Tatimi mbi të ardhurat, ja sa lekë na ikin nga rroga

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Për qëllime të tatimit mbi të ardhurat personale, merren si të ardhura të tatueshme pagat dhe shpërblimet e tjera, në lidhje me marrëdhëniet aktuale të punës. Tatimit i nënshtrohen të ardhurat që rrjedhin nga fitimi i ortakut apo i aksionerit në shoqerinë tregtare;të ardhurat nga interesat bankare apo ato të përfituara nga letrat me vlerë, me përjashtim të interesave të marra nga bonot e thesarit ose letra të tjera me vlerë të

Sipas skemës së tatimit të ardhurat deri në 30 000 lekë nuk tatohen. Të ardhurat nga 30 001 deri në 130 000 me 13 për qind të shumës mbi 30 000 lekë dhe të ardhurat 130 001 e më tepër takohen sipas skemës 13 000 lekë + 23 për qind të shumës mbi 130 000 lekë. Në janar të këtij viti ka hyrë në fuqi një ndryshim në skemën e tatimit për personat e dypunësuar. Tatimi mbi të ardhurat llogaritet mbi shumatorën e të dypagave dhe për secilën pagë më vete sicc ishte deri në fund të 2019.

Përjashtohen nga tatimi mbi të ardhurat personale:

Të ardhurat e përfituara si rezultat i sigurimit në skemën e detyrueshme të sigurimeve shoqërore dhe shëndetesore, si dhe ndihmat ekonomike për individët pa të ardhura ose me të ardhura të ulta, sipas përcaktimeve në legjislacionin përkatës ne fuqi.

Bursat e nxënësve dhe të studentëve.

Shpërblimet e marra në raste sëmundjesh, fatkeqesish, në përputhje me dispozitat e legjislacionit përkatës në fuqi.

Të ardhurat e përfituara, përfshirë të ardhurat në formë monetare ose në natyrë, nga pronarët si shpërblim për shpronësimet që i bëhen nga shteti për interesa publike.

Të ardhurat që përjashtohen në bazë të marrëveshjeve ndërkombëtare të ratifikuara nga Kuvendi i Shqipërisë.

Lexo edhe :  Ulen rastet e mashtrimit me kreditë dhe me sigurimet

Të ardhurat e përfituara si rezultat i kompensimit financiar, për ish-pronarët dhe ish të dënuarit politikë.

Kontributet e bëra nga punëdhënësi për sigurimin e jetës dhe të shëndetit të punëmarrësve.

Përfitimet për dëmshpërblime, të marra nëpërmjet vendimeve të formës së prerë të gjykatave, si dhe kompensimet e caktuara për kostot gjyqësore.

Të ardhurat e përfituara nga institucionet shtetërore për arritjet në shkencë, sport, kulturë.

Kalimi i së drejtës së pronësisë mbi tokën bujqësore nga një fermer i regjistruar te një fermer apo person fizik a juridik që kryen aktivitet bujqësor është i përjashtuar nga tatimi mbi të ardhurat  personaleKëshilli i Ministrave përcakton kushtet dhe procedurën që garanton mosndryshimin e destinacionit të tokës së blerë.

Kontributi i bërë nga çdo anëtar i një fondi të pensionit vullnetar deri në masën e përcaktuar në ligjin për fondet e pensionit vullnetar, si dhe kontributet e bëra nga punëdhënësi ose çdo kontribues tjetër, në emër dhe për llogari të anëtarit të fondit të pensionit vullnetar.

Kthimi i investimit, përfshirë fitimet nga kapitali prej investimeve të kryera me asetet e fondit të pensioneve, gjatë administrimit nga shoqëria administruese.

Të fundit

Princesha Diana e quante mbretin Charles “një makth”, por pse?

Zbulimet e reja rreth princeshës Diana dhe marrëdhënien e saj me mbretin Charles, po dalin në dritë nga kryredaktorja...

Arkitekti i njohur: Muzeun e Krujës nuk e projektoi vajza e Enver Hoxhës, por unë!

Pasi e kishin shtyrë për vite të tëra realizimin e këtij muzeu, Enver Hoxha vendosi më në fund që ta ndërtonte pikërisht atëherë, kur...

Emrat e rinj të ambasadorëve dhe të emisarëve të BE-së në Ballkanin Perëndimor

Ajo që ishte kuptuar kohë më parë nga burimet diplomatike të Radios Evropa e Lirë, lidhur me rotacionin e madh të ambasadorëve të Bashkimit...

Presidenti Begaj sot në Kosovë, takim ‘kokë më kokë’ me Osmanin!

Presidenti Bajram Begaj ndodhet në Kosovë, me ftesë të presidentes Vjosa Osmani. Begaj u nis drejt Kosovës pasditen e djeshme. Sot është parashikuar që Presidenti...

Panik në një plazh/ Droni në det tmerron pushuesit, menduan se fluturoi nga Irani

Zhvillimet e fundit në Lindjen e Mesme shtojnë shqetësimet e të gjithëve. Të prekur nga ngjarjet, disa plazhistë në një plazh të Heraklionit kur...

Lajme të tjera

Web TV