Sezoni i shalqirit, zbuloni përfitimet e tij shëndetësore

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Shalqiri është një burim ideal i antioksidantëve dhe lëndëve ushqyese falë të cilave hidraton trupin dhe e mbron atë nga shumë probleme shëndetësore.

Tashmë në treg, por edhe të supermarkete janë shfaqur shalqinjtë e parë.

Kjo është zgjedhja ideale e frutave për ata që nuk pëlqejnë të pinë ujë, pasi përmban 92% ujë, gjë që e bën atë një zgjidhje ideale hidratuese për trupin. Megjithatë, përfitimet e ngrënies së shalqirit janë shumë më tepër.

Ai rregullon presionin e gjakut

Përbërja e pasur ushqyese e shalqirit duket se është në gjendje të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm, të rregullojë presionin e gjakut, kolesterolin dhe inflamacionin në trup.

Në fakt, në një studim të vogël , studiuesit zbuluan se ekstrakti i shalqirit ul presionin e gjakut në kyçin e këmbës tek të rriturit e moshës së mesme me hipertension dhe obezitet.

“Ne e dimë se njerëzit që hanë një dietë të ekuilibruar dhe ushqyese mund të kenë rezultate më të mira shëndetësore, të kombinuara me zgjedhje të përshtatshme të stilit të jetesës dhe faktorë të tjerë”, thotë dietologia amerikane me bazë në Ohajo, Lara Whitson. “Shalqiri mund të jetë pjesë e këtij ekuacioni, duke ju mbajtur më të shëndetshëm, më gjatë”, shton ai.

Vepron kundër kancerit

Falë likopenit që përmban, i atribuohet një efekt antikancerogjen. Likopeni është një karotenoid që i jep ngjyrën e kuqe domateve, shalqinit, grejpfrutit rozë dhe guavas. Likopeni ka veti antioksiduese dhe i atribuohet efekte antikancerogjene.

Sipas provave të disponueshme kërkimore, marrja e likopenit mund të lidhet me një rrezik më të ulët të llojeve të caktuara të kancerit si prostata dhe zorra e trashë.

Vlerësohet se shalqiri i papërpunuar përmban më shumë likopen sesa domatja e papërpunuar (edhe pse kur domatja gatuhet, për shembull në salcë, atëherë rritet përmbajtja e likopenit).

Lexo edhe :  Ushqimet ultra të përpunuara po shkatërrojnë shëndetin tonë, lidhja me vdekjet e hershme

Stimulon mbrojtjen

Përmbajtja e tij e pasur me vitaminë C (acidi askorbik) mbështet sistemin imunitar në luftën kundër mikrobeve dhe infeksioneve. Në fakt, sipas klinikës Cleveland, parandalimi i vitaminës C lidhet me uljen e rrezikut të kancerit.

Rregullon shikimin

Lëndët ushqyese të shalqinit të lëngshëm shquhen si aleatë të vlefshëm për vizionin. Antioksidantët që ai përmban konsiderohen se ndihmojnë në parandalimin ose vonimin e shfaqjes së kataraktave, por gjithashtu reduktojnë rrezikun e degjenerimit makular të lidhur me moshën.

Vitamina A që përmban shalqiri në formën e karotenoideve konsiderohet si mbrojtëse e kornesë së syrit. Vini re se me një fetë shalqi ne marrim deri në 11% të vitaminës A që na nevojitet çdo ditë.

Të fundit

Të jesh Papë, 12 fakte befasuese që nuk i paskemi ditur!

Vetëm 1 ditë pas Pashkëve, u nda nga kjo jetë Papa Françesku (21 Prill 2025) ose Jorge Mario Bergoglio, si...

“S’jemi në kohën e Saliut”, Hoxha debat me Manjën: Ju nuk duhet të flini natën…

Një debat mes ministrit të Drejtësisë Ulsi Manja dhe analistit Artan Hoxha sonte në studion e “Opinion”. Fillimisht për dosjet “stok” në gjykata. Ulsi Manja:...

“Jetoj në pallatin e Enver Hoxhës”- Shehi: Nuk i kam vjedhur asnjë gozhdë këtij shteti!

Dashamir Shehi, i cili në këto zgjedhje garon nën siglën e koalicionit “Djathtas për Zhvillim” thotë se qëllimi është që ti tregojnë qytetarëve se...

LaCivita ndez debat në Australi! Pretendon se këshilloi kandidatin opozitar, por…

Chris LaCivita, një nga arkitektët e fitores së Donald Trump, i kontraktuar edhe nga Partia Demokratike për zgjedhjet e 11 majit, pretendon se ka...

Avioni i vogël rrëzohet në Itali, përfundon në depon e një magazine, një i vdekur

Një avion i vogël është rrëzuar në Umbria, ku një prej dy personave në bord ka mbetur i vdekur. Avioni u rrëzua në provincën e...

Lajme të tjera

Web TV