Ata që konsumojnë vaktin e parë të ditës para orës 8 të mëngjesit, janë më të shëndetshëm sipas një studimi të Institutit të Shëndetit Publik të Barcelonës (ISGlobal) të publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë.
Përkundrazi, lajmi nuk është i këndshëm për ata që e lënë mëngjesin për më vonë.
Ekipi hulumtues, në bashkëpunim me shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Kërkimeve Mjekësore të Francës (INSERM), hetuan lidhjen midis shpeshtësisë së vakteve dhe kohës të lidhur me diabetin e tipit 2 në 103,312 të rritur (79% gra) nga studimi i grupit.
Pjesëmarrësit plotësuan të dhënat dietike në internet të ushqimit dhe pijeve të konsumuara gjatë një periudhe 24-orëshe në tre ditë jo të njëpasnjëshme, si dhe kohën e vaktit gjatë ditës.
Studiuesit vlerësuan mesataren e të dhënave për dy vitet e para të ndjekjes dhe më pas vlerësuan shëndetin e secilit person gjatë shtatë viteve të ardhshme apo më shumë.
Në total, 963 raste të reja të diabetit të tipit 2 u regjistruan gjatë programit, me rrezik dukshëm më të lartë (59%) për ata që hanë rregullisht mëngjes pas orës 9 të mëngjesit.
“Ne e dimë se koha e vaktit luan një rol kyç në rregullimin e ritmeve cirkadiane dhe kontrollin e glukozës dhe lipideve, por pak studime kanë eksploruar se si ai lidhet me diabetin e tipit 2,” komentoi Anna Palomar-Cros, studiuese e ISGlobal dhe autorrja kryesore e studimit. Biologjikisht ka kuptim, pasi anashkalimi i mëngjesit dihet se ndikon në kontrollin e glukozës dhe lipideve, si dhe në nivelet e insulinës.
Kjo është në përputhje me dy meta-analiza që arritën në përfundimin se anashkalimi i mëngjesit rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2.