Disa mënyra të lehta për të rritur sasinë e vitaminës D në organizëm

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Mungesa e vitaminës D është vazhdimisht në rritje te njerëzit për shkak të qëndrimit ulur për kohë të gjatë si dhe për shkak të kequshqyerjes.

Niveli i ulët i kësaj vitamine mund të ndikojë tek aftësia e organizmit për të absorbuar vlerat ushqyese si për shembull kalciumin si dhe fosforin, gjë që mund të rrisë mundësinë për zhvillim të problemeve që kanë të bëjnë me eshtrat si osteoporoza.

Mungesa e vitaminës D mund të shkaktojë dhimbje të muskujve dhe gjithashtu është e lidhur edhe me depresionin, çrregullimin bipolar dhe skizofreninë.

Një studim që është publikuar në UK Biobank, ka gjetur se mungesa e kësaj vitamine ka të bëjë edhe me rritjen e shkallës së vdekshmërisë te njerëzit e sëmurë me kancer.

Vitamina D gjendet në mënyrë të natyrshme te disa ushqime si peshku, mishi i kuq dhe mëlçia dhe mund të merret edhe si suplement.

Times of India ka radhitur disa mënyra të lehta për të marrë këtë vitaminë.

1 Drita e diellit

Drita e diellit ndihmon trupin të marrë vitaminë D, ndërkohë që rrezet ultravjollcë mund të nxisin sintezën e saj. Rrezet e dellit në mëngjesin e hershëm mund të nxisin trupin të prodhojë vitaminë D dhe të rritë nivelin e serotoninës, e cila mund të përmirësoj kualitetin e gjumit. Këshillohet që qëndrimi në diell të zgjasë prej 5 deri në 30 minuta.

  1. Konsumimi i peshkut

Peshku konsiderohet të jetë burim shumë i mirë i vitaminës D dhe këshillohet që të konsumohet të paktën një herë në javë. 99 gramë salmon i përgatitur përmban 600 deri në 1000 njësi të vitaminës D, gjë që është më shumë se vlera e rekomanduar ditore për shumicën e njerëzve.

  1. Përfshirja e kërpudhave në shujta ushqimore
Lexo edhe :  Temu i "rrëmben" fronin ChatGPT-së, renditet si më i shkarkuari në Shqipëri

Nëse dikush është vegjetarian dhe nuk konsumon mish të kuq dhe peshk, mënyra më e mirë për të rritur nivelin e vitaminës D në organizëm është duke konsumuar ushqime bimore që janë të pasura më këtë vitaminë, si për shembull kërpudhat. Kërpudhat prodhojnë vitaminë D kur ekspozohen në dritë të diellit.

  1. Konsumimi i bulmetit

Përveç mishit të kuq, peshkut e kërpudhave edhe produktet e bulmetit janë të pasura me vitaminë D, si për shembull qumështi dhe djathi. Shumë lloje të qumështit e të djathit janë të fortifikuara me këtë vitaminë. Konsumimi i këtyre ushqimeve mund të përmirësojë nivelin e kalciumit, vitaminës C, B12 dhe vitaminës A, në trup.

Përveç këtyre, e verdha e vezës është gjithashtu një burim shumë i mirë i vitaminës D, e cila mund të shtohet në shumë ushqime. S.B

Të fundit

Dalin para gjykatës 14 doganierët e arrestuar në Qafë Botë! I kërkuan 150€ shqiptarit

Para hetuesit në Igumenicë u paraqitën që në mëngjesin e së dielës 14 doganierët e arrestuar në pikën kufitare...

Aksident në aksin Laç-Mamurras, plagosen tre persona

Një aksident rrugor ka ndodhur në aksin e vjetër, që lidh Laçin me Mamurrasin, ku një prej automjeteve është fugon pasagjerësh. Mësohet se nga ky...

Ulsi Manja ka gati emrat e zyrtarëve në burgun e Drenovës

Telefoni që iu gjet Laert Haxhiut në qeli u “hëngri kokën” zyrtarëve të lartë të burgut të Drenovës. Një ditë më parë, Drejtoria e...

Mungon vetëm zyrtarizimi, Victor Gyokeres drejt transferimit tek gjiganti londinez

Arsenali është afër transferimit të Gyokeres nga Sportingu i Lisbonës. Sipas “The Athletic”, në fakt, klubi anglez ka arritur një marrëveshje të plotë me...

Persona të paidentifikuar bëjnë “copë e çikë” varrin në Sarandë

Një akt brutal është regjistruar ditën e sotme në fshatin Vrion në bashkinë Finiq, ku një varr është dhunuar nga persona ende të paidentifikuar. Në...

Lajme të tjera

Web TV