A është kafeja e mirë apo e keqe?/ Studimi befasues mbi efektin e saj në organizëm

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A është kafeja e mirë apo e keqe? Me sheqer apo pa? Sa filxhanë në ditë?

Studimet e mëparshme mbi efektet shëndetësore të kafesë kanë zbuluar se konsumimi i kafesë lidhet me një rrezik më të ulët të vdekjes, por ata nuk bënë dallimin midis kafesë së pa ëmbëlsuar dhe kafesë së konsumuar me sheqer ose ëmbëlsues artificialë.

Kësaj pyetje i jep përgjigje një studim i ri i madh i botuar në Annals of Internal Medicine, i cili tregon se konsumimi i zakonshëm i kafesë (dhe efekti është vërejtur për të gjitha llojet e kafesë, duke përfshirë kafenë pa kafeinë) redukton vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet, edhe nëse sheqeri i shtohet pijes.

Rezultatet për ata që përdorën ëmbëlsues artificialë, ishin më pak të qarta.

Studiuesit në Universitetin Mjekësor Jugor në Guangzhou, Kinë, kryen studimin duke analizuar përgjigjet e pyetësorëve nga më shumë se 171,000 njerëz nga Britania e Madhe (pa sëmundje të zemrës ose kancer)  të cilëve iu bënë pyetje rreth sjelljes dietike dhe shëndetësore për të përcaktuar zakonet e konsumimit të kafesë.

Pjesëmarrësit u ndoqën për gati shtatë vjet dhe, në fund të vëzhgimit, u zbulua se rreziku i vdekjes në mesin e të gjithë konsumatorëve të zakonshëm të kafesë (me sheqer, ashtu dhe pa sheqer) ishte rreth 30% më i ulët se tek ata që nuk e bënin këtë.

E ËMBËL APO E HIDHUR? Në mënyrë të veçantë, pjesëmarrësit që pinin çdo sasi kafeje të pa ëmbëlsuar gjatë gati shtatë viteve kishin 16 deri në 21 për qind më pak gjasa të vdisnin sesa pjesëmarrësit që nuk pinin kafe.

Dhe ata që pinin 1.5 deri në 3.5 filxhanë në ditë kafe të ëmbëlsuar me sheqer ( rreth një lugë çaji sheqer për filxhan) kishin 29 deri në 31 përqind më pak gjasa të vdisnin sesa pjesëmarrësit që nuk e pinin atë.

Lexo edhe :  Kanceri që përhapet më shpejt/ Është i rrezikshëm dhe prek moshat e reja!

Megjithatë, rezultatet në lidhje me efektet shëndetësore të konsumuesve të kafesë me shtimin e ëmbëltuesve artificialë ishin jopërfundimtare.

NGA 2 DERI 4 FILXHANË NË DITË. Sipas autorëve të studimit, pra, pirja e dy deri në katër filxhanë kafe në ditë duhet të jetë pjesë e zakoneve të mira për të qëndruar të shëndetshëm. Siç dihet, gratë shtatzëna dhe ato në gji duhet të shmangin pirjen e kafesë, si dhe ato me probleme të veçanta shëndetësore për të cilat pija nuk rekomandohet nga mjeku apo specialisti.

Përshtati në shqip nga Focus.it. Fjala.al

Të fundit

Psikologia: Historinë e Parashqevisë na e treguan të tjerët dhe jo këngëtarja

Psikologia Eriona Hoxha ka komentuar në lidhje me rastin e këngëtares Parashqevi Simaku në një lidhje live për Euronews...

“S’kanë pse të votojnë”, Rama i përgjigjet komentuesit: Emigrantët e dinë se çfarë bëjnë

“E mira është që emigrantët s’ka pse të votojnë. Ata që mund të vijnë le të votojnë, por jo me postë se bëhen manipulime....

Ky është çelësi i lumturisë, sipas psikologut të Harvard

Studimi më i gjatë i realizuar ndonjëherë për lumturinë njerëzore ka zbuluar disa të dhëna që kanë habitur jo pak për lidhjen e ngushtë...

Çmimet e apartamenteve në 2025, katër zonat më të shtrenjta në Tiranë

Faktorët kryesorë që do të ndikojnë te shtrenjtimi i çmimeve mbeten rritja e kostos nga pagat e punëtorëve, shtrenjtimi i materialeve të ndërtimit dhe...

Regjistrimi i votuesve në “PER”/Celibashi shpjegon hapat dhe rregullat që duhet të ndiqen

Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi i ftuar në emisionin “Opinion” me gazetarin Blendi Fevziu ka shpjeguar edhe një herë hapat për regjistrimin në...

Lajme të tjera

Web TV