Dieta shumëngjyrëshe që ju ndihmon për të forcuar imunitetin

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ndërkohë që sezoni i gripit dhe i ftohjes vazhdon, është mirë të dihet se ajo çfarë hani ndihmon sistemin imunitar të luftojë kollën, teshtimat apo rrufën. Edhe pse nuk ka ndonjë ushqim apo dietë specifike që mund të parandalojë gripin apo ftohjen, duke konsumuar ushqime të pasura në lëndë ushqyese mund të forconi sistemin imunitar.

Sistemi imunitar ka nevojë për të gjitha lëndët ushqyese që të funksionojë normalisht. Këtu përfshihen vitaminat, mineralet, yndyrat, karbohidratet, proteinat dhe fitonutrientët.

Për të marrë të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten trupit, mendojeni dietën si një ylber. Ashtu si ylberi që ka 7 ngjyra, ja cilat janë disa ushqime shumëngjyrëshe që mund të forcojnë sitemin imunitar.

Ushqimet në ngjyrë të kuqe, portokalli dhe të verdhë janë të pasura kryesisht me vitaminë C

Vitamina C njihet si një ndër vitaminat kryesore që forcon sistemin imunitar. Çdo produkt ushqimor në ngjyrë të portokall dhe të verdhë është i pasur kryesisht me vitaminë C. Disa nga ushqimet më të pasura në vitaminë C janë: qitrot (portokalli, mandarina, grejpfruti), karota, luleshtrydhet, kivi, specat e kuq gogozhare, domatet, lulelakra etj. E mira e këtyre ushqimeve është se zakonisht konsumohen ashtu siç janë, pa pasur nevojë që të zihen apo skuqen, duke mos humbur kështu vlerat ushqyese.

Jeshillëqet përmbajnë shumë lëndë ushqyese

Çdo ushqim që është i pasur në vitaminë D, si jeshillëqet për shembull, ndihmojnë sistemin imunitar. Studime të ndryshme kanë treguar se kjo vitaminë luan një rol shumë të rëndësishëm në funksionimin e sistemit imunitar.

Ka disa perime të familjes së lulelakrës, si brokoli, kalë, lakra, arugula, lakra e Brukselit etj, të cilat janë të pasura në shumë lëndë ushqyese, si vitaminat C, E dhe K, karotenoide, folate dhe minerale – të gjitha këto lëndë ushqyese që forcojnë sistemin imunitar.

Lexo edhe :  Konsumi i përditshëm i kosit ul rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje

Ushqimet në ngjyrë blu dhe vjollcë duhet të jenë patjetër pjesë e dietës

Edhe pse me një madhësi shumë të vogël, ushqimet në ngjyrë vjollcë, si kumbullat, fiqtë, hurmat arabe, janë të pasura me një sërë lëndësh ushqyese.

Si të freskëta ashtu edhe të thata këto fruta kanë në përmbajtje të lartë lëndë ushqyese, fibra, antioksidues dhe folate./k.k/Psikologjia

Të fundit

Qarku me shifrat më të larta, prefektja e Shkodrës sfidë kultivuesve të kanabisit

Shkodra vazhdon që të jetë ndër qarqet me numrin më të lartë të rasteve të kultivimit të kanabisit. Për këtë...

Mega operacioni kundër mafies/ Policia italiane arreston 130 persona në Siçili

Autoritetet italiane kanë ndërmarrë një operacion të madh kundër mafies siciliane këtë të martë. Rreth 130 persona ranë në pranga në atë të cilën...

Rama shkon në eventin e Tiranës/ Kryeministri mbërrin në Pallatin e Brigadave

Në eventin e 105 vjetorit të shpalljes së Tiranës kryeqytet, ka mbërritur kryeministri Rama në Pallatin e Brigadave. Ditën e sotme, kryeministri mbajti dy...

Pa treg dhe pa çmim, prodhimi i mbarë bujqësor që derdhet në kanale

Fermerë që nuk i gëzohen dot prodhimit të mbarë. Produkte bujqësore që jo vetëm nuk shiten, por në mënyrë dëshpëruese derdhen buzë kanaleve dhe...

Tifozët e Man. Cityt prezantojnë koreografinë “anti-Vinicius”: Të doli shpirti duke qarë

Real Madrid do të luajë sot në transfertën e Manchester Cityt. Takimi që nis në orën 21:00 ka vlerë për fazën “play-off” të Ligës...

Lajme të tjera

Web TV