Sa i sigurt është sushi që hamë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ngrënia e sushit – nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer – nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla , ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara. E rrezikshme për shëndetin e atyre që e konsumojnë dhe, siç thekson një studim i ri, për të gjithë shoqërinë. Sipas hulumtimit të publikuar në Frontiers in Microbiology , sushi mund të përmbajë baktere që janë veçanërisht të afta të përhapin rezistencën ndaj antibiotikëve .

MYSAFIRË TË PADËSHIRUAR. Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushi është Listeria monocytogenes , përgjegjëse për listeriozën (një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar, për më shumë informacion ). Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, në vend të kësaj donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të papjekur. peshku .

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji ( vendi që “shpiku” sushin e salmonit ). “Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas ”, thotë Lee.

RREZIQET NË SHKALLË TË GJERË. Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Lexo edhe :  Varësia ndaj sheqerit, çfarë është dhe si mund ta kontrolloni

SHKËMBIME TË FAVORSHME. Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ata mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato – nëpërmjet peshkut të papërpunuar – arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë./ Përshtati në shqip nga Focus.it, E.T

Të fundit

Tiranë, alarm për bombë te parkimi i hotelit, policia rrethon zonën! Dyshohet për…

Një telefonatë anonime në sallën operative të policisë ka ngritur në alarm forcat e rendit pasditen e sotme në...

Merr flakë makina në autostradën Tiranë-Durrës! Shpëton mrekullisht shoferi

Një automjet tip "Benz C Class" është përfshirë nga flakët pasditen e kësaj të premteje në autostradën Tiranë-Durrës. Sipas informacioneve paraprake automjeti është djegur për...

Dy 14-vjeçarë ngacmojnë një të mitur, e filmojnë dhe postojnë në rrjetet sociale

Prokuroria e Elbasanit po heton një rast të rëndë të ngacmimit seksual në Elbasan. Më konkretisht raportohet se një 12-vjeçare ka rënë pre e...

Skandal në Arabinë Saudite, dhunë dhe abuzime në strehimoret e ‘grave të pabindura’

Imazhe të publikuara në media dhe rrjetet sociale tregojnë tmerrin që përjetojnë gratë në të ashtuquajturat “strehimore bindjeje” në Arabinë Saudite, ku ato i...

“Berisha nuk bën protesta se e di që nuk i vjen kush”

Analisti Ergys Mërtiri thotë se PD ndodhet në krizë të vazhdueshme. Në një intervistë për “Tirana Live” në ABC News, Mërtiri u shpreh se PD,...

Lajme të tjera

Web TV