Arrestimi i Evis Berberit, ja kush emërohet në krye të ARRSH-së

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Qeveria ka emëruar në krye të Autoritetit Rrugor Shqiptar, Gentain Gjylin, i cili mbante postin e zëvendës drejtorit të këtij institucioni.

Ai do të zëvendësojë në krye të ARRSH-së, Evis Berberi, i cili u arrestua mbrëmjen e 13 Marsit me urdhër të SPAK, nën akuzat për korrupsion.

Burime për mediat bëjnë me dije se Gentian Gjyli, që kur është arrestuar Berberi, ka mbajtur kompetencat e drejtorit dhe ka drejtuar institucionin e ARRSH-së.

Kujtojmë se Evis Berberi u arrestua bashkë me dy ortakët e tij, biznesmenët Valter Begaj dhe Ervis Lami. Sipas SPAK, Evis Berberi e ka kontrolluar indirekt kompaninë “DAAM” edhe pasi e kisjhte shituar, duke përtfituar qindra miliona lekë para publike nga tenderat e Agjencisë për Efiçencën e Energjisë dhe Autoriteti Rrugor Shqiptar, ku ai ka qenë titullar.

Evis Berberi akuzohet për veprat penale “Korrupsioni pasiv i personave që ushtrojnë funksione publike”, “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo i veprimtarisë kriminale”, kryer në bashkëpunim. 

Ndërsa Valter Begaj dhe Ervis Lami akuzohen për kryerjen e veprave penale Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike”, kryer në bashkëpunim dhe “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo i veprimtarisë kriminale”, kryer në bashkëpunim.

HETIMI

“Nga analiza e provave të marra deri në këtë fazë të hetimit është krijuar dyshimi i arsyeshëm se, shtetasi Evis Berberi, fillimisht në  cilësinë e ish Drejtorit të Përgjithshëm për Efiçencën e Energjisë, më pas në cilësinë e Drejtorit të Përgjithshëm të Autoritetit Rrugor Shqiptar, ka  kërkuar, ka pranuar dhe ka marrë nga shoqëria “Net Group” ,sh.p.k., (që është përfituesi i prokurimeve publike të zhvilluara gjatë kohës kur Berberi ishte titullar i autoritetit kontraktor), përfitime të parregullta monetare të marra në mënyrë të tërthortë, nëpërmjet shoqërisë “DAAM” sh.p.k., të kontrolluar prej tij. Marrja e këtyre përfitimeve është realizuar pas fitimit të procedurave të prokurimit nga ana e shoqërisë “Net Group”, sh.p.k., në zotërim të shtetasit nën hetim Valter Begaj, prokurime publike të zhvilluara me titullar të autoritetit kontraktor, shtetasin Evis Berberi, dhe më pas kanë kaluar vlera monetare nëpërmjet transaksioneve në drejtim të shoqërisë në zotërim indirekt të shtetasit Evis Berberi “DAAM” sh.p.k., me përfitues shtetasin Evis Berberi. Këto vlera monetare të përfituara në mënyrë të parregullt, nëpërmjet shtetasve Valter BegajErvis Lami dhe Brunilda Buli, i ka investuar në veprimtarinë ekonomike për blerjen e pasurive të paluajtshme në emër të shoqërisë “DAAM” sh.p.k, që përbëjnë edhe produkte të veprës penale. Në këto rrethana shtetasi Evis Berberi, dyshohet për kyerjen e veprave penale “Korrupsioni pasiv i personave që ushtrojnë funksione publike” dhe “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo i veprimtarisë kriminale”, të parashikuara nga neni 287, gërma “d” të Kodit Penal, e kryer në rrethana cilësuese “në bashkëpunim”, sipas nenit 287/2 të Kodit Penal.  

