Çfarë ndikimi ka kafeja me qumësht në shëndetin tonë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Shumë prej nesh, preferojnë ta pinë kafenë me qumësht. Por, a e keni menduar se si ndikon kjo përzierje në organizmin tonë?

Në fakt, kjo varet nga intoleranca juaj ndaj laktozës, që është paaftësia ose aftësia e reduktuar për ta tretur sheqerin e qumështit – laktozën.

Laktoza me ndihmën e enzimës laktazës (enzima që e shpërbën laktozën) në traktin e tretjes shpërbëhet në pjesë përbërëse. Në qoftë se në organizëm mungon laktaza për procesin në fjalë, laktoza e shpërbërë arrin në zorrë të trashë ku prodhon acide dhe gazra.

Laktoza e patretur mund të shkaktojë një sërë simptomash dhe atë brenda 30 minutash deri në dy orë pas konsumimit të produkteve të qumështit.

Kështu, ju do të keni simptoma të lehta deri në të rënda, si dhimbje të barkut, fryrje, vjellje, probleme me gazra dhe diarre, gjë që në mënyrë të konsiderueshme ndikon në cilësinë e jetesës së njeriut.

Shpeshtësia e predispozicionit gjenetik për intolerancën ndaj laktozës tek ne është madje 50 për qind. Nëse i keni simptomat e mësipërme pas konsumimit të qumështit ose produkteve të qumështit, gjithsesi do të duhej të bëni testin e intolerancës ndaj laktozës. Rezultatet e një testi të tillë mundësojnë që sa më parë të konsumohet ushqimi adekuat i cili do t’i zvogëlojë problemet e tretjes.

Po në lidhje me kafeinën, jeni metabolizues “të shpejtë” apo “të ngadaltë” të saj?

Kafeina është përbërësi kryesor aktiv në kafe, por ajo gjithashtu mund të gjendet në kakao, çaj, dhe komponentët si çokollata, lëngjet, pijet energjetike dhe disa medikamente.

Në qoftë se kafeina përdoret në sasi të vogla, ajo do t’ju zgjojë dhe sipas shumë studimeve do të veprojë pozitivisht në shëndet. Megjithatë, po e konsumuat kafeinën në sasi të mëdha, duhet ta dini se ajo mund ta ketë një efekt toksik. Disa njerëz janë metabolizues “të shpejtë” dhe disa “të ngadalshëm” të kafeinës, shkruan Tirana Today.

Lexo edhe :  Kafe apo makiato?/ Shkenca i jep fund dilemës, ja cilën duhet të zgjidhni

Personat me gjenomin polimorfik CYP1A2 e kanë një metabolizëm të ngadaltë të kafeinës dhe si rezultat edhe rrezik nga sulmi në zemër. Nëse i përkisni këtij grupi të njerëzve, 2-3 filxhanë të kafesë mund ta rrisin rrezikun për tri herë, ndërsa këto rezultate janë regjistruar veçanërisht tek pacientët më të rinj se 59 vjeç.

Duke e përcaktuar kapacitetin trashëgues në metabolizmin e kafeinës, çdokush mund ta përshtatë sasinë e kafesë së konsumuar për tipin e vet dhe kështu të jetojë më shëndetshëm./   S.M

Të fundit

U asfiksuan nga rrjedhja e gazit, humbin jetën dy persona në Tiranë (EMRAT)

Dy persona kanë humbur jetën në një banesë në kryeqytet pasi janë asfiksuar nga rrjedhja e gazit. Viktimat janë identifikuar...

FOTO/ Publikohen pamje nga dasma e Lori Hoxhës dhe Vis Bajraktarit

Dasma më e përfolur e vitit padiskutim që ka qenë ajo e presidentes së Top Medias, Lori Hoxha me biznesmenin e njohur Vis Bajraktari....

Orgjia e armatimit të BE-së/ E keqja e nevojshme apo pranimi cinik i militarizmit?

Panagiotis Zafeiropoulos “Nëse duam të jemi bindës dhe të besueshëm në politikën tonë të jashtme, duhet të tregojmë çdo ditë se jemi të gatshëm të...

Të shtëna me armë zjarri në Parlament! Vritet deputeti

Deputeti Vakhtang Golandzia u qëllua me armë zjarri brenda ndërtesës së parlamentit, njoftoi shërbimi për shtyp i presidencës së rajonit sot (19 dhjetor 2024). Ndërkohë mësohet se...

Andrew Tate dhe vëllai i tij ‘korrin’ fitore të rëndësishme në Gjykatë

Influencuesi kontrovers Andrew Tate ka siguruar një fitore ligjore sot pasi një gjykatë rumune refuzoi ta gjykonte atë për akuzat për trafikim të qenieve...

Lajme të tjera

Web TV