Sa i sigurt është sushi që hamë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Ngrënia e sushit – nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer – nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla , ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara. E rrezikshme për shëndetin e atyre që e konsumojnë dhe, siç thekson një studim i ri, për të gjithë shoqërinë. Sipas hulumtimit të publikuar në Frontiers in Microbiology , sushi mund të përmbajë baktere që janë veçanërisht të afta të përhapin rezistencën ndaj antibiotikëve .

MYSAFIRË TË PADËSHIRUAR. Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushi është Listeria monocytogenes , përgjegjëse për listeriozën (një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar, për më shumë informacion ). Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, në vend të kësaj donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të papjekur. peshku .

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji ( vendi që “shpiku” sushin e salmonit ). “Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas ”, thotë Lee.

RREZIQET NË SHKALLË TË GJERË. Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Lexo edhe :  Parandalon kancerin/ Ja disa nga përfitimet që sjell konsumimi i çajit jeshil

SHKËMBIME TË FAVORSHME. Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ata mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato – nëpërmjet peshkut të papërpunuar – arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë./ Përshtati në shqip nga Focus.it, E.T

Të fundit

Janar-gusht 2024, cilat ishin institucionet me performancën më të dobët me shpenzimet

Raportet zyrtare të Ministrisë së Financave tregojnë se realizimin më të ulët të investimeve e ka Ministria e Ekonomisë,...

Shtohen operacionet për ndalimin e emigrantëve të paligjshëm, 100 të arrestuar në Çikago

Organet federale të zbatimit të ligjit i kanë shtuar operacionet për ndalimin e emigrantëve të paligjshëm në disa qytete amerikane si pjesë e premtimit...

Themeluesi i Playboy pagoi 75 mijë dollarë për t’u varrosur pranë Marilyn Monroe

Pavarësisht se nuk e takoi kurrë personalisht, Hugh Hefner zgjodhi që 25 vjet para vdekjes së tij të prenotonte një varr pranë Marilyn Monroe, duke shkaktuar...

“Squid Game”/ Zbulohet data e premierës së sezonit 3

Sezoni i tretë i serialit “Squid Game” do të transmetohet më 27 qershor, njoftoi Netflix. Lajmi u zbulua në një event të Netflix, së bashku...

Gjendet në rezervuar trupi i 54-vjeçarit të zhdukur prej ditësh

54-vjeçari V. L. i cili ishte shpallur i humbur nga familjarët e tij është gjetur i pajetë në rezervuarin e Kamenicës.

Lajme të tjera

Web TV