Kanceri i gjirit prek shumë gra, me diagnoza që rriten çdo vit, sipas statistikave.
Kontribuesja mjekësore Nicole Saphier, në “Fox & Friends” ka folur mbi rrezikun në rritje të kësaj sëmundje, si dhe ka përmendur disa ushqime që mund të ndihmojnë në reduktimin e tij.
“Faktorët kryesorë të rrezikut për kancerin e gjirit përfshijnë gjininë (të jesh femër), moshën dhe trashëgiminë e një mutacioni gjenetik”, tha Saphier.
Megjithatë, ajo shtoi se ka edhe shumë faktorë të jashtëm që mund të rrisin rrezikun, siç janë toksinat mjedisore që gjenden në ushqime dhe produkte të tjera.
Ushqimet që mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të gjirit
Spinaqi
Gjethet e mëdha të spinaqit përmbajnë karotenoidë, të cilët janë mikronutrientë që janë shoqëruar me një rrezik të reduktuar të kancerit të gjirit.
Hudhra
Sipas Saphier, studime të vogla kanë zbuluar se njerëzit që konsumojnë rregullisht hudhër kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të kancerit të gjirit. Studimet kanë treguar se substancat aktive në hudhër mund të pengojnë rritjen e kancerit dhe të vrasin qelizat e kancerit, megjithëse nevojiten kërkime të mëtejshme për të konfirmuar këtë hipotezë.
Boronica
Saphier zbuloi se ajo konsumon dy grushta boronica çdo mëngjes në mënyrë që të korrë përfitimet e flavonoideve dhe anthocyanins që ato përmbajnë. Një studim i fundit tregoi se flavonoidet mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit të gjirit dhe të rrisin efektivitetin e trajtimeve të kancerit. Antioksidantët që gjenden në frutat dhe perimet e kuqe, blu dhe vjollcë janë shoqëruar gjithashtu me një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit dhe rikthimit të tij.
Salmoni
Studimet e kryera në intervale të rregullta mbi peshkun me vaj kanë vërtetuar se gratë që e konsumojnë shpesh kanë një rrezik 14% më të ulët për të zhvilluar kancer gjiri.
Shafrani i Indisë
Kjo erëz e zakonshme është treguar se ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe rrezikun e kancerit, raporton Saphier. S.B