Çfarë ndikimi ka kafeja me qumësht në shëndetin tonë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Shumë prej nesh, preferojnë ta pinë kafenë me qumësht. Por, a e keni menduar se si ndikon kjo përzierje në organizmin tonë?

Në fakt, kjo varet nga intoleranca juaj ndaj laktozës, që është paaftësia ose aftësia e reduktuar për ta tretur sheqerin e qumështit – laktozën.

Laktoza me ndihmën e enzimës laktazës (enzima që e shpërbën laktozën) në traktin e tretjes shpërbëhet në pjesë përbërëse. Në qoftë se në organizëm mungon laktaza për procesin në fjalë, laktoza e shpërbërë arrin në zorrë të trashë ku prodhon acide dhe gazra.

Laktoza e patretur mund të shkaktojë një sërë simptomash dhe atë brenda 30 minutash deri në dy orë pas konsumimit të produkteve të qumështit.

Kështu, ju do të keni simptoma të lehta deri në të rënda, si dhimbje të barkut, fryrje, vjellje, probleme me gazra dhe diarre, gjë që në mënyrë të konsiderueshme ndikon në cilësinë e jetesës së njeriut.

Shpeshtësia e predispozicionit gjenetik për intolerancën ndaj laktozës tek ne është madje 50 për qind. Nëse i keni simptomat e mësipërme pas konsumimit të qumështit ose produkteve të qumështit, gjithsesi do të duhej të bëni testin e intolerancës ndaj laktozës. Rezultatet e një testi të tillë mundësojnë që sa më parë të konsumohet ushqimi adekuat i cili do t’i zvogëlojë problemet e tretjes.

Po në lidhje me kafeinën, jeni metabolizues “të shpejtë” apo “të ngadaltë” të saj?

Kafeina është përbërësi kryesor aktiv në kafe, por ajo gjithashtu mund të gjendet në kakao, çaj, dhe komponentët si çokollata, lëngjet, pijet energjetike dhe disa medikamente.

Në qoftë se kafeina përdoret në sasi të vogla, ajo do t’ju zgjojë dhe sipas shumë studimeve do të veprojë pozitivisht në shëndet. Megjithatë, po e konsumuat kafeinën në sasi të mëdha, duhet ta dini se ajo mund ta ketë një efekt toksik. Disa njerëz janë metabolizues “të shpejtë” dhe disa “të ngadalshëm” të kafeinës, shkruan Tirana Today.

Lexo edhe :  Zbuloni tre frutat më të mira për mëngjes dhe përfitimet e tyre për shëndetin

Personat me gjenomin polimorfik CYP1A2 e kanë një metabolizëm të ngadaltë të kafeinës dhe si rezultat edhe rrezik nga sulmi në zemër. Nëse i përkisni këtij grupi të njerëzve, 2-3 filxhanë të kafesë mund ta rrisin rrezikun për tri herë, ndërsa këto rezultate janë regjistruar veçanërisht tek pacientët më të rinj se 59 vjeç.

Duke e përcaktuar kapacitetin trashëgues në metabolizmin e kafeinës, çdokush mund ta përshtatë sasinë e kafesë së konsumuar për tipin e vet dhe kështu të jetojë më shëndetshëm./   S.M

Të fundit

“Prisni arrestime para zgjedhjeve”/ Gazetari: Në lupën e SPAK janë 10 deputetë…

Gazetari Julian Kasapi ka bërë një deklaratë të fortë mbi arrestimet e SPAK, duke paralajmëruar se do të ketë...

Kush po e intimidon SPAK-un? Karamuço zbulon çfarë po planifikon politika!

Eksperti i kriminalistikës Ervin Karamuço teksa foli për punën e Prokurorisë së Posaçme, u ndal edhe te pikat që SPAK i cilëson si indimidim...

Rama jep lajmin: Në 15 maj darkë me liderët e BE-së në Tiranë…

Kryeministri Edi Rama, në bashkëbisedimin e radhës me ndjekësit në rrjetet sociale, njoftoi se më 15 maj, në Tiranë do të vijnë liderët e vendeve...

Kryesia e PL merr vendimin/ Ja qarku ku do të jetë kandidat për deputet Ilir Meta

Kryesia e Partisë së Lirisë miratoi sonte vendimin e Presidentit të Partisë së Lirisë, Ilir Meta për të qenë kandidat për deputet në listën...

PE hap zyrë në Shqipëri, Rama ‘thumbon’ opozitën: Si ndodh kjo në një ‘narkoshtet’?

Kryeministri Edi Rama komentoi lajmin se Parlamenti Evropian ka vendosur të hapë një zyrë në Shqipëri. Sipas kreut të qeverisë kjo zyrë do të shërbejë...

Lajme të tjera

Web TV