Emocionet që dhuron sporti, gëzim, zemërim dhimbje dhe frikë

113 563 lexime

106,048FansaPëlqeje

Në sport, emocionet luajnë një rol shumë të rëndësishëm, jo vetëm për sportistin, por edhe për të gjithë ata që janë të përfshirë. Emocionet gjenerohen nga aktiviteti sportiv dhe nga ana tjetër mund të ndikojnë në të. Veçanërisht në sportet me performancë të lartë, jo rrallëherë stimujt emocionalë vendosin rezultatin. Përjetimi i disa emocioneve mund të thonë nga njëra anë se atletët nuk janë gjithmonë në gjendje të shfrytëzojnë plotësisht potencialin e tyre. Nga ana tjetër, megjithatë, këto emocione mund të kenë gjithashtu një ndikim pozitiv dhe stimulues në performancë.

Më poshtë po ju ilustrojmë saktësisht se si manifestohen këto efekte bazuar në disa shembuj të emocioneve themelore të tilla si: gëzimi, zemërimi, befasia, dhimbja dhe frika.

Gëzim

Gëzimi si emocion, është gjithmonë i lidhur me një sjellje që synon afrimin. Me gëzim, trupi ynë sekreton të ashtuquajturat hormone lumturie të cilat, ndër të tjera, kanë efekte pozitive në ndjeshmërinë ndaj dhimbjes. Në sport, qasja mund të shoqërohet me ndjekjen e performancës, aktivitetin e synuar, përpjekjen, etj.

Nga pikëpamja e teorisë së të mësuarit, një emocion i tillë si gëzimi ka efekte pozitive në ruajtjen e motivimit për ta dhënë ose, në përgjithësi, në motivimin për të luajtur sporte. Nga pikëpamja e motivimit, e gjithë kjo mund të konsiderohet absolutisht pozitive, por në këtë fushë duhet të bëhet një dallim i qartë midis sportit dhe situatës pedagogjike që përjetohet në edukimin fizik.

Zemërim

Funksioni origjinal biologjik i zemërimit është shkatërrimi. Përmes këtij emocioni, njeriu përgatitet automatikisht për një qëndrim agresiv që synon, eliminimin e pengesave që pengojnë plotësimin e nevojave të rëndësishme. Ashtu si gëzimi, zemërimi mund të lidhet me një tendencë për t’u afruar brenda një marrëdhënieje, edhe pse arsyet prapa kësaj sjelljeje duhet të dallohen. Në shembullin e dy skuadrave kundërshtare, objektivi kryesor i të dy ekipeve është qartë fitorja; çdo pengesë e hasur përgjatë shtegut që çon drejt këtij qëllimi e bën më të vështirë plotësimin e një nevoje parësore. Kërcënimi serioz për fitoren nga njëra skuadër provokon një reagim emocional që shprehet në zemërim ose në forma të zbutura të së njëjtës si kundërshtim, zhgënjim ose befasi me natyrë negative. Një qëndrim më agresiv dhe, rrjedhimisht, një numër më i madh i shkeljeve të rregullave mund të jenë efekte të padëshirueshme të zhvillimit të situatës.

Surpriza

Dikur ishte përcaktuar si një emocion i shkaktuar nga një objekt i papritur, i cili shërben si një orientim në një situatë të re ose të panjohur për personin. Goli i për shembull tre minuta nga përfundimi i kohës së rregullt mund të përshkruhet si një ngjarje e papritur; reagimi emocional mund të jetë jo vetëm zemërim por edhe befasi. Qenia njerëzore paraqet çdo përvojë të bërë në një mënyrë plotësisht automatike dhe nganjëherë edhe të pandërgjegjshme në një vlerësim të ngjashëm të së mirës / së keqes. Përveç kësaj, ajo e shqyrton atë për të zbuluar një mospërputhje të mundshme midis situatës aktuale dhe asaj që dëshironi të keni.

Lexo edhe :  Si ishte dhe si do bëhet/ Veliaj poston fotot nga shkolla e re '17 Shkurti' në Qesarakë

Nëse incidenti rrit mospërputhjen në lidhje me vlerën e referencës, befasia merr një konotacion negativ; nëse e zvogëlon këtë gjendje, befasia përjetohet si pozitive.

