Portokalli është një frut i pasur me shumë veti të dobishme dhe vitamina, veçanërisht vitaminë C. Ato lejojnë që trupi i njeriut të rezistojë kundër agjentëve të ndryshëm kimikë, fizikë dhe mjedisorë, veçanërisht në dimër. Ato gjithashtu mbajnë nën kontroll radikalët e acidit, të cilat nuk janë asgjë tjetër përveç kimikate toksike të prodhuara nga ushqimi jo i mirë.
Për këtë arsye ne kemi vendosur t’ju ofrojmë dietën e portokallit që do t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe t’ju pastrojë trupin. Do t’ju ndihmojë gjithashtu të mos e ndjeni atë ndjenjën e urisë që na detyron të hamë gjithçka.
Ajo, e kombinuar me një trajnim pak të shëndetshëm, do t’ju bëjë të humbni peshë shpejt dhe lehtë. Sidoqoftë, para se të filloni dietën dhe të ndiqni dietën e propozuar, ju këshillojmë që të konsultoheni me mjekun tuaj për të mos rrezikuar shëndetin tuaj. Kujtojmë gjithashtu kur është e rëndësishme të pini të paktën dy litra ujë në ditë, nëse jeni në dietë apo jo.
Dieta e portokallit: menyja javore
E hënë
Mëngjesi: një filxhan qumësht dhe një kafe; 2 biskota. Zemra: një portokall. Dreka: rizoto me kërpudha, 100 g kallamar të zier; sallata jeshile e kryesuar me një lugë vaj ulliri dhe uthull; 30 g bukë integrale; Zemra: një lëng portokalli Darka: 100 g djathë; 200 g karrota me një lugë vaj dhe limon; 30 g bukë integrale; 2 kivi.
E martë
Mëngjesi: 150 g kos me pak yndyrë me 20 g bikosta. Zemra: një portokall. Dreka: makaroqna me bajame dhe karkaleca; 200 g patëllxhanë të pjekur në skarë; 150 g mandarina; 30 g bukë integrale. Zemra: një gotë me lëng grejpfrut. Darka: sallatë e përgatitur me 100 g speca të prerë, 100 g domate me feta, 50 g sallatë, 100 g gjoks të gjelit të detit, 90 g misër të konservuar; 30 g bukë integrale; portokall.
E mërkurë
Mëngjesi: një filxhan qumësht; një fetë bukë. Zemra: një portokall. Dreka: 80 g spageti me hudhër, vaj dhe spec djegës; 150 g perime të zier, me lëng limoni dhe majdanoz; 50 g sallatë jeshile me një lugë vaj; 20 g bukë gruri; 150 g rrush të zi. Zemra: një filxhan çaj. Darka: supë me oriz dhe kunguj; 100 g mëlçi viçi të pjekur në skarë; 30 g bukë integrale; 150 g sallatë frutash me manaferra dhe lëng limoni.
E enjte
Mëngjesi: një filxhan qumësht me kafe; 20 g drithëra. Zemra: një portokall. Dreka: ram80 g makarona një lugë çaji vaj dhe spec djegës; 50 g proshutë të gatuar; 200g lakër brukseli të ziera dhe me një lugë vaj; 30 g bukë integrale; 150 g kivi. Zemra: karota dhe smoothie portokalli. Darka: supë; 200 g spinaq me një lugë vaj; 30 g bukë integrale; 150 g portokall mandarinash.
E premte
Mëngjesi: një filxhan qumësht; dy ose tre biskota. Zemra: një portokall. Dreka: makarona me lulelakër; 100 g mish i bardhë i pjekur; 200 g karota të ziera me një lugë vaj dhe uthull; 30 g bukë integrale; 150 gram kivi. Zemra: një gotë me lëng limoni. Darka: 30g oriz në një supë arrë; sallatë e përgatitur me 200 g domate të prera, 2 vezë të ziera, rigon dhe një lugë vaj; 30 g bukë integrale; 150 g rrush të zi.
E shtunë
Mëngjesi: 150g kos me pak yndyrë; 20 g tërshërë. Zemra: një portokall. Dreka: makarona ton; 200g speca të pjekura, 30 g bukë integrale; 150g mandarina. Zemra: çaj nenexhiku. Darka: supë me oriz (30 g); 100 g djathë; 30 g bukë integrale; portokalli.
E diel
Mëngjesi: një filxhan qumësht dhe tre biskota. Zemra: një portokall. Dreka: 100 g mish pule pa lëkurë; 50 g sallatë me me një lugë vaj; 30 g bukë integrale; 3 kivi. Zemra: një lëng portokalli. Darka: supë me patate (200 g) dhe lakër (200 g) të kalitur me një lugë vaj; 50 g proshutë; 30 g bukë integrale; 3-4 mandarina./Bl.Ba/Fjala.al