Me gjasë të gjithëve ju ka ndodhur.
Ne grumbullojmë një thes të tërë me patate dhe mendojmë se do t’i hamë para se të fillojnë të prishen. Brenda pak ditësh apo javësh, do të gjendemi përballë një pamjeje jo dhe aq të këndshme. Patatet do të kenë mbirë. Ata mund të duken vizualisht për shumë njerëz si të papërshtatshëm për të ngrënë. Çështja është, a janë të ngrënshme? Po apo jo?
Përgjigja është, varet. Kur patatja fillon të mbijë, ajo zhvillon rizoma të pasura me glikoalkaloidë, të cilat mund t’i japin patateve një shije të pakëndshme dhe të hidhur. Një nga këto alkaloide është solanina, e cila është e ngrënshme dhe gjendet edhe te patëllxhanët, domatet dhe specat edhe kur janë të freskëta. Megjithatë, sasia e tepërt e solaninës që përmbahet në rrënjë mund të konsiderohet toksike për trupin. Për këtë arsye, kur patatet të mbijnë, duhet t’i heqim me kujdes dhe ta pastrojmë mirë pataten. Nëse të mbirat janë të vogla dhe hiqen, patatja mund të hahet.
Por nëse këto rrënjë kanë filluar të rriten më gjatë, atëherë është më mirë t’i hedhim.
Lastarët, përveçse kanë shije të keqe, nëse kanë përmbajtje të lartë solanine, mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi, temperaturë ose keqtrajtim.
Pra, siç e shihni, është një çështje që kërkon vëmendje./E.T