Çaji tulsi është i njohur për banorët e Indisë dhe disa vendeve të tjera aziatike për më shumë se 5 mijë vjet. Kjo bimë përmban antioksidantë dhe ka veti adaptogene, kështu që, ndihmon në lehtësimin e stresit dhe tensionit nervor pas një dite të vështirë pune, qetëson sistemin nervor qendror.
Duke shfaqur një efekt qetësues, kjo bimë ekzotike kontribuon në mirëqenien, pasi forcon sistemet mbrojtëse të trupit. Gjethet e tulsit jeshile dhe vjollcë përmbajnë shumë elementë të dobishëm fitokimikë (përfshirë vajrat thelbësorë) – substanca bimore që kanë një efekt të dobishëm mbi imunitetin.
Gjethet e kësaj bime aromatik janë të pasura me antioksidantë që përkryer përballen me proceset e oksidimit të tepërt në trupin tonë duke neutralizuar radikalet e lira dhe duke parandaluar plakjen. Oksidimi në qelizat tona ndodh si rezultat i faktorëve të stresit në mjedis.
Ju mund të pini çaj tulsi sa herë që ndiheni të rraskapitur. Gjallëron dhe ruan qartësinë e mendjes, dhe me përdorim të rregullt ka një efekt të dobishëm në: shikimin; funksioni i frymëmarrjes; funksioni i tretjes; metabolizmi; niveli i glukozës në gjak (rikuperimi i ekuilibrit); normalizimin e kolesterolin.
Kështu, vetëm një filxhan i këtij çaji do të ndihmojë për të për të forcuar mbrojtjen e trupit.
Gjethet tulsi luftojnë në mënyrë efektive me infeksione bakteriale, virale dhe mikrobike për shembull, duke shkaktuar ftohje. Është një ilaç mjaft i efektshëm për ftohjet, kollën, dhimbjet e kokës, si një diaforetik, për të hequr mukusin nga mushkëritë dhe pasazhet e hundës.
Për të bërë çaj tulsi ju duhen: gjethe tulsi dhe ujë. Shtoni 5-7 gjethe në ujë dhe zieni bot 10 minuta. Lëreni të ftohet dhe pija juaj është gati.
Gjithashtu, mund të shtoni kanellë, xhenxhefil ose piper të zi në çajin për të marrë edhe më shumë përfitime.
Sidoqoftë, duhet të keni kujdes. Me konsum të rregullt, mund të keni disa efekte anësore. Çaji Tulsi është një antikoagulues natyral, kështu që, hollon gjakun. Në disa raste, ky është padyshim një avantazh, por mund të kthehet në probleme me mpiksjen e gjakut.