Fruti i mrekullueshëm veror që duhet të përfshini në dietën tuaj

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Pjeshkët dhe aroma e tyre janë lidhur nga shumica prej nesh me muajt e verës. Ato janë burime të pasura të lëndëve ushqyese të vlefshme me përfitime të shumta shëndetësore. Sa më të freskëta dhe të pjekura të jenë, aq më shumë rritet përmbajtja e tyre antioksidante.

Përfshirja e pjeshkës në dietën e përditshme mund të bëhet në mënyra të ndryshme, qoftë me versionin e tyre të freskët apo të tharë, ndërkohë që ka plot receta nga sallatat e deri tek tortat e ëmbla që i përfshijnë.

Megjithatë, studimet kanë treguar se pjeshkët e përpunuara dhe të konservuara ruajnë vitaminat dhe antioksidantët e tyre për një periudhë më të gjatë kohore, gjë që siguron vlerat e tyre ushqyese edhe kur nuk është e mundur të hahen të freskëta.

Nëse pjeshkët nuk hahen të freskëta vetvetiu, ato mund t’i shtohen sallatave të ftohta, lëngjeve dhe smoothieve natyrale dhe kosit. Përveç kësaj, pjeshkët janë një zgjedhje ideale për reçel, komposto dhe kokteje të bëra vetë.

Cilat janë përfitimet e saj shëndetësore?

Ndihmon funksionimin e zorrëve

Për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, pjeshka ndihmon tretjen dhe funksionimin e mirë të zorrëve. Fibrat e patretshme forcojnë mikroflorën e zorrëve, duke reduktuar mundësinë e kapsllëkut. Përveç kësaj, për shkak të sjelljes intensive të koagulimit të polisaharideve të tretshëm, shpejtësia e zbrazjes së stomakut si dhe koha e kalimit të tij në zorrën e hollë zvogëlohet.

Mbron shikimin dhe lëkurën

Pjeshkët përmbajnë beta-karoten, një provitaminë që shndërrohet në vitaminë A në trup. Vitamina A dhe përmbajtja e lartë e pjeshkës në ujë, kontribuojnë në hidratimin dhe ruajtjen e lagështirës dhe elasticitetit të lëkurës. Përveç kësaj, vitamina A siguron rritje dhe riprodhim normal, si dhe mbrojtje kundër infeksioneve. Vitaminat A dhe C, si dhe beta karotina që përmban pjeshkë, rrisin qarkullimin e gjakut, gjë që mbron nga sëmundjet e syve.

Lexo edhe :  Testimi i ADN-së së fetusit gjatë shtatzënisë mund të zbulojë kancerin

Kontribuon në hidratimin e trupit

Pothuajse 90% e pjeshkës përbëhet nga uji, gjë që e bën atë një zgjedhje ideale për hidratimin e trupit veçanërisht në muajt e verës. Në të njëjtën kohë, është një opsion i ushqimit të shëndetshëm në plazh menjëherë pas një zhytjeje në det, duke shmangur kështu konsumimin e ushqimeve dhe pijeve jo të shëndetshme dhe me shumë kalori.

Zgjedhje e përshtatshme për diabetikët

Pjeshkët karakterizohen nga një përmbajtje mjaft e ulët e sheqerit dhe në të njëjtën kohë një burim i shtuar i fibrave bimore. Përveç kësaj, ato janë ndër ushqimet me indeks të ulët glicemik, gjë që çon në luhatje të buta të sheqerit në gjak.

Të fundit

Pse nuk mund të barazohen këta me ata? Gratë në mes

Nga Frrok Çupi Të shpëtojnë vilat dhe dhjetëra apartamente që kanë ndërtuar me para të vjedhura mbi gërmadhat e komunizmit...

Mjekët në Fier procedohen për neglizhencë mjekësore që çoi në vdekje

Prokuroria pranë Gjykatës së Shkallës së Parë Fier ka njoftuar nisjen e procedimeve penale ndaj disa mjekëve pas akuzave për neglizhencë mjekësore, që mendohet...

Vendimi i Gjykatës së posaçme: Tetë të pandehur dërgohen në gjyq për akuza të rënda

Gjykata e Posaçme e Shkallës së Parë për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar ka vendosur sot të pranojë kërkesën e Prokurorisë së Posaçme për...

Sporti shqiptar në zi, ndahet nga jeta ish-futbollisti

Ish-futbollisti i njohur i Dinamos kampione të viteve 60, Stavri Lubonja ka ndërruar jetë në moshën 89-vjeçare. Prej kohësh vuante nga një sëmundje e gjatë...

“Politikanët po ndërrojnë celularët”/ Karamuço: SPAK po përdor inteligjencën izraelite

Profesori i kriminalistikës, Ervin Karamuço, deklaroi në “Top Story”, sesi SPAK ka në dorë një nga sistemet më të përparuara që kanë organet ligj-zbatuese...

Lajme të tjera

Web TV