Lidhja midis pijeve me sheqer dhe sëmundjeve kardiovaskulare

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A është më mirë të pini një pije me sheqer apo të hani një ëmbëlsirë?

Sipas asaj që u zbulua nga një studim i publikuar në Frontiers in Public Health , duke analizuar ndikimin e konsumit të sheqerit në rrezikun e vuajtjes nga sëmundjet kardiovaskulare, studiuesit kanë zbuluar se pirja e pijeve me sheqer rrit rrezikun për t’u prekur nga goditjet në tru, semundjet e zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizma .

“Gjëja më befasuese ishte zbulimi se burimet e ndryshme të sheqerit të shtuar kanë një ndikim të ndryshëm në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, komenton Suzanne Janzi , një nga autorët e studimit, duke nënvizuar rëndësinë e marrjes parasysh jo vetëm sa sheqer konsumojmë, por edhe çfarë lloji .

Hulumtimi përfshiu gati 70,000 suedezë , dieta e të cilëve u monitorua nga viti 1997 deri në vitin 2019.

Shkencëtarët analizuan tre kategori të konsumit të sheqerit, mjalti, ëmbëlsirat ose pijet me sheqer dhe shtatë sëmundje kardiovaskulare: dy lloje goditjesh, sulmi në zemër, dështimi i zemrës, aneurizmi, fibrilacioni atrial dhe stenoza e aortës.

Gati 26,000 pjesëmarrës zhvilluan sëmundje kardiovaskulare gjatë periudhës së studimit .

Rezultatet treguan se ata që konsumonin pije me sheqer ishin më të rrezikuar se të tjerët të vuanin nga goditjet ishemike, dështimi i zemrës, fibrilacioni atrial dhe aneurizmi i aortës abdominale .

Sheqernat e lëngëta që gjenden në pijet joalkoolike japin një ndjenjë më të ulët të ngopjes se ato në formë të ngurtë.

Konteksti është gjithashtu i rëndësishëm: ëmbëlsirat dhe pastat zakonisht konsumohen në raste të veçanta, ndërsa pijet shpesh janë pjesë e vakteve të përditshme .

Ndërsa është e vërtetë që konsumi më i madh i sheqerit korrespondon me një rrezik të shtuar për të vuajtur nga sëmundjet kardiovaskulare, një gjetje në dukje befasuese e studimit është se të mos hani fare ëmbëlsira është më e keqe sesa të kënaqeni me një ëmbëlsirë herë pas here .

Lexo edhe :  “Nostrodamusi i Ballkanit”, ja parashikimet e Baba Vangës për vitin 2025

Konsumimi i rastësishëm në fakt është shoqëruar me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare krahasuar me mungesën e konsumit.

Pse? “Mund të jetë për shkak se ata që konsumojnë shumë pak sheqer kanë dieta shumë kufizuese ose vuajnë nga patologji të mëparshme”.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se mund të mos jetë e nevojshme për të eliminuar të gjithë sheqerin nga dieta jonë në mënyrë që të përfitojnë shëndetin kardiovaskular./E.T/FOCUS.IT

Të fundit

“Kam ndjekur zhurmën për Parashqevi Simakun…”/ Pedagogia: Ajo është produkt i komunizmit

Nga Jonila Godole Kam ndjekur zhurmën mediatike këto ditë për Parashqevinë. Ndjesia e parë që pata ishte keqardhja. Si grua,...

Ja me sa blihen e shiten dollari dhe euro, tregu valutor sot

Sot, më 17 dhjetor 2024, në tregun valutor, dollari amerikan blihet me 92.9 lekë dhe shitet 94 lekë. Euro sot blihet me 97.9 lekë, ndërsa në...

Çupi: E kanë kthyer në “madam” Berisha, por është njeriu më i rrezikshëm i vendit

Analisti Frrok Çupi nuk i ka kursyer kritikat ndaj ish-kryeministrit Sali Berisha. Në një intervistë në emisionin “Real Story”, në ABC News, Çupi e...

Qeveria shqiptare do të emetojë për herë të parë obligacione 20-vjeçare në 2025

Qeveria shqiptare do të emetojë për herë të parë në vitin 2025 obligacione me maturim 20 vjeçar. Ministria e Financave ka planifikuar të zhvillojë ankandin...

Rama në Bruksel: Sot do të hapim një kapitull të rëndësishëm për vendin tonë

Kryeministri Edi Rama foli nga Brukseli teka mbërriti për mbajtjen e konferencës së tretë ndërqeveritare. Rama tha se hapja e negociatave për klasterin ‘Marrëdhëniet...

Lajme të tjera

Web TV