Disa ushqime, pavarësisht nga kaloritë, mund të jenë pak a shumë të shëndetshme kur bashkohen me të tjerët. Në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, pra, përveç dietës duhet t’i marrim parasysh këto kombinime. Kombinimi i ushqimeve në mënyrë korrekte na lejon të marrim shumë përfitime për sa i përket shëndetit dhe mirëqenies. Në fakt, trupi është në gjendje të asimilojë më mirë vetitë e ushqimit nëse bëjmë kombinimet e duhura.
Kjo do të thotë, për shembull, të keni më shumë energji gjatë gjithë ditës ose të përshpejtoni proceset e tretjes në mënyrë që të ndihmoni trupin edhe në humbje peshe.
Kombinimi i saktë i ushqimeve është një zakon i mirë që të gjithë duhet të jemi në gjendje ta fitojmë me kalimin e kohës. Në fakt, kjo praktikë është shumë e dobishme që trupi të asimilojë më mirë disa substanca të përfshira në ushqime, duke shfrytëzuar në maksimum potencialin e tyre. Jo vetëm kaq, për të mbështetur këtë tezë ekziston edhe një studim nga “Instituti i Kërkimit të Ushqimit” të Norwich, në Britaninë e Madhe, sipas të cilit një dietë që kombinon disa ushqime në të njëjtin kurs do t’i bënte ato deri në 13 herë më efektive në parandalimin e tumoreve kundrejt ngrënies së tyre vetëm.
Pra, le të zbulojmë kombinimet fituese të ushqimeve:
Hudhër dhe kopër.
Të dy ushqimet ofrojnë përfitime të shumta për trupin tonë. Nëse konsumohen së bashku, sinergjia do të kundërvihej sëmundjeve degjenerative. Përveç kësaj, anetholi që përmbahet në kopër i kundërvihet erës që lë hudhra.
Vaj ulliri ekstra i virgjër.
Është më i përshtatshmi për gatimin e perimeve. Ne tashmë i njohim vetitë e vajit të ullirit ekstra të virgjër. Veçanërisht, nëse e përdorim për të gatuar karotat do të na ndihmojë të përthithim më mirë beta-karoten dhe tani që vjen vera është thelbësor për rrezitje, ndërsa nëse e përdorim në domate do të asimilojë më mirë likopenin.
Limoni.
Një aromë tjetër ideale është limoni pasi përmban vitaminë C e cila na ndihmon të përthithim më mirë hekurin. Për shembull, është i shkëlqyeshëm për spinaqin, bishtajoret, por edhe mishin ose lakrën.
Fruta të thata.
Ndoshta jo të gjithë e dinë që konsumimi i frutave të thata dhe një gotë verë rrit ushqyesit. Kjo pasi bajamet, arrat dhe farat e vajit si kungulli, luledielli dhe kështu me radhë janë të pasura me vitaminë E. Efekti antioksidant mund të rritet falë resveratrolit, një substancë që përmbahet në lëkurën e rrushit, por edhe në verën e kuqe dhe në disa fruta të kuq, sidomos manaferrat e errëta siç janë boronicat, manaferrat. Duke kombinuar një gotë verë të kuqe me një grusht frutash të thata, ne mund të marrim përfitime të shumta në sistemin kardiovaskular, tru dhe zona të tjera të trupit.
Burimi:chedonna.it