A është një frut në fund të një vakti gjithmonë një ide e mirë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Të hash fruta në fund të një vakti nuk është një zakon i mirë. Ne e dëgjojmë atë shpesh, por pastaj, po aq shpesh, ne e dëgjojmë këtë informacion duke u kundërshtuar. Të tjerë na thonë se ngrënia e frutave në fund të një vakti mund të çojë në sëmundje të ndryshme, madje edhe të na shëndoshë.

Por si qëndron e vërteta?

Sot le të përpiqemi ta zbulojmë së bashku sepse, më në fund, komuniteti shkencor duket se ka arritur në një përfundim, këtë herë përfundimtar (me shpresë).

Fruta në fund të një vakti apo midis vakteve?

Për të shpërndarë mitin vjen ‘Istituto Superiore di Sanità’ i cili shprehet: “Hani fruta kur të doni, për sa kohë që hani: kjo është gjëja më e rëndësishme. Dhe nëse e hani atë në fund të një vakti dhe nuk përjetoni ndonjë shqetësim, nuk do t’ju shkaktojë ndonjë dëm; me siguri nuk do të të shëndoshë (nëse nuk e tepron me sasitë), nga ana tjetër, mund të kesh disa përfitime të tjera”.

I njëjti tekst ilustron përfitimet e ngrënies së frutave në fund të një vakti: “Përfundimi i vaktit me një frut mund të sjellë në fakt disa përfitime: në fakt, konsumimi i frutave në fund të një vakti bën që sheqernat që përmban të lëshohen në gjak më ngadalë sesa kur hani të njëjtin frut me stomakun bosh.

-Aciditeti i frutave dhe disa vitaminave në të (vitamina C) mund të lehtësojë thithjen e hekurit të përmbajtur në perime dhe ushqime me origjinë bimore falë përbërësve të tij antioksidantë, shoqëron ushqimin në tretje, duke e mbrojtur atë nga dëmtimet oksiduese shija e saj e thartë i jep trupit sinjalin për të përfunduar një vakt“.

Lexo edhe :  3 biseda që çdo çift i martuar duhet t’i bëjë

Sigurisht, ndonjëherë disa sëmundje mund të ndodhin kur hani fruta pas drekës ose darkës dhe në këto raste, natyrisht, është më mirë të hiqni dorë:

Disa përbërës të frutave, të tilla si fibrat dhe oligosakaridet, në fakt mund të ngadalësojnë, megjithëse në një masë modeste, kalimin e ushqimit përmes traktit gastrointestinal, të shkaktojnë procese fermentimi dhe të krijojnë një akumulim të gazit në zorrë me ndjenjën e fryrë pasuese. Kjo situatë ndodh kryesisht tek ata që kanë një ndjeshmëri të veçantë të zorrëve (kolit ulcerativ, sindromi i zorrëve të irritueshme, meteorizëm). ”

Përveç këtyre situatave, nuk ka studime shkencore ose udhëzime që këshillojnë kundër ngrënies së frutave pas konsumimit të vakteve./MCN.tv

 

Të fundit

Zbulohet faktori i ri që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ja për kë bëhet fjalë

Nëse do ta përfytyronit trupin tuaj si një makinë, zemra do të ishte motori. Zemra, një organ muskulor që ndahet...

Njohja e pensioneve me Italinë, nga e hëna drafti diskutohet në komisione parlamentare!

Marrëveshja me Italinë për njohjen e pensioneve të mbi 500 mijë shqiptarëve do të diskutohet nga e hëna në  komisionet parlamentare. Drafti parashikohet të prezantohet...

Puka dhe Tropoja bëhen bashkë dhe dhurojnë një mbrëmje të paharruar në “Gëzuar me ju”

Në programin “Gëzuar me ju” ishin të ftuar këngëtarët e njohur të muzikës popullore Perlat Sheqeri, me origjinë nga Puka, dhe Arif Dushaj, nga...

Thuajse të gjithë po e lexojnë gabim takimin e Ramës!

Nga Alban Daci Disa e quajnë takim elektoral me patronazhitë që ndoshta është edhe e vërtetë! Disa thonë se Rama e mbushi stadiumin me autobuzë nga...

Shkëmbimet tregtare / Ja ç’po ndodh me eksportet e vendit tonë në 5 vitet e fundit

Mallrat “Made In Albania” që shiten në Greqi janë dyfishur përgjatë 5 viteve të fundit. Të dhënat e Instat tregojnë se gjatë vitit 2023...

Lajme të tjera

Web TV