Patëllxhani “mbreti” i perimeve! Njihuni me vlerat dhe vetitë e tij shëruese

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Sipas hulumtimit laboratorik patëllxhanët kanë efekt të fortë antioksidues për shkak të përmbajtjes së saj në antocianin (që gjenden në lëkurën e patëllxhanit), të cilat mbrojnë qelizat e trurit.

Patëllxhani është i pasur me flavonoide, pasi përmban 13 komponime fenolike, të cilat janë të dobishme për shëndetin tonë dhe kanë një efekt antioksidant.

Është i pasur me magnez dhe vitamina. Përmbajtja e lartë e fibrave, kaliumit dhe vitaminave ndihmon në shëndetin e zemrës.

Polifenolet që gjenden në shtresën e jashtme të purpurt të patëllxhanit tregojnë veti të rëndësishme antikancerogjene, pasi parandalojnë rritjen e tumoreve dhe përhapjen e qelizave kancerogjene.

Analizat laboratorike të përbërjeve fenolike në patëllxhan zbulojnë se perimet përmbajnë sasi të konsiderueshme të acidit klorogjenik, i cili shërben si një agjent antimikrobik, antiviral dhe antikancerogjen.

Patëllxhanët përmbajnë shumë ujë (93%), gjë që i bën ata një ushqim thelbësor gjatë ditëve të nxehta të verës. Uji i patëllxhanit (pas zierjes) është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm , i cili është i pasur me flavonoide dhe acid klorogjenik, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për vetitë e tij shëruese.

– Ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

– Konsumimi i tij përmirëson lëkurën dhe flokët dhe rrit energjinë e trupit.

– Për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve, dhe kryesisht substancës nasunin, konsumimi i tij ul rrezikun e vdekshmërisë nga
sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e artritit reumatoid.

– Çrregullimet mendore shmangen dhe kujtesa përmirësohet.

– Fibra që përmban lehtëson kapsllëkun.

– Për shkak të përmbajtjes së tij në minerale dhe vitamina, konsumimi i tij përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe veshkave.

– Acidi klorogjenik që përmban patëllxhani është përgjegjës për nivelet e ulëta të kolesterolit LDL në gjak.

– Ka pak kalori, pa yndyrë dhe gjatë tretjes thith yndyrën e ushqimeve të tjera, duke ndihmuar kështu në rënien në peshë.

Lexo edhe :  Një ‘orë’ e re biologjike: Si na tregon truri sa shpejt po plake

Kështu që ia vlen ta shtojmë këtë perime unike në dietën tonë. Edhe pse është e lidhur ngushtë me pataten dhe rritet njësoj si domatja, ajo përmban përqendrimin më të lartë të nasuninës, kalciumit dhe kaliumit, duke fituar me meritë titullin “mbretëresha e perimeve”.

Të fundit

Mungesa e këtij minerali rrit rrezikun për zemrën dhe trurin

Kaliumi është një nga mineralet thelbësore që çdo qelizë në trupin tonë e përdor për të funksionuar si duhet,...

Dita Botërore e “Emoji”, cila është më e popullarizuara?

Dita Botërore e “Emoji”, e cila festohet më 17 korrik, është krijuar për të promovuar përdorimin e tyre. Emoji, të cilat janë krijuar për herë...

Porsche Cayenne e re, makina që pritet ‘të formësojë të ardhmen e makinave elektrike’

Porsche po vazhdon me forcë zhvillimin e makinave elektrike, edhe pse shitjet e Taycan ranë ndjeshëm vitin e kaluar. Madje, sipas raportimeve, modeli i ri...

30 mijë euro për t’u martuar me mbretëreshën e bukurisë franceze/ Belgu pre e mashtrimit

Një burrë belg 76-vjeçar, i quajtur Michel, ka përjetuar një zhgënjim të thellë pasi udhëtoi 760 kilometra nga Belgjika në Francë, për të takuar...

Zjarri në Belishovë të Mallakastrës shkrumbon dhjetëra hektarë me ullishte e pisha

Ende vijon të jetë aktive vatra e zjarrit në fshatin Belishovë të Mallakastrës. Flakët që nga mesdita kanë përfshirë një sipërfaqe të gjerë me shkurre,...

Lajme të tjera

Web TV