Mishi, shëndeti ynë dhe ai i Tokës

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne e dimë se gjurma jonë mjedisore dhe mirëqenia varen (gjithashtu) nga konsumi i mishit. Por cilat janë të mirat dhe të këqijat? Përfundimet e kërkimeve më të fundit shkencore.

Një studim i Universitetit të Stanfordit (SHBA), i botuar në revistën Plos Climate, u përpoq të imagjinonte një botë pa mish, vezë dhe produkte qumështi. Dhe në 28 faqe plot me grafikë, llogaritje dhe tabela, ai nisi një provokim: nëse të gjitha fermat në botë do të zhdukeshin papritur dhe një e treta e të korrave të nevojshme për t’i ruajtur ato do të ktheheshin në pyje, problemi i ndryshimit të klimës do të ishte kryesisht. zgjidhur. Në një mënyrë disi të pacipë, studiuesit nuk kanë marrë aspak parasysh pasojat që një zgjedhje kaq drastike do të kishte në shoqëri, ekonomi dhe shëndetësi. Qëllimi i tyre, në fakt, ishte të na përballnin me një fakt: konsumi ynë i mishit është i paqëndrueshëm. Ata e bënë këtë duke luajtur në daullen e basit, por ndikimi mjedisor i asaj që ne sjellim në tryezë ka qenë në qendër të vëmendjes për më shumë se një dekadë.

FERMAT DHE MJEDISI: DISA TË DHËNA. Bujqësia intensive kontribuon afërsisht 14% në emetimet totale të gazeve serrë, dhe deri në 40% e tokës së kultivuar siguron produkte për bagëtinë. Nëse i vendosim gjitarët e të gjithë planetit në një peshore, vetëm bagëtia dhe derrat do të përbënin 60% të peshës, ndërsa pulat dhe shpendët e tjerë shtëpiak përbëjnë 70% të biomasës së të gjithë zogjve. Dhe një studim i Institutit për Kërkimin e Klimës në Potsdam (Gjermani) vlerësoi se nëse deri në vitin 2050 20% e mishit të viçit do të zëvendësohej me një produkt alternativ tashmë të disponueshëm, të marrë nga kërpudhat, shpyllëzimi dhe emetimet e CO2 që lidhen me prodhimin e tij dhe ndotjen me metan, një gaz i fuqishëm serrë i prodhuar nga fermat do të binte gjithashtu me 11%. Së fundi, një krahasim midis ndikimit të dietave vegjetariane dhe atyre gjithëngrënëse – i kryer në SHBA si pjesë e një studimi shumë të madh që përfshin mbi 34,000 ndjekës të kishës Adventiste të Ditës së Shtatë – arriti në përfundimin se dietat që përfshijnë mish më pak një herë në javë kërkojnë një mesatarisht 10,252 litra ujë më pak se sa nevojiten për të ushqyer ata që hanë këtë ushqim më shpesh për shtatë ditë. Llogaria është bërë edhe për energjinë e konsumuar (me 9,910 kJ të kursyera në dietat me pak mish), për plehrat (186 gram më pak) dhe për pesticidet (5 gram më pak).

TË ELIMINONI TË GJITHË MISHIN? Me pak fjalë, nuk mungojnë argumentet në favor të një diete që nuk përfshin ferma. Por a mund të eliminojmë vërtet një klasë të tërë ushqimesh nga tryezat tona pa ndikuar në shëndetin tonë? “Ushqimet me origjinë shtazore përmbajnë lëndë ushqyese të cilat, nëse nuk merren në sasi të mjaftueshme, duhet të plotësohen”, shpjegon Francesco Sofi, profesor i Shkencave Teknike Dietike të Aplikuara në Universitetin e Firences. Për këtë arsye, veganët, të cilët përjashtojnë nga dieta e tyre të gjitha produktet me origjinë shtazore, duhet t’u drejtohen suplementeve. Dietat vegjetariane që përfshijnë qumësht dhe vezë, si dhe dieta pescetariane, e cila përfshin edhe peshkun, nuk e kanë këtë problem. Në fakt, ato përmbajnë gjithçka që i nevojitet trupit dhe disa studime kanë arritur në përfundimin se, nga pikëpamja shëndetësore, ato janë edhe të dobishme, sepse lidhen me uljen e vdekshmërisë dhe një rrezik më të ulët të prekjes nga sëmundje të ndryshme kronike. “Në fund të fundit, – vazhdon Sofi, – frutat dhe perimet, të bollshme në këto dieta, janë të pasura me vitamina dhe substanca të tjera kimike që sigurisht janë të dobishme. Ndërsa konsumimi i tepërt i mishit të kuq (veçanërisht sallami i përpunuar, salsiçet etj.) është faktor rreziku për tumoret”. Çështja duket se është mbyllur këtu. Por duke shkuar pak më thellë, del një pamje më komplekse.

