjetat e peshkatarëve të Radhimës. Lloji i gjarpërit Ophisurus serpens është kapuur nga...

8 Shkurt 1828/ Zhyl Vern, shkrimtari i fantazive të çmendura që u bënë realitet

 -Në ditën e lindjes së shkrimtarit të madh francez-  Nga Leonard Veizi I pabesueshëm në fantazinë e tij, ai solli për mes letërsisë, një botë ireale...

Veliaj takim me homologët gjermanë/ Marrim përvojë për projektet në shkolla!

Kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj priti në një takim homologët e tij gjermanë, kryebashkiakët e Ulm dhe Neu-Ulm, Martin Ansbacher dhe Katrin...

Raporti i FIFA-s zbërthen merkaton e futbollit shqiptar/ Milionat e fituara nga klubet

Klubet shqiptare kanë ulur numrin e afrimeve gjatë merkatos së janarit në raport me vitet e kaluara, ndërsa kanë rritur “eksportin” jashtë. Ky është...

Lajme të tjera

Web TV