Sa i sigurt është sushi që hamë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ngrënia e sushit – nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer – nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla , ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara. E rrezikshme për shëndetin e atyre që e konsumojnë dhe, siç thekson një studim i ri, për të gjithë shoqërinë. Sipas hulumtimit të publikuar në Frontiers in Microbiology , sushi mund të përmbajë baktere që janë veçanërisht të afta të përhapin rezistencën ndaj antibiotikëve .

MYSAFIRË TË PADËSHIRUAR. Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushi është Listeria monocytogenes , përgjegjëse për listeriozën (një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar, për më shumë informacion ). Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, në vend të kësaj donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të papjekur. peshku .

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji ( vendi që “shpiku” sushin e salmonit ). “Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas ”, thotë Lee.

RREZIQET NË SHKALLË TË GJERË. Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Lexo edhe :  Shëndeti mendor i adoleshentëve në rrezik, Shkencëtarët ngrenë alarmin: Deri në 2030...

SHKËMBIME TË FAVORSHME. Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ata mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato – nëpërmjet peshkut të papërpunuar – arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë./ Përshtati në shqip nga Focus.it, E.T

Të fundit

Tentoi të vriste kushëririn në bashkëpunim me vëllanë, në pranga 32-vjeçari

jë 32- vjeçar është arrestuar nga Policia e Kukësit pasi dyshohet se së bashku me vëllain e tij një...

Shumë afër Shqipërisë! Konfirmohen dy rastet e para të lisë së majmunëve

Instituti i Shëndetit Publik i Maqedonisë së Veriut ka konfirmuar këtë të premte dy rastet e para të lisë së majmunëve në vend. Të...

75 milionë euro! Talenti i madh i Bundesligës po transferohet në Angli

Xavi Simons kushton shumë, kështu që lajmet që e lidhin me Bayern (që prej vitit 2023) tashmë janë thuajse të anuluara. Klubi bavarez do...

Shqiptarë, bëhuni gati! Po vijnë pushime “të kripura” këtë verë

Që edhe këto pushime verore do të jenë “të kripura”… kjo ishte gati e ditur. Turizmi, ashtu si çdo sektor tjetër i nënshtrohet...

Kanye West befason me postimet e fundit: Zot, më fal për dhimbjen që shkaktova

Një “rrëfim” i papritur publik nga Kanye West përmbys, ose të paktën përpiqet të përmbysë, imazhin që ai ka ndërtuar kohët e fundit . Ye,...

Lajme të tjera

Web TV