Ndërsa shtetasi Valter Begaj në cilësinë e ortakut të shoqërisë “Net Group”, sh.p.k, për shkak të fitimit të procedurave të prokurimit publik të zhvilluar nga Agjencia për Efiçencën e Energjisë dhe Autoriteti Rrugor Shqiptar, me titullar të autoritetit kontraktor shtetasin Evis Berberi,  ka transferuar vlera monetare në drejtim të shoqërisë “DAAM” sh.p.k., në zotërim indirekt të shtetasit Evis Berberi, por që është menaxhuar nga shtetasit Brunilda BuliErvis Lami dhe Valter Begaj, me qëllim dhënien e përfitimit të parregullt shtetasit Evis Berberi. Në lidhje me veprimet e kundraligjshme të tyre shtetasit Valter BegajErvis Lami dhe Brunilda Buli, në bashkëpunim me njëri-tjetrin, dyshohet se kanë konsumuar elementë të veprës penale “Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike”, në bashkëpunim, parashikuar nga neni 244, 25 i Kodit Penal.  Investimi në veprimtarinë ekomike të këtyre vlera monetare të përfituara në mënyrë të parregullt, për blerjen e pasurive të paluajtshme në emër të shoqërisë “DAAM” sh.p.k, janë bërë gjatë kohës që kanë qenë ortak të shoqërisë shtetasit Valter BegajErvis Lami dhe Brunilda Buli, që përbëjnë edhe produkte të veprës penale. Në këto rrethana, shtetasit Valter BegajErvis Lami dhe Brunilda Buli, në bashkëpunim me shtetasin Evis Berberi, dyshohen për veprën penale “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo i veprimtarisë kriminale”, të parashikuara nga neni 287, gërma “d” të Kodit Penal, e kryer në rrethana cilësuese “në bashkëpunim”, sipas nenit 287/2 të Kodit Penal.

Lexo edhe :  Zbulohet qendra e masazhit e përshtatur për prostitucion, e administronte një 19- vjeçar

Nga hetimi ka rezultuar se gjatë kohës kur shtetasi Evis Berberi, ka qenë nën cilësinë e titullarit të autoritetit kontraktor, Agjencia për Efiçencën e Energjisë, janë zhvilluar tre procedura prokurimi në vlerën totale 137,400,000 (njëqind e tridhjetë e shtatë milion e katërqind mijë) lekë pa Tvsh, me operator fitues shoqërinë e shtetasit Valter Begaj“Net Group” sh.p.k. Kurse gjatë kohës kur shtetasi Evis Berberi, ka qenë nën cilësinë e  titullarit të autoritetit kontraktor, Autoriteti Rrugor Shqiptar, janë zhvilluar tre procedura prokurimi në vlerën totale 101,811, 343 (njëqind e një milion e tetëqind e njëmbëdhjetë mijë e treqind e dyzet e tre) lekë, pa Tvsh, me fitues bashkimin e operatorëve me pjesëmarrëse shoqërinë e shtetasit Valter Begaj“Net Group” sh.p.k.

Po ashtu, nga hetimi ka rezultuar se shoqëria “DAAM” sh.p.k., në zotërim indirekt të shtetasit Evis Berberi, ka përfituar të ardhura nëpërmjet transaksioneve nga shoqëria e shtetasit Valter Begaj “Net Group” sh.p.k., në vlerën 223,480,476 (dyqind e njëzet e tre milion e katërqind e tetëdhjetë mijë e katërqind e shtatëdhjetë e gjashtë) lekë, me tvsh.” – thuhet në njoftimin e SPAK

HISTORIKU I KOMPANISË

Në 7 shtator 2018, Evis Berberi i blen Valter Begajt kompaninë ‘B- VAAL ENG-10’, me nipt L72205042F, për 100 mijë lekë. Kompania e themeluar në tetor 2017 kishte dhe ka si objekt studim, projektim, mbikëqyrje dhe kolaudim objektesh ndërtimore etj. Një muaj më pas, Berberi i ndryshon emrin kompanisë nga ‘B-VAAL ENG-10’ në DAAM. Berberi rezulton pronar me 100 përqind të kapitalit të firmës nga 14 Shtatori 2018 deri më 31 Janar 2019.

