Dita Ndërkombëtare e Parfumit festohet çdo vit më 21 Mars, ditën e fillimit të pranverës, në mbarë botën. Dhe është një mundësi për të zbuluar fuqinë evokuese të aromave dhe rolin që ato luajnë në jetën tonë të përditshme. Aromat i kanë shoqëruar burrat dhe gratë që në kohët e lashta, duke ndërthurur historinë e tyre me kulturën dhe spiritualitetin; ato ushtrojnë një sharm të parezistueshëm, të aftë për të ngjallur kujtime, emocione dhe ndjesi. Ata e transportojnë atë që i vesh në vende të largëta dhe lënë gjurmë të pashlyeshme në kujtesën nuhatëse të atyre që i nuhasin. Stimulojnë sistemin nervor dhe çlirojnë hormone, që është një nga arsyet pse ndikojnë në mirëqenien tonë në një çast.
Tregu i parfumerisë po përjeton një bum të vërtetë, sidomos falë të rinjve që janë konsumatorët kryesorë. Në Itali, aromat për femra dhe meshkuj janë rritur përkatësisht me 12.7% dhe 11.9% vitin e fundit, duke e çuar kategorinë në një vlerë totale prej pak më shumë se 1,375 milionë euro (burimi i të dhënave: Cosmetica Italia).
Globalisht, sipas Euromonitor, në vitin 2023 tregu i parfumeve, i cili tashmë kishte një vlerë prej 64.4 miliardë dollarësh, regjistroi një rritje prej 12.2% për aromat luksoze dhe 10.8% për aromat masive. Me pak fjalë, nëse buzëkuqi ishte artikulli luksoz për t’u blerë pavarësisht krizës, tani, përballë pasigurisë ekonomike, brezi i ri i konsumatorëve deklaron një preferencë të qartë për parfumin.
Si festohet?
Dita e Parfumit është një festë shqisore, një mundësi për të zbuluar, eksploruar dhe ndarë një pasion për botën e aromave.
Evente dhe iniciativa speciale për ditën e parfumit
Shumë parfumeri organizojnë ngjarje për të zbuluar aroma të reja, për të marrë pjesë në seminare dhe për të marrë këshilla të personalizuara nga ekspertë të industrisë.
Laboratorë dhe punëtori
Në kurse të ndryshme mund të mësoni të krijoni aromën tuaj të personalizuar, duke përdorur lëndë të para natyrale dhe përbërës të mirë.
Për të mësuar rreth takimeve:
Cilat parfume të preferoni
Në pranverë, zgjidhen aroma të freskëta, me lule dhe agrume, shpesh me nota të lehta që të kujtojnë lulet e lulëzuara. Ja cilat janë idealet për sezonin:
Lule : me nota trëndafili, tuberozi, zambaku i luginës. bozhure, jargavan dhe jasemini ngjallin kopshte të harlisura pranverore. Më pas është pema e gëlqeres, një notë e freskët, e pastër dhe relaksuese që të jep qetësi të madhe.
Agrumet me nota limoni, portokalli, mandarine ose bergamoti përcjellin freski dhe vitalitet, perfekte për klimat e buta.
Aquatic: aroma të freskëta dhe të lehta që ndjellin ujin, detin ose shiun, me nota alga deti ose ujë burimi.
Frutat kanë nota të frutave të freskëta si mollë jeshile, dardhë, pjeshkë ose luleshtrydhe që shtojnë një ëmbëlsi të shkëlqyeshme.
Gourmans me nota vanilje , çokollatë dhe karamel të kujtojnë shijet e akullores./ S,M