Fruti i mrekullueshëm veror që duhet të përfshini në dietën tuaj

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Pjeshkët dhe aroma e tyre janë lidhur nga shumica prej nesh me muajt e verës. Ato janë burime të pasura të lëndëve ushqyese të vlefshme me përfitime të shumta shëndetësore. Sa më të freskëta dhe të pjekura të jenë, aq më shumë rritet përmbajtja e tyre antioksidante.

Përfshirja e pjeshkës në dietën e përditshme mund të bëhet në mënyra të ndryshme, qoftë me versionin e tyre të freskët apo të tharë, ndërkohë që ka plot receta nga sallatat e deri tek tortat e ëmbla që i përfshijnë.

Megjithatë, studimet kanë treguar se pjeshkët e përpunuara dhe të konservuara ruajnë vitaminat dhe antioksidantët e tyre për një periudhë më të gjatë kohore, gjë që siguron vlerat e tyre ushqyese edhe kur nuk është e mundur të hahen të freskëta.

Nëse pjeshkët nuk hahen të freskëta vetvetiu, ato mund t’i shtohen sallatave të ftohta, lëngjeve dhe smoothieve natyrale dhe kosit. Përveç kësaj, pjeshkët janë një zgjedhje ideale për reçel, komposto dhe kokteje të bëra vetë.

Cilat janë përfitimet e saj shëndetësore?

Ndihmon funksionimin e zorrëve

Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, pjeshka ndihmon tretjen dhe funksionimin e mirë të zorrëve. Fibrat e patretshme forcojnë mikroflorën e zorrëve, duke reduktuar mundësinë e kapsllëkut. Përveç kësaj, për shkak të sjelljes intensive të koagulimit të polisaharideve të tretshëm, shpejtësia e zbrazjes së stomakut si dhe koha e kalimit të tij në zorrën e hollë zvogëlohet.

Mbron shikimin dhe lëkurën

Pjeshkët përmbajnë beta-karoten, një provitaminë që shndërrohet në vitaminë A në trup. Vitamina A dhe përmbajtja e lartë e pjeshkës në ujë, kontribuojnë në hidratimin dhe ruajtjen e lagështirës dhe elasticitetit të lëkurës. Përveç kësaj, vitamina A siguron rritje dhe riprodhim normal, si dhe mbrojtje kundër infeksioneve. Vitaminat A dhe C, si dhe beta karotina që përmban pjeshkë, rrisin qarkullimin e gjakut, gjë që mbron nga sëmundjet e syve.

Lexo edhe :  Dieta shumëngjyrëshe që ju ndihmon për të forcuar imunitetin

Kontribuon në hidratimin e trupit

Pothuajse 90% e pjeshkës përbëhet nga uji, gjë që e bën atë një zgjedhje ideale për hidratimin e trupit veçanërisht në muajt e verës. Në të njëjtën kohë, është një opsion i ushqimit të shëndetshëm në plazh menjëherë pas një zhytjeje në det, duke shmangur kështu konsumimin e ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme dhe me shumë kalori.

Zgjedhje e përshtatshme për diabetikët

Pjeshkët karakterizohen nga një përmbajtje mjaft e ulët e sheqerit dhe në të njëjtën kohë një burim i shtuar i fibrave bimore. Përveç kësaj, ato janë ndër ushqimet me indeks të ulët glicemik, gjë që çon në luhatje të buta të sheqerit në gjak.

Të fundit

Vota e diasporës/ Nis takimi i Sali Berishës me shqiptarët në Romë

Ka nisur takimi i kreut të PD Sali Berisha me shqiptarë të cilët jetojnë në Romë. Berisha është pritur me...

“Ardhja e pushuesve të huaj, meritë e Zotit”- Rama i përgjigjet komentuesit

Kryeministri Edi Rama, në rubrikën ‘Sy m’sy’ i është përgjigjur një komentuesi, i cili shprehet se Shqipëria ka shumë turistë sepse Zoti na ka...

“Loredana më mirë pa Jozin në lojë”/ Këngëtari përballet live me nënën e banores

Nëna e Loredanës: Doja të thosha që para se të dilte Jozi, u soll mirë me Loredanën, na ka pëlqyer. Por, fillimisht, sjellja e tij...

Papa Françesku ndërpret predikimin: Kam vështirësi në frymëmarrje

Papa Françesku, teksa ishte duke lexuar një pjesë të predikimit të meshës që ai kryesoi në sheshin e Shën Pjetrit ditën e sotme (9...

Serbët e Graçanicës: S’kemi ku shkojmë tjetër, kjo është edhe toka jonë

Partia kryesore e serbëve të Kosovës po merr pjesë në zgjedhjet e sotme parlamentare atje pas vite të tëra bojkotesh dhe një riorganizimi të...

Lajme të tjera

Web TV