Pasiguria ushqimore, ky është shteti i parë në botë që po rrit frutat në laborator!

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Teksa shqetësimet për pasigurinë ushqimore janë në rritje përballë ndryshimeve klimatike, shkencëtarët po përpiqen të krijojnë fruta pa bërthama.

Sipas The Guardian, shkencëtarët në Zelandën e Re po përpiqen të rritin indet e frutave në laboratore ndërkohë për mishin e rritur në laborator ende nuk ka ndonjë arritje.

Në artikull theksohet se shkencëtarët në Plant dhe Food Research në qytetin jugor të Christchurch-it po synojnë ta ndryshojnë atë duke rritur indet e frutave nga qelizat bimore, duke shpresuar se një ditë qytetarët do t’i shijojnë dhe nuhasin këto fruta si të vërteta.

Studiuesit shpresojnë se programi do të ndihmojë në ruajtjen e sigurisë ushqimore të vendit.

“Këtu në Zelandën e Re, ne jemi të mirë në rritjen e kulturave tradicionale të kopshtarisë por duke parë në të ardhmen rreziku për pasigurinë ushqimore rritet”, tha dr Ben Schon, shkencëtar pranë programit.

Programi synon të rrisë indet e frutave pa pjesët që zakonisht hidhen si bërthama e mollës ose lëkura e një portokalli. Sigurimi i konsumatorëve vetëm me indet e frutave do të ndihmojë në reduktimin e mbetjeve ushqimore, tha Schon.

Ushqimet e rritura në laborator mund të luajnë një rol kyç në bujqësinë e qëndrueshme, por janë ende në fazat shumë të hershme të zhvillimit, sipas Dr Ali Rashidinejad, një tjetër shkencëtar por jo i përfshirë në program.

Meqenëse ushqimi i rritur në laborator është një koncept krejtësisht i ri, pasi të zhvillohet, ai do të duhet të dëshmojë sigurinë e tij tek organet rregullatore me gjasë përmes provave klinike të shtrenjta dhe të gjata.

Konsumatorët do të duhet gjithashtu të pranojnë praktikën, gjeneratat e vjetra mund të rezultojnë të jenë në mëdyshje, por hulumtimet tregojnë se gjeneratat e reja janë të gatshme të provojnë ushqime të reja nëse ato ushqime ofrojnë përfitime shëndetësore duke kufizuar ndikimin mjedisor, tha Rashidinejad.

Lexo edhe :  Rritet çmimi i vezëve! Hajdutët vjedhin 10 mijë të tilla nga një rimorkio

Programi Plant dhe Food Research, i cili filloi 18 muaj më parë fokusohet në qelizat nga boronicat, mollët, qershitë, pjeshkët, nektarinat dhe rrushi.

Teknologjia ndoshta do të ishte e përshtatshme për rritjen e indeve të frutave brenda qyteteve, tha Dr Sam Baldwin, me shpresën se do të reduktonte koston dhe emetimet e karbonit të krijuara gjatë transportit të ushqimit në qendrat urbane.

Teknologjia gjithashtu mund të kompensojë ushqimin e humbur në kushte jo të favorshme për motin./  S.M

Të fundit

PSG shkatërron Monacon në derbin francez, Kvaratskhelia gjen golin e parë me parizienët

PSG-ja vijon serinë e rezultateve pozitive në kampionat, teksa mbrëmjen e sotme mposhti Monakon me rezultatin 4 me 1...

Pesë gola në tre ndeshje, Kolo Muani “fluturon” tek Juventus

Kolo Muani është ylli i ri i Juventusit. Sulmuesi francez ka arritur të përshtatet në mënyrën më të mirë të mundshme me skuadrën e...

Së shpejti drejt altarit? Ish-banorja e BBV 3: Nuk e di çfarë plani ka ai, por që…

Ish-banorja e “Big Brother VIP 3”, Dea Vieri, ka qenë një ditë më parë e ftuar në “Live From Tirana” me Ronaldo Sharkën. Ajo...

Shqipëria mbështet Gjykatën Ndërkombëtare Penale kundër sanksioneve të Trump

Shqipëria iu bashkua të premten një deklarate ndërkombëtare në të cilën shprehet “mbështetje e plotë” për Gjykatën Ndërkombëtare Penale, pak ditë pasi presidenti i...

Tërmetet në Santorini, sizmiologu tregon zonat me risk në Shqipëri!

Ishulli i Santorinit në Greqi po përballet me lëvizje të forta sizmike prej disa ditësh. Por a duhet të kemi frikë se mund të...

Lajme të tjera

Web TV