Nga hormonet në mish e deri te sheqeri në mjaltë. Ka shumë mënyra në të cilat ushqimet dhe pijet mund të ndryshohen duke gënjyer për origjinën dhe përbërjen e tyre.
Vaj, verë, makarona… Në të gjithë botën shumë ushqime janë të falsifikuara, të sofistikuara apo të falsifikuara, për një xhiro miliona euro. Dhe këto mashtrime ushqimore padyshim prekin shumë ushqime dhe pije që përfundojnë në tavolinat tona çdo ditë. Mashtrimi më i njohur në Itali (ndoshta sepse është më i rrezikshmi) daton në vitin 1986, kur autoritetet e kontrollit të ushqimit zbuluan një rrjet të gjerë tregtie të verës metanol (një alkool që rrit përmbajtjen e alkoolit në verë, por është i dëmshëm). Skandali më i bujshëm, duke qenë se në vitin 2013 u përhap në 20 vende, ishte ai i tortelinave “made in Italy”, në mbushjen e të cilave në vend të viçit kishte mish kali. Dhe në vitin 2015 mbërriti edhe mocarela e prodhuar pa qumësht por me gjizë, një produkt gjysëm i gatshëm që lejon kosto më të shkurtra dhe më të ulëta prodhimi. Por le të shohim se cilat janë edhe sot mashtrimet ushqimore më të përhapura në Itali dhe si kryhen ato.
MISH. Shitja e mishit nga kafshët të cilave u janë dhënë substanca të ndaluara (p.sh. hormone) ose ilaçe, pa respektuar periudhën e pezullimit ndërmjet administrimit dhe therjes; shitja e prerjeve më pak me vlerë të kaluar si të vlefshme (p.sh. biftek me fileto).
PESHK. Shitja e produkteve të shkrira për produkte të freskëta ose të kultivuara për peshk deti; shitja e specieve të ndryshme nga ato të deklaruara; trajtimi me aditivë për të maskuar një gjendje ndryshimi.
VERË. Përdorimi i sheqernave të ndryshme nga ato që vijnë nga rrushi; shtimi i bishtrave (depozitimeve të majave) dhe aditivëve nuk lejohet; përdorimi i rrushit të tryezës, i papërshtatshëm për prodhimin e verës, për prodhimin e verërave të kaluara si I.G.T., D.O.C. ose D.O.C.G.
MJALTË. Shtimi i shurupeve që rrjedhin nga përpunimi i misrit, kallamit dhe panxharit të sheqerit, orizit.
QUMËSHTI. Lotim i produktit origjinal; shitja e një produkti të bërë nga pluhuri i qumështit; neutralizimi i qumështit të thartuar me shtimin e alkalit; shtimi i peroksidit të hidrogjenit për të reduktuar ngarkesën bakteriale.
DJATH MOZARELA. Shtimi i qumështit të lopës në mocarelën e buallit; krijimi i produkteve PDO me gjizë të huaj ose qumësht pluhur.