Në datën 31 Janar 2019 Evis Berberi ia shet 100% të aksioneve të shoqërisë DAAM shpk, Brunilda Bulit kundrejt vlerës 500 mijë euro. Referuar kontratës së shitjes së kuotave, 8 mijë euro u paguan jashtë zyrës noteriale nga blerësi në favor të Evis Berberit, ndërsa pjesa tjetër do paguhej e ndarë në këste kundrejt vlerës 100 mijë euro për cdo vit.

Për vitin 2019, Evis Berberi ka dërguar dy deklarata pasurie në ILDKPKI, një deklaratë fillestare të pasurisë në 5 mars 2019, si këshilltar pranë Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë si dhe tjetrën gjatë ushtrimit të këtij funksioni publik, dorëzuar në ILDKPKI në 1 qershor 2020, por që pasqyron pasurinë për vitin 2019.

Në asnjërën prej deklaratave të pasurirë nuk rezulton e deklaruar shitja e kompanisë DAAM me vlerë 500 mijë euro dhe as 8 mijë euro që Brunilda Buli thuhet në kontratë se i ka dhënë në dorë Evis Berberit.

Ballafaqimi i kontratës me dy deklaratat e pasurisë konfirmon konsumimin e elementëve të veprës të fshehjes dhe mashtrimit me deklarimin e padurisë nga Evis Berberi.

Ndërkaq, në 23 dhjetor 2021, Brunilda Buli ia shet sërish kompaninë “shokut” të Evis Berberit, Valter Begaj, tashmë për 1.7 milionë euro. Por nuk mbaron me kaq. Në 21 shkurt 2022, Valter Begajt ia shet kompaninë DAAM, Ervis Lamit, për rreth 2 milionë euro. Një muaj më vonë, Ervis Lami pendohet dhe ia ia rikthen kompaninë “DAAM” Valter Begajt, tashmë me zero lekë.

Ndërkohë, në gusht të vitit 2017, ortaku i Evis Berberit, Valter Begaj themelon kompaninë B-VAAL ENGINEERING, me objekt të njëjtë si kompania DAAM. B-VAAL ENGINEERING ndryshon emër në NET-GROUP.

Evis Berberi ka punuar për kompaninë NET- GROUP si drejtues taknik dhe përfaqësues i saj, madje edhe gjatë kohës kur ishte drejtor i Agjencisë së Eficiencës së Energjisë. Berberi ka deklaruar në ILDKPKI në vitin 2019 të ardhura nga kompania NET- GROUP si drejtues teknik./O.S

Të fundit

Erërat e forta në SHBA marrin “zvarrë” aeroplanin në pistë

Një aeroplan i kompanisë American Airlines është lëvizur nga erërat e forta, që goditën aeroportin ndërkombëtar Dallas Fort Worht...

Bashkimi Europian jep dritën jeshile, ja çfarë pritet të ndodhë në territorin e Serbisë

Këshilli i Bashkimit Evropian (BE) ka dhënë dritën e gjelbër për nënshkrimin e një marrëveshjeje me Serbinë, e cila do të mundësojë vendosjen e...

“Albania” e Europianit/ FSHF zbulon këngën e Kombëtares kuqezi për “Euro2024”

FSFH ka zbuluar përmes një postimi në rrjetet sociale, këngën ‘himn’ për tifozët, që do të shoqërojë kombëtaren kuqezi në Euro2024. “𝑨𝒍𝒃𝒂𝒏𝒊 𝒐’ 𝑨𝒍𝒃𝒂𝒏𝒊, 𝒆𝒅𝒉𝒆...

Pas humbjes së të shoqes, reagon për herë të parë aktori Agron Llakaj (Video)

Artisti i mirënjohur dhe autori i programit të humorit Al Pazar Agron Llakaj humbi pak ditë më parë shoqen e jetës, bashkëshorten e tij...

Rritet kërkesa për kredi/ Bizneset marrin hua për investimet, kryeson turizmi

Turizmi është kthyer një ndër sektorët që ka marrë më tepër hua në banka .Bizneset kanë shtuar investimet në prag të nisjes së sezonit...

Lajme të tjera

Web TV