Pse na pëlqen ushqimi pikant? Shkenca prapa “nxehtësisë”…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ne të gjithë njohim të paktën një person që e pëlqen ushqimin e tij jashtëzakonisht pikant.

Ushqimet pikante shkaktojnë dhimbje fizike, jo vetëm në gojë, por ndonjëherë në të gjithë trupin. Pse do të hamë qëllimisht dhe do të shijonim diçka që shkakton dhimbje? Epo, rezulton, ka në fakt disa arsye mjaft bindëse pse kaq shumë njerëz në mbarë botën e duan mënyrën se si dhemb.

Erëza nuk është një “aromë”, por më tepër një ndjesi. Ndjesia e erëzës vjen nga përbërja kimike kapsaicina, e cila është substanca që i bën specat djegës. Kapsaicina shkakton dhimbje dhe e bën trupin të mendojë se është në rrezik. Si përgjigje, trupi lëshon endorfinë, të cilat janë hormone që shkaktojnë kënaqësi, kjo është mënyra e trupit për t’u përpjekur të eliminojë “kërcënimin” që ndjen kur hani ushqim pikant. Ky çlirim kimik bën që disa njerëz të lidhin të ngrënit e ushqimeve të nxehta me lumturinë, duke krijuar një “të lartë”, të ngjashme me atë të ndjenjës së mirë që keni pas stërvitjes.

Kur trupi ndjen se është në rrezik, ai do të lëshojë gjithashtu hormonin e mbijetesës adrenalinë. Me pak fjalë, për shumë njerëz, ngrënia e ushqimeve të nxehta është një lloj kërkimi emocionues. Është e arsyeshme që meqenëse kimikatet në specat djegës na shkaktojnë dhimbje, ato mund të jenë gjithashtu të dëmshme për bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera. Para ftohjes, specat djegës shpesh përdoreshin për të ndihmuar në ruajtjen e ushqimit dhe për të shmangur bakteret në pjesët më të nxehta të botës. Kjo ishte pjesë përbërëse e sigurisë ushqimore, specat djegës ishin shpëtimtarë të jetës.

Lexo edhe :  Studimi: Fëmijët që nuk e përtypin mirë ushqimin, më të pritur ndaj obezitetit!

Kjo është arsyeja pse vendet më të nxehta si India dhe Meksika kanë zhvilluar kuzhina tradicionale shumë pikante, ndërsa klimat më të buta si Anglia dhe Skandinavia prodhojnë ushqim shumë më të butë. Pra, për shkak të këtyre vetive antimikrobike që gjenden në specat djegës, shumë kultura krijuan pjata tradicionale pikante dhe me kalimin e brezave, miliarda njerëz i kanë dashur ato./ TAR

Të fundit

Kontroll në Burgun e Durrësit, gjenden 10 celularë që përdoreshin nga të izoluarit

Një kontroll i befasishëm është ushtruar orët e fundit në Burgun e Durrësit, në qelitë të të izoluarve. Paraprakisht informohet...

Palët nuk ndryshojnë qendrim/ Dështon dhe përpjekja e 23-të për konstituimin e Kuvendit

Deputetët e Kuvendit të Kosovës kanë dështuar të enjten – për herë të 23-të radhazi – ta konstituojnë përbërjen e nëntë parlamentare, të dalë...

Kryemadhi për humbjen e Metës: Nuk shoh përgjegjësi, s’kam qenë lidere e fushatës së tij

Deputetja e PL-së, Monika Kryemadhi tha për gazetarët para se të hynte në Kuvend se “karrigia e parlamentit nuk është as e Monikës dhe...

Kot lodheni

Nga Artur Ajazi Humbja e Partisë Demokratike në 11 Maj, ka nxjerrë sërish në diskutim “largimin“ e Sali Berishës. Mblidhen analistë, politikanë, fitues dhe humbës,...

Parlamenti mbylli punimet pas 15 minutash, Berisha: Bodrum i mafias!

Kreu i PD, Sali Berisha foli për mediat pas mbylljes s seancës së sotme parlamentare pas rreth 15 minutash. Ai e cilësoi parlamentin si një...

Lajme të tjera

Web TV