Një surprizë negative nga pikëpamja emocionale mund të kthehet lehtësisht në zhgënjim ose zemërim, por gjithashtu në një lloj gjendje shoku, e cila mund të vonojë zbatimin optimal të veprimit dhe të parandalojë një performancë të mirë.

Dhimbje

Dhimbja tregohet si një reagim ndaj humbjes së diçkaje të rëndësishme që ju zotëronit ose donit. Në sport, reagimi emocional është pothuajse gjithmonë jo dhimbje në kuptimin e ngushtë, por më tepër një formë e zbutur që konsiston në zhgënjimin e një disfate ose dështimi personal.

Pas golit të njërës skuadër, futbollisti mund të ishte zhgënjyer, gjë që mund të ketë një ndikim negativ në performancën dhe motivimin. Sidoqoftë, meqë nëse takimi nuk ka mbaruar ende, këto emocione shtypen përkohësisht dhe zëvendësohen me zemërimin.

Dhimbja dhe zhgënjimi janë emocione, pasojat negative të të cilave zgjasin shumë. Mbi të gjitha, motivimi për veprimtari sportive dhe për të ndjekur qëllime të caktuara mund të ndikohet. Prandaj, ky emocion ka një domethënie të konsiderueshme nga pikëpamja e motivimit në edukimin fizik në shkollë, sepse fëmijët ndikohen shumë nga dështimet dhe largohen lehtësisht nga një sport i veçantë.

 

Frikë

Ndryshe nga zemërimi, frika nuk shërben për të shkatërruar, por për të mbrojtur. Nëse përjetojmë një reagim të papërcaktuar të stresit, automatikisht e paraqesim atë me një vlerësim. Nëse e konsiderojmë veten më të fortë se objekti që shkakton stresin, ndiejmë zemërim, por nëse ndihemi më të dobët, rezulton një ndjenjë frike.

Sjellja karakterizohet jo nga një qasje, por nga një tërheqje; nëse kërcënohet, qeniet njerëzore miratojnë një sjellje që synon të mbrojë veten nga rreziqet dhe dëmet. Ajo përfshin fluturimin, tërheqjen dhe çdo sjellje tjetër të përshtatshme për të rritur distancën midis individit dhe burimit të rrezikut.

Në sport, frika është një fenomen që mund të shihet kudo. Gjatë orës së edukimit fizik, fëmija ka frikë të mos dështojë dhe të tallet nga shokët e tij të skuadrës, ndërsa sportisti profesionist ka frikë se nuk do të jetë në gjendje të sigurojë performancën e pritur prej tij, duke përfunduar të luajë me shansin për të hyrë në podium. Ngjashëm me atë që ndodh me emocionin “gëzim”, frika mund të çojë në një rënie të nivelit të vëmendjes.

Përveç efekteve njohëse, frika, megjithatë, mund të rezultojë në një gjendje përgjithësisht më të lartë të ngacmimit fizik ose një bllokim në sjelljen motorike. Prandaj, një person i frikësuar nuk mund të arrijë performancën për të cilën në të vërtetë do të ishte i aftë.

 

Burimi: Farah Kuster / mobilesport.ch


Të fundit

Emocionet që dhuron sporti, gëzim, zemërim dhimbje dhe frikë

Në sport, emocionet luajnë një rol shumë të rëndësishëm, jo vetëm për sportistin, por edhe për të gjithë ata...

Variantit Delta në Shqipëri/ Manastirliu apel qytetarëve: Vaksinohuni sa më parë

Kreu i Urgjencës deklaroi se me ardhjen e vjeshtës, shifrat e Covid-it do të rriten në vendin tonë. Ai tha se duhen vaksinuar sidomos...

Tenderat dhe korrupsioni/ Rama kryebashkiakëve: Do të përballeni me SPAK dhe me mua

Kryeministri Edi Rama iu ka kërkuar krerëve të bashkive të përfundojnë procesin për regjistrimin e tokave bujqësore, duke i paralajmëruar se kjo gjë nuk...

Lajme të tjera

Web TV