A është më mirë të pini një pije me sheqer apo të hani një ëmbëlsirë?
Sipas asaj që u zbulua nga një studim i publikuar në Frontiers in Public Health , duke analizuar ndikimin e konsumit të sheqerit në rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit kanë zbuluar se pirja e pijeve me sheqer rrit rrezikun për t’u prekur nga goditjet në tru, semundjet e zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizma .
“Gjëja më befasuese ishte zbulimi se burimet e ndryshme të sheqerit të shtuar kanë një ndikim të ndryshëm në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, komenton Suzanne Janzi , një nga autorët e studimit, duke nënvizuar rëndësinë e marrjes parasysh jo vetëm sa sheqer konsumojmë, por edhe çfarë lloji .
Hulumtimi përfshiu gati 70,000 suedezë , dieta e të cilëve u monitorua nga viti 1997 deri në vitin 2019.
Shkencëtarët analizuan tre kategori të konsumit të sheqerit, mjalti, ëmbëlsirat ose pijet me sheqer dhe shtatë sëmundje kardiovaskulare: dy lloje goditjesh, sulmi në zemër, dështimi i zemrës, aneurizmi, fibrilacioni atrial dhe stenoza e aortës.
Gati 26,000 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje kardiovaskulare gjatë periudhës së studimit .
Rezultatet treguan se ata që konsumonin pije me sheqer ishin më të rrezikuar se të tjerët të vuanin nga goditjet ishemike, dështimi i zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizmi i aortës abdominale .
Sheqernat e lëngëta që gjenden në pijet joalkoolike japin një ndjenjë më të ulët të ngopjes se ato në formë të ngurtë.
Konteksti është gjithashtu i rëndësishëm: ëmbëlsirat dhe pastat zakonisht konsumohen në raste të veçanta, ndërsa pijet shpesh janë pjesë e vakteve të përditshme .
Ndërsa është e vërtetë që konsumi më i madh i sheqerit korrespondon me një rrezik të shtuar për të vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare, një gjetje në dukje befasuese e studimit është se të mos hani fare ëmbëlsira është më e keqe sesa të kënaqeni me një ëmbëlsirë herë pas here .
Konsumimi i rastësishëm në fakt është shoqëruar me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare krahasuar me mungesën e konsumit.
Pse? “Mund të jetë për shkak se ata që konsumojnë shumë pak sheqer kanë dieta shumë kufizuese ose vuajnë nga patologji të mëparshme”.
Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se mund të mos jetë e nevojshme për të eliminuar të gjithë sheqerin nga dieta jonë në mënyrë që të përfitojnë shëndetin kardiovaskular./E.T/FOCUS.IT