Sa i sigurt është sushi që hamë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ngrënia e sushit – nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer – nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla , ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara. E rrezikshme për shëndetin e atyre që e konsumojnë dhe, siç thekson një studim i ri, për të gjithë shoqërinë. Sipas hulumtimit të publikuar në Frontiers in Microbiology , sushi mund të përmbajë baktere që janë veçanërisht të afta të përhapin rezistencën ndaj antibiotikëve .

MYSAFIRË TË PADËSHIRUAR. Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushi është Listeria monocytogenes , përgjegjëse për listeriozën (një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar, për më shumë informacion ). Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, në vend të kësaj donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të papjekur. peshku .

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji ( vendi që “shpiku” sushin e salmonit ). “Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas ”, thotë Lee.

RREZIQET NË SHKALLË TË GJERË. Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Lexo edhe :  Arsyet pse plakemi më shpejt në dimër dhe çfarë mund të bëjmë për ta parandaluar…

SHKËMBIME TË FAVORSHME. Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ata mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato – nëpërmjet peshkut të papërpunuar – arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë./ Përshtati në shqip nga Focus.it, E.T

Të fundit

“Ka kryer krime kundër popullit sirian”/ Arrestohet kushëriri i Bashar al-Assad

Gjeneral brigade Atef Najib, ish-kreu i Shërbimit të Sigurisë Politike në Deraa, u arrestua në Latakia. Ai është zyrtari...

Trump nuk heq dorë: Tarifat për Kanadanë dhe Meksikës do të fillojnë nga 1 marsi, por…

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump pritet të vendosë tarifa të reja ndaj Kanadasë dhe Meksikës që do të fillojnë më 1 mars. Sipas mediave të...

Norvegjia ndalon anijen ruse,dyshohet se është përfshirë në sabotimin e kabllove nënujore

Policia norvegjeze njoftoi se ka ndaluar një anije vendëse por me ekuipazh rus, e cila dyshohet se është përfshirë në sabotimin e kabllove nënujore...

Trump dëbon mbi 1800 shqiptarë/ Të paligjshëm në SHBA, preken nga urdhri

Urdhri i Donald Trump për dëbimin e emigrantëve të palgjishëm nga Shtetet e Bashkuara prek edhe 1 mijë e 875 shqiptarë.   Sipas një dokumenti të...

Merr flakë makina në aksin Ura e Kardhiqit-Sarandë, zjarrfikëset në vendngjarje

Një makinë është përfshië nga flakët mbrëmjen e sotme (31 janar) në aksin Ura e Kardhiqit-Sarandë. Ngjarja ka ndodhur para 20 minutash kur u konstatuan...

Lajme të tjera

Web TV