VËSHTIRËSITË NË STUDIME. “Kërkimet për krahasimin e dietave vegjetariane dhe të gjithëngrënëse paraqesin disa probleme,” shpjegon Sofi. “Ato amerikane, të cilat tregojnë përfitimet më të mëdha, nuk janë shumë përfaqësuese të realitetit tonë, sepse atje omnivorët hanë shumë keq dhe hanë sasi shumë të mëdha mishi”. Jo vetem. “Pothuajse të gjitha studimet (duke përfshirë edhe ato europiane) janë të natyrës vëzhguese: domethënë kanë ndjekur grupe shumë të mëdha njerëzish me kalimin e kohës, duke lidhur incidencën e sëmundjeve të ndryshme me zakonet e të ngrënit, të matura nëpërmjet pyetësorëve. Problemi është se këto matje nuk mund të jenë të sakta. Konsumi i rastësishëm i mishit dhe përjashtimet nga rregulli, për shembull, nuk merren parasysh”.

Lexo edhe :  Gjumi mund t’ju ndihmojë që të humbni peshë

RREZIKU I TUMOREVE. Ndonjëherë, atëherë, ne as nuk marrim parasysh ndonjë ndryshim në zakonet e të ngrënit që kanë ndodhur pas fillimit të studimit. Së fundi, shpesh është e vështirë të ndash efektin e dietës nga ai i stileve të tjera të jetesës, edhe nëse përpiqemi t’i marrim parasysh në llogaritje. Për shembull, hulumtimi i publikuar në mjekësinë BMC, i kryer në Mbretërinë e Bashkuar me kriteret e mësipërme, zbuloi një rrezik të reduktuar të prekjes nga kanceri i ndryshëm tek vegjetarianët dhe pescetarët. E megjithatë, të njëjtët autorë pranojnë se avantazhet e vërejtura «mund të varen nga dieta, por edhe nga stilet e ndryshme të jetesës, dhe veçanërisht nga fakti se vegjetarianët dhe pescetarët priren të pinë më pak duhan».

Megjithatë, pa këto kufizime, përfitimi në incidencën e tumoreve duket i konfirmuar, me një efekt më të theksuar për kancerin e zorrës së trashë dhe të prostatës. Disa studime vëzhguese kanë gjetur gjithashtu një mbrojtje të dietave vegjetariane kundër sistemit kardiovaskular, të lidhur me një ulje të faktorëve të rrezikut si hipertensioni, sheqeri në gjak dhe nivelet e kolesterolit. Efekti është më i theksuar te pescetarët, me një rënie të vdekshmërisë nga ataku kardiak deri në 35%. “Është një fakt që ka kuptim, sepse dihet që yndyrat omega-3 të peshkut mbrojnë zemrën”, vëren eksperti.

MBRONI ZEMRËN. Nga ana tjetër, për dietat vegjetariane lakto-ovo, grupi i Francesco Sofi po kryen një kërkim të quajtur Cardiveg, i cili synon të zbusë paqartësitë e shumta të lidhura me studimet e mëparshme dhe t’i ulte rezultatet në realitetin italian. “Ne i kërkuam dy grupeve vullnetarësh, që të dy më parë omnivorë, të ndiqnin një dietë vegjetariane ose mesdhetare lakto-ovo për tre muaj.” Të dy dietat, të treguara saktësisht nga studiuesit, përfshinin sasi të mëdha frutash dhe perimesh dhe ndryshonin në një përmbajtje më të lartë të produkteve të qumështit dhe bishtajore në dietën vegjetariane dhe praninë, në dietën mesdhetare, të 350 gram mish dhe 375. gram peshk në javë.

DIETA MESDHETARE. Edhe nëse skema nuk lejon vlerësimin e efektit afatgjatë, tre muaj mjaftuan që të dy grupet të humbnin pak peshë. Për më tepër, dieta vegjetariane uli kolesterolin në gjak, ndërsa dieta mesdhetare ishte më e mirë në kontrollin e triglicerideve (një tjetër faktor i rëndësishëm rreziku kardiovaskular). Së fundi, vegjetarianët janë zbuluar se kanë një nivel të ulët të vitaminës B12. “Të dhënat nuk na habitën dhe tregojnë se edhe ata që ndjekin dietën vegjetariane lakto-ovo duhet ta kontrollojnë këtë vitaminë”, shpjegon Sofi.

