test

Çfarë shtrohet në tavolinë për Kurban Bajram? Ide për një tryezë të bollshme

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Derisa Fitër Bajrami njihet si “Bajram i ëmbël”, Kurban Bajrami është i njohur ndryshe si “Bajram i kripur”.

Si i tillë, ushqimi i kësaj feste është më i kripur, duke përfshirë edhe mishin e kafshës që flijohet gjatë kësaj feste.

Ëmbëlsirat janë gjithashtu pjesë kyçe e festës së Bajramit, si atij të parit ashtu edhe të dytit.

Në botën arabe janë shumë të njohura ëmbëlsirat e quajtura “Ma’amoul”, të cilat përgatiten me hurma dhe arra, e që shpesh shërbehen në forma të rrumbullakëta.

Disa ide për një tryezë të begatshme:

Kjo përzierje e perimeve dhe mishit, është çorba më e njohur e cila përgatitet në ditët e Bajramit. Zakonisht përgatitet me mish viçi apo mish pule.

Qebapët e haxhiut janë edhe një përzierje e mishit të viçit me perime. Për këtë ushqim është specifike sepse bëhet i mbështjellë në letër.

Ushqim i njohur kaherë me mish të bluar. Musaka mund të gatuhet në mënyra të ndryshme, mirëpo më e njohura është me patate dhe kungullesha.

Është edhe një ushqim i njohur mirë i cili gatuhet nga lakra e freskët apo lakra turshi, mishi i bluar dhe orizi.

Japrakët janë të ngjashëm me sarmatë, pos që në vend të lakrës së bardhë gatuhet me lulelakër.

Nuk mund të quhet Bajram nëse në sofër nuk ka ndonjë ndër pitet siç janë p.sh. pitja me djathë dhe lakrori. Pos ushqimeve të njelmëta, sofra e Bajramit është e pasur edhe me ushqime të ëmbla – ëmbëlsira.
Qebapët e haxhiut janë edhe një përzierje e mishit të viçit me perime. Për këtë ushqim është specifike sepse bëhet i mbështjellë në letër.

Këto janë ëmbëlsirat më të njohura:

Është pite e ëmbël, përbërësit kryesorë janë petët – të gatuara në shtëpi apo të blera në dyqan dhe arrat, si dhe, sipas dëshirës, rrush i thatë, bajame, fistike (lat.: Pistacia lentiscus)… Nuk mund të quhet Bajram nëse nuk është në sofër bakllavaja.

Lexo edhe :  Çfarë duhet të dini për vetullat ombre, trendin e këtij sezoni

Tufahija është ushqim i ëmbël nga mollët e ziera të mbështjella me krem i cili bëhet nga arrat dhe bajamet, ajka, sheqeri dhe kremi.

Është ushqim i ëmbël nga mielli i grurit, yndyra dhe mjalti apo nga susami, mielli, mjalti dhe sheqeri. Ekzistojnë lloje të ndryshme: qeten-hallva, tahin-hallva, kos-hallva.

Janë ëmbëlsirë që bëhet nga vezët, uji, vaji, sheqeri dhe mielli. Gatuhen me shabllon të veçantë i cili u jep formë ylli.

5. Ëmbëlsirë në formë hurme

Edhe një ëmbëlsirë e thjeshtë, por shumë e shijshme nga vezët, mielli, margarina, vaji dhe uji.

6. Kadaif
Gatuhet nga petët e prera në mënyrë të veçantë, sheqeri dhe uji dhe shtojcave sipas dëshirës, p.sh. arra apo fistike./    S.M

Të fundit

Eno Popi për vajzën: Kam bërë kampionatin e prindërimit…

Gazetari dhe moderatori Eno Popi, i ftuar në panelin e “Top Arenës” , foli pak për jetën e tij...

“11 korriku, dita e triumfit të shqiptarëve”/ Berisha nxjerr dokumentin e TIMS

Lideri i opozitës ka denoncuar me dokumentat e TIMS se si Olsi Rama, vëllai i kryeministrit Edi Rama, ka udhëtuar më shumë se sa...

E rëndë/ Rrufeja godet 13-vjeçaren dhe humb jetën

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur ditën e sotme në Halkidiki. Një vajzë 13-vjeçare ka humbur jetën pasi është goditur nga rrufeja. Mediat greke raportojnë...

Një virus shkakton probleme te Danimarka, Eriksen në dyshim

Lajme jo të mira për Danimarkën. Përhapja e një virusi ka shqetësuar stafin e Danimarkës, me futbollistët Eriksen dhe Delaney që nuk janë përgatitur...

Pse Kendall Jenner ishte zbathur në muzeun e Louvrit?

Mesnata në Paris duket pak më ndryshe kur je një multimilioner, ke akses kur dhe ku të duash ti! E njëjta gjë ka ndodhur dhe...

Lajme të tjera

Web TV