Një dietë e duhur dhe e ekuilibruar i siguron trurit lëndët ushqyese që i nevojiten për të funksionuar në mënyrë sa më efikase, duke i mundësuar kështu kujtesën, përqendrimin më të mirë dhe më pak lodhje mendore.
Megjithatë, nuk është e rëndësishme vetëm të zgjidhni ushqimet e duhura, por edhe të planifikoni mirë vaktet dhe ushqimet tuaja gjatë gjithë ditës.
1. Kanella shumë herët në mëngjes: Studimet kanë treguar se si aroma ashtu edhe shija e kanellës përmirësojnë kujtesën. Konkretisht, dy nga përbërësit e tij, proantocianidina dhe cinnamaldehidi, përmirësojnë qarkullimin e gjakut në tru dhe në këtë mënyrë kontribuojnë në përpunimin dhe memorizimin më të mirë të informacionit. Mënyra më e thjeshtë për të shijuar kanellën në orët e mëngjesit është të shtoni një sasi të vogël në kafe ose çaj në mëngjes, ose të bëni një pije të nxehtë duke shtuar lëngun e gjysmë limoni dhe pak kanellë në gjysmë filxhani me ujë të nxehtë.
2. Vezët për mëngjes: Një omëletë është mëngjesi ideal, pasi përveç proteinave të kënaqshme dhe energjike, vezët ofrojnë edhe kolinë të vlefshme, një përbërës që kontribuon në prodhimin e neurotransmetuesve që përmirësojnë kujtesën dhe performancën mendore. Edhe një vezë është e mjaftueshme për të marrë një dozë të mirë koline, një e verdhë veze siguron deri në 125 mg kolinë, rreth një e treta e marrjes së rekomanduar ditore.
3. Kosi në mesditë: Kosi siguron një aminoacid të quajtur tirozinë, i cili “përforcon” trurin. Në të njëjtën kohë, është e nevojshme për prodhimin e neurotransmetuesve dopamine dhe noradrenalinë, të cilët kontribuojnë në shëndetin dhe funksionimin e qetë të trurit. Kosi mund të shijohet ose si një pjatë anësore në pjatën tuaj kryesore ose të kombinohet me disa arra, fara liri dhe fruta për të krijuar një vakt të lehtë por të kënaqshëm.
4. Arrat, pasdite: Të pasura me antioksidantë dhe acide yndyrore të dobishme omega-3, arrat janë superushqimi i fundit për trurin. Gjithashtu, vitamina E e arrës së shijshme vepron në mënyrë parandaluese kundër dobësimit të trurit që shihet në sëmundje të tilla si Alzheimer. Tre deri në katër arra të plota janë të mjaftueshme që truri të marrë lëndët ushqyese që i nevojiten.
5. Shafrani i Indisë në mbrëmje: Shafrani i Indisë, një erëz që “lufton” në përzierjen e kerit, përmban substanca të shumta me veprim anti-inflamator që përmirësojnë funksionin e trurit dhe përmirësojnë aftësinë për të mbajtur mend. Gjithashtu, kurkumina, përbërësi aktiv i erëzës, nxit krijimin e neuroneve të reja në tru, si dhe rigjenerimin e qelizave të trurit. Disa studime tregojnë se konsumimi i rregullt i shafranit të Indisë ndihmon në mbrojtjen kundër sëmundjes së Alzheimerit. Pra, shtoni pak shafran i Indisë në vaktin, pijen ose smoothie-n tuaj të mbrëmjes dhe sigurohuni që ta kombinoni me piper të zi pasi rrit shkallën e përthithjes së shafranit të Indisë nga trupi./O.S