Të shëndetshme për zemrën dhe për kockat, arsyet pse duhet të konsumoni arra!

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Nëse jeni duke kërkuar për një ushqim të shëndetshëm për t’u ngrënë gjatë ditës që ka shumë pak kripë dhe sheqer, atëherë arrat janë zgjidhja perfekte.

Vetëm 30 gramë arra janë të pasura me proteina (5 gram), fibra (2 gram) dhe kalcium (20 mg). Ato janë të pasura me mangan, magnez, fosfor, vitaminë B6, yndyrna omega-3 dhe hekur. Edhe pse janë ndër ushqimet me një indeks të lartë kalori (200 kalori në 30 gram), përmbajtja e tyre e pasur me lëndë ushqyese rrit ndjenjën e ngopjes dhe ju bën të ndiheni të ngopur.

Shëndet i mirë i zemrës

Acidet yndyrore të pangopura që gjenden te arrat kanë treguar se ulin nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve. Kjo, nga ana tjetër, zvogëlon shanset për sëmundje kardiovaskulare, goditje në tru dhe sulm në zemër.

Më konkretisht, një studim i botuar në British Journal of Nutrition tregoi se pacientët që konsumonin arra më shumë se katër herë në javë kishin 37% më pak rrezik për sëmundje koronare të zemrës krahasuar me ata që ose nuk konsumonin fare arra ose i konsumonin më rrallë.

Përveç kësaj, në vitin 2013, u publikuan rezultatet e një studimi sipas të cilit vaji i arrës rrit funksionin e endotelit, ndërsa i gjithë fruti mund të përmirësojë kolesterolin “e keq” LDL. Ndërkohë, një tjetër meta-analizë e publikuar në vitin 2009 tregoi se një dietë e pasur me arra përmirësonte kolesterolin dhe lipidet, duke reduktuar stresin oksidativ dhe inflamacionin.

Një studim i publikuar në American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se gratë që hanin rrallë arra kishin më shumë gjasa të shtonin peshë gjatë një periudhe 8-vjeçare krahasuar me ato që hanin arra dy ose më shumë herë në javë.

Lexo edhe :  Bimët që lehtësojnë simptomat e astmës dhe ju ndihmojnë të merrni frymë lirisht

Për më tepër, testet kanë treguar se kur krahasohen dietat që përmbajnë arra me ato pa ushqime, dietat që përmbajnë arra kanë më shumë gjasa të rezultojnë në humbje peshe.

Konsumimi i rregullt i arrave është lidhur me një nevojë të reduktuar për kolecistektominë (një operacion për heqjen e fshikëzës së tëmthit) bazuar në hulumtimin e botuar në American Journal of Clinical Nutrition.

Konkretisht, mbi njëzet vjet dhe në mesin e një milion rasteve, gratë që konsumonin rreth 150 gramë arra në javë kishin shumë më pak gjasa t’i nënshtroheshin kësaj procedure në krahasim me gratë që konsumonin më pak se 150 gramë.

Arrat janë të larta në mikroelementin bakër, thelbësor për mirëmbajtjen e kolagjenit dhe elastinës, përbërësit kryesorë të qelizave të trupit tonë dhe rinovimit të indeve. Mungesa e bakrit është shoqëruar me densitet më të ulët të kockave dhe një shans më të madh për zhvillimin e osteoporozës.

Pa bakrin e nevojshëm, trupi ynë nuk mund të plotësojë bllokun ndërtues të kolagjenit, duke rezultuar në mosfunksionim të kyçeve.

Një përbërës tjetër i rëndësishëm i arrave, mangani, duket se lidhet me parandalimin e osteoporozës, ndërsa magnezi ndihmon në përthithjen e kalciumit nga kockat.

Të fundit

“Big Brother”/ Rozana i drejtohet Gertës: Pse nuk flet për motrën tënde?

Këngëtarja dhe banorja e “Big Brother Vip Albania 4”, Rozana Radi, pas një deklarate që lidhet me Gerta Gixharin...

5 arsyet pse mosha nuk llogaritet në një marrëdhënie

Ne të gjithë kemi dëgjuar shumë herë gjatë jetës sonë se mosha nuk ka rëndësi, “mosha është vetëm një numër”, por sa mund të...

U nominua për çmimin “Oscar” si aktorja më e mirë! Reagon Ariana Grande

Ariana Grande është nominuar për një çmim Oscar për aktoren më të mirë në rol dytësor, për interpretimin e saj në filmin Wicked, i...

Në PD ka nisur beteja e brëndshme

Nga ARTUR  AJAZI Lista e deputetëve të rinj, mbetet shkaku kryesor i mërzive dhe qejfmbetjeve në PD. Realisht ka nisur beteja e madhe brënda asaj...

4 mënyra të thjeshta si të rrisni aftësitë e të menduarit

Nëse mendoni se të menduarit është një proces që ndodh në mënyrë ideale tek të gjithë njerëzit, në fakt gaboheni! Neuroshkencëtarja Emily McDonald ka...

Lajme të tjera

Web TV