Lidhja midis pijeve me sheqer dhe sëmundjeve kardiovaskulare

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A është më mirë të pini një pije me sheqer apo të hani një ëmbëlsirë?

Sipas asaj që u zbulua nga një studim i publikuar në Frontiers in Public Health , duke analizuar ndikimin e konsumit të sheqerit në rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit kanë zbuluar se pirja e pijeve me sheqer rrit rrezikun për t’u prekur nga goditjet në tru, semundjet e zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizma .

“Gjëja më befasuese ishte zbulimi se burimet e ndryshme të sheqerit të shtuar kanë një ndikim të ndryshëm në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, komenton Suzanne Janzi , një nga autorët e studimit, duke nënvizuar rëndësinë e marrjes parasysh jo vetëm sa sheqer konsumojmë, por edhe çfarë lloji .

Hulumtimi përfshiu gati 70,000 suedezë , dieta e të cilëve u monitorua nga viti 1997 deri në vitin 2019.

Shkencëtarët analizuan tre kategori të konsumit të sheqerit, mjalti, ëmbëlsirat ose pijet me sheqer dhe shtatë sëmundje kardiovaskulare: dy lloje goditjesh, sulmi në zemër, dështimi i zemrës, aneurizmi, fibrilacioni atrial dhe stenoza e aortës.

Gati 26,000 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje kardiovaskulare gjatë periudhës së studimit .

Rezultatet treguan se ata që konsumonin pije me sheqer ishin më të rrezikuar se të tjerët të vuanin nga goditjet ishemike, dështimi i zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizmi i aortës abdominale .

Sheqernat e lëngëta që gjenden në pijet joalkoolike japin një ndjenjë më të ulët të ngopjes se ato në formë të ngurtë.

Konteksti është gjithashtu i rëndësishëm: ëmbëlsirat dhe pastat zakonisht konsumohen në raste të veçanta, ndërsa pijet shpesh janë pjesë e vakteve të përditshme .

Ndërsa është e vërtetë që konsumi më i madh i sheqerit korrespondon me një rrezik të shtuar për të vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare, një gjetje në dukje befasuese e studimit është se të mos hani fare ëmbëlsira është më e keqe sesa të kënaqeni me një ëmbëlsirë herë pas here .

Lexo edhe :  Konsumoni sa më shumë çajra, nuk do ta besoni se çfarë vetie të mrekullueshme kanë

Konsumimi i rastësishëm në fakt është shoqëruar me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare krahasuar me mungesën e konsumit.

Pse? “Mund të jetë për shkak se ata që konsumojnë shumë pak sheqer kanë dieta shumë kufizuese ose vuajnë nga patologji të mëparshme”.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se mund të mos jetë e nevojshme për të eliminuar të gjithë sheqerin nga dieta jonë në mënyrë që të përfitojnë shëndetin kardiovaskular./E.T/FOCUS.IT

Të fundit

Ndërtimi i ujësjellësit në Tragjas, reagon Rama: Projekti nuk paraqet asnjë kërcënim

Kryeministri Edi Rama ka reaguar lidhur me projektin e ujësjellësit në Tragjas të Vlorës, që ka nxitur shumë reagime,...

Parashikimi i motit për ditën e sotme, ja sa pritet të arrijnë temperaturat

Ditën e enjte vendi ynë do të ndikohet nga kushte atmosferike të qëndrueshme. Orët me diell do të mbizotërojnë në pjesën më të madhe...

Këmbimi valutor 6 mars/ Me sa blihen e shiten dollari dhe euro

Në tregun e këmbimit valutor shqiptar të ditës së sotme, një dollar do të blihet me 91.6 lekë dhe do shitet me 93. 5...

Ndërsa republikanët duartrokitën, fjalimi i Trumpit në Kongres tregoi ndarjen në SHBA

Presidenti vazhdon të jetë i etur për mallkim, por vetëpërçmimi dhe modestia nuk gjendeshin askund në adresën e tij   Lloyd Green   Donald Trump është i zënë...

Festat e Marsit, nga mësuesit dhe gratë te ballokumet dhe ashuret

Nga Leonard Veizi   Muaji mars është një periudhë simbolike për shqiptarët, pasi sjell me vete katër festa të rëndësishme që pasqyrojnë vlerat e shoqërisë sonë:...

Lajme të tjera

Web TV