Kakaoja, mes të gjitha ushqimeve, është burimi më i pasur me flavanoli, substanca biologjikisht aktive, të cilat gjenden tek ushqimet bimore.
Kakaoja mbron nga sëmundjet kardiovaskulare, stimulon neuronet, kuron gjendjen shpirtërore. Ajo ka të gjitha vetitë e çokollatës. Stimuluese, antidepresive, për çdo nevojë afrodiziake. Për disa persona nuk ka shumë ndryshime nga një drogë.
Të mos i ngatërrojmë me flavanolit e verës, të cilat mungojnë te kakaoja. Ato janë substanca intoksikuese, që gjenden në brendësi të saj, që mbrojnë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe ndihmojnë në mbajtjen hapur të arterieve.
Pak kakao mund t’i japë një shtysë kujtesës. Kakaoja, si çaji dhe kafeja, përmban substanca të ngacmuese të cilat veprojnë mbi receptorët e sistemit nervor, duke rregulluar efektshmërinë e qelizave.
Flavanoli nxit një pjesë të mirë të përgjigjeve të neuroneve, që është reagimi i parë në bazë të fenomeneve shumë të vështira të kujtesës dhe kuptimeve.
Përbërësit e kakaos njihen si nga antioksiduesit më të përqendruar dhe që ju mbrojnë realisht nga sëmundjet e zemrës dhe nga kanceri./Bl.Ba/Fjala.al