Sa i sigurt është sushi që hamë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ngrënia e sushit – nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer – nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla , ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara. E rrezikshme për shëndetin e atyre që e konsumojnë dhe, siç thekson një studim i ri, për të gjithë shoqërinë. Sipas hulumtimit të publikuar në Frontiers in Microbiology , sushi mund të përmbajë baktere që janë veçanërisht të afta të përhapin rezistencën ndaj antibiotikëve .

MYSAFIRË TË PADËSHIRUAR. Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushi është Listeria monocytogenes , përgjegjëse për listeriozën (një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar, për më shumë informacion ). Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, në vend të kësaj donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të papjekur. peshku .

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji ( vendi që “shpiku” sushin e salmonit ). “Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas ”, thotë Lee.

RREZIQET NË SHKALLË TË GJERË. Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Lexo edhe :  6 këshilla si të mbrohemi gjatë ditëve të nxehta të verës

SHKËMBIME TË FAVORSHME. Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ata mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato – nëpërmjet peshkut të papërpunuar – arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë./ Përshtati në shqip nga Focus.it, E.T

Të fundit

Nga fitorja ushtarake, tek izolimi global: Izraeli mes lavdisë dhe ‘kostos’ politike

Pas mbi 75 vitesh konflikte me fqinjët, Izraeli, një shtet i vogël sa New Jersey, ka arritur të dobësojë...

E rëndë në Pogradec, gjendet një person i pajetë në ujërat e liqenit

Gjendet një person i pajetë në ujërat e liqenit të Pogradecit. Burime bëjnë me dije se është gjetur një i moshuar nga pushuesit në breg...

Miti i kriminelëve shqiptarë si një alibi e Berishës për humbjen shkatërruese

Nga Mero Baze Një nga alibitë kryesore me të cilat Berisha po përpiqet të justifikojë humbjen e tij shkatërruese të 11 Majit është ndërhyrja e...

Gazeta gjermane “Suddeutsche Zeitung”: Edi Rama, pikturë dhe pushtet!

“Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, gjen kënaqësi te vizatimi, veprat e tij me ngjyra të forta dhe ndjesi psikodelike ekspozohen në galeri ndërkombëtare dhe...

Në Iran, sulmi i Izraelit ka shkatërruar çdo besim tek Perëndimi

Hossein Hamdieh Një armëpushim i brishtë i ka dhënë një ndalesë zhurmave tashmë të njohura të shpërthimeve mbi Teheran. Kam lindur në vitin 1988, një...

Lajme të tjera

Web TV