test

Rreziku/ Çfarë ndodh nëse hani salsiçe krudo?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ky zakon ushqimor, megjithatë, ka qenë gjithmonë i diskutueshëm dhe, në pjesën më të madhe, konsiderohet i gabuar dhe i rrezikshëm.

Ngrënia e mishit të papjekur, veçanërisht derrit, sipas shumicës së njerëzve, bën keq.

Por a është vërtet kështu? Dhe nëse po, cili është rreziku? Le të përpiqemi ta sqarojmë.

Rreziku i Trichinellosis (ose Trichinosis)

Rreziku më i madh nëse hani mish derri të papërpunuar, përfshirë salsiçen, është të sëmureni me Trichinellosis (ose Trichinosis), një sëmundje që shfaqet nga infektimi i parazitëve që transmetohen nga kafsha te njerëzit.

Paraziti zhytet në zorrë, pastaj origjina e larvave që migrojnë drejt muskujve, dhe këtu bëhen cistike. Simptomat kryesore dhe fillestare të sëmundjes janë: të vjella, diarre, djersitje e rëndë, ethe dhe dhimbje të muskujve.

Cili është rreziku aktual?

Trichinellosis për shkak të konsumit të mishit të derrit të papërpunuar, ishte mjaft e përhapur në të kaluarën, pasi ushqimi i kafshëve ishte i pakontrolluar.

Sot, falë faktit se këto kafshë i nënshtrohen një lloji të ushqyerit shumë më të kontrolluar se sa dikur, rreziku është sigurisht më i ulët, por jo për këtë arsye.

Kjo do të thotë se mishi i tyre është më i sigurt, por mos gatimi i tyre nuk eliminon plotësisht rrezikun e pësimit nga Trichinellosis.

Të hamë sallam të papërpunuar (dhe derr në përgjithësi) apo jo?

Si përfundim, duhet ngrënë sallami i papjekur?

Përgjigjja është më shumë se artikuluar.

Edhe pse rreziku i pësimit nga Trichinellosis është shumë më i ulët se disa kohë më parë, kjo nuk do të thotë që, edhe pse rrallë, ende mund të ndodhë.

A ia vlen ta vësh në rrezik shëndetin tënd, nëse jo edhe vetë jetën, thjesht për të mos hequr dorë nga një mëkat i grykësisë?

Lexo edhe :  Sezoni i fiqve/ Si ti konsumoni dhe benefitet që merrni nga ky frut “magjik”

Padyshim jo.

Nëse e doni mishin dhe posaçërisht mishin e derrit, shmangni ngrënien e tij të papërpunuar dhe, përkundrazi, gatuajeni gjithmonë shumë mirë (kushtojini vëmendje veçanërisht pjesës të brendshme).

Në fakt, të gjitha mishërat fshehin kurthe që mund të eliminohen vetëm duke u gatuar.

Temperaturat e larta vrasin parazitët, duke e bërë mishin (dhe jo vetëm) higjienik, të sigurt dhe më të tretshëm. Në disa zona të disa vendeve të huaja, derri i papërpunuar është i furishëm: ndodh në Blak Hoof në Toronto dhe në Pigg në Los Angeles për shembull.

Burimi: puglia24news.it

Të fundit

Shqipëria e nis me humbje aventurën EURO2024, goli i Bajrami hyn në histori të turneut

Shqipëria e nisi me humbje rrugëtimin e saj në Euro 2024, pasi u mposht me rezultatin 2-1 nga kampionia...

De La Fuente: Jam shumë i lumtur, por të qëndrojmë me këmbë në tokë

Shumë i lumtur u shfaq tekniku i kombëtares spanjolle Luis de la Fuente, pas fitores bindëse 3-0 që skuadra e tij arriti me Kroacinë. “Jam...

Scholz: Propozimi i Putinit për paqe nuk është serioz

“Liderët e G7 nuk e diskutuan fare propozimin e presidentit rus, Vladimir Putin, për paqe në Ukrainë, sepse të gjithë e dinin se propozimi...

Italia përmbys ndeshjen, realizon Barella ndaj kuqezinjve

Shqipëria 1-2 Italia Pritjes i erdhi fundi, Shqipëria rikthehet të luajë në Europian pas 8 vitesh mungesë. Kuqezinjtë do të sfidojnë Italinë në Dortmund, në...

Gol kuqezinjtë, Shqipëria ndëshkon Italinë në sekondat e para

Shqipëria 1-0 Italia Pritjes i erdhi fundi, Shqipëria rikthehet të luajë në Europian pas 8 vitesh mungesë. Kuqezinjtë do të sfidojnë Italinë në Dortmund, në...

Lajme të tjera

Web TV