Së fundi, studiuesit vlerësuan një tjetër element kyç për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut: praninë në gjak të qelizave staminale që rrjedhin nga palca e eshtrave. Përveçse janë paraardhësit e qelizave të bardha dhe të kuqe të gjakut, këto qeliza janë të përfshira në riparimin e çdo dëmtimi që mund të jetë i pranishëm në muret e enëve të gjakut. Aq sa, lexojmë në artikullin e botuar në Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, “po mendojmë t’i përdorim si tregues të rrezikut kardiovaskular”. Lidhur me rezultatet e studimit doli se dieta mesdhetare shkakton një rritje të ndjeshme të qelizave staminale qarkulluese, ndërkohë që vërehet një reduktim tek vegjetarianët. Arsyet nuk janë të qarta dhe rezultati duhet të konfirmohet nga studime më të mëdha. Studiuesit supozojnë se shkaku i fenomenit mund të jetë niveli i ulët i vitaminës B12, ose fakti i mosngrënies së peshkut.

PËR PLANETIN TONË. Për të gjitha këto arsye, udhëzimet për ushqim të shëndetshëm, të zhvilluara në vende të ndryshme, përgjithësisht nuk rekomandojnë eliminimin e mishit fare. Përkundrazi, treguesi është të kufizohet fuqimisht konsumi i tij, i cili, të paktën në shoqëritë perëndimore, është i tepruar dhe larg të qenit i shëndetshëm. Akoma më komplekse është balancimi i njohurive të marra në fushën mjekësore (dhe ende të paplota) me nevojat mjedisore.

Në përmbledhje, tashmë në vitin 2019, ishte një komision i revistës mjekësore Lancet, i krijuar pikërisht me synimin për të treguar një strategji të dobishme për arritjen e prodhimit të qëndrueshëm të ushqimit për mjedisin dhe në të njëjtën kohë të përshtatshme për të mbështetur popullsinë botërore, në përputhje me objektivat e përcaktuara nga Axhenda e Kombeve të Bashkuara 2030 dhe Marrëveshja e Parisit për Klimën. Dieta e propozuar përbëhet kryesisht nga fruta, perime, drithëra dhe bishtajore. Ai përfshin gjithashtu peshk dhe pulë, dhe sasi shumë të ulëta të mishit të kuq dhe sheqernave të shtuara. Sipas parashikimeve të komisionit, kjo skemë është e aftë të ushqejë në mënyrë adekuate 10 miliardë njerëz, duke qëndruar edhe brenda kufijve të sigurisë për mjedisin.

*Burimi: focus.it/ Përgatiti për botim: L.Veizi

Të fundit

Ashpërsohen masat për ndotësit e mjedisit gjoba nga 13-26 milionë lekë për shkelësit

Ashpërsohen gjobat për të gjitha ato subjekte apo individë që shkaktojnë ndotjen e mjedisit apo hapësirave publike, por fokusi...

PS fushatë anëtarësimesh të reja/ Veliaj: Rezultati është te kutia e votimit

Fushata e anëtarësimeve të reja në Partisë Socialiste ka vijuar edhe në Njësinë 7 në kryeqytet. Drejtuesi Politik i PS për Qarkunt e Tiranës, Erion...

Rama ndan lajmin e bukur: Shqipëria është destinacioni më i mirë në Evropë për 2023

Kryeministri Edi Rama ka ndarë në rrjetet sociale një lajm shumë të mirë për të shqiptarët. Barometri i Turizmit i OKB-së ka bërë të...

Vrasja e 50 vjeçarit në Durrës, arrestohet njëri nga djemtë e tij

Arrestohet djali i madh i familjes Meta për vrasjen e kryefamiljarit në Durrës. Gazetari Leonidha Musaj raportoi më herët se policia kishte gjetur gjurmë...

Ekspertët thonë se po krijohet në heshtje një trend i ri për bukurinë

Mbase nuk e keni vënë re, por në botën e bukurisë ka aktualisht një lëvizje, sipas së cilës, minimalizmi konsiderohet shumë. Për të qenë...

Lajme të tjera

Web TV