Historia e sanduiçeve

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Quajini hamburger, sanduiçe, bukë të thekur, hot dog, mbështjellës, tigel ose sanduiç: ata janë të gjithë fëmijë të “panis ac perna” romake të lashtë.

Origjina e hot-dogut. Emri hot dog (hot dog) rrjedh nga ai i frankfurterëve, të quajtur për formën e tyre “salcice dachshund”. Hot dogët e parë datojnë në vitet 1890.

Sanduiçi i romakëve të lashtë. Sanduiçi më i vjetër në botë? Panis ac perna, kjo është bukë dhe proshutë, nuk ka dyshim. Banorët e Romës perandorake ishin aq të dashur për të, saqë rrugët e tregjeve urbane ishin të gjitha një turmë ushqimesh delikate. Shumë vite më vonë, një rrugë në kryeqytet, nëpërmjet Panisperna-s, iu kushtua këtij rostiçeri. Faleminderit të varfërve Clares që për shekuj me radhë, në kishën e afërt të San Lorenzos, shpërndante disa kafshata për të varfërit çdo 10 gusht.

Me i moshuari. Buka dhe komposto janë ndoshta shoqëruese që nga përpjekjet e para të njeriut për pjekje. Sipas Arturo Warman, një nga antropologët më të famshëm meksikanë, tortilla (në foto), një përzierje e thjeshtë e miellit të misrit dhe ujit, është të paktën 7000 vjet e vjetër. Kjo mund të konkludohet nga gërmimet në Valle de Tehuacán, në shtetin e Puebla në lindje të Mexico City. Në Indi, dëshmitë e para të rotit, meshës aziatike të bukës, datojnë në 2000 para Krishtit. Por dëshmitë e sanduiçit të vërtetë datojnë që nga koha romake.

Sanduiçe në të gjithë botën. Buka e shoqëruar me një pjatë anësore është një konstante në historinë njerëzore pa dallim race, etnie dhe prejardhjeje gjeografike. Me origjinë Mayan dhe Aztec ka tortilla, burritos dhe tacos. Më pas janë pjatat e bukës afrikane (si p.sh. injera etiopiane) dhe pita e Lindjes së Mesme, e cila në dhjetëra variacione ka pushtuar Turqinë, Greqinë, Ballkanin, Izraelin dhe Palestinën, duke u bërë një mbështjellës i rehatshëm për doner qebapët, suvlaki, xhiro apo falafel. Pita vjen nga greqishtja bizantine: do të thotë tortë dhe është të paktën 1700 vjeç. Roti indian është edhe më i vjetër: gjurmët e tij mund të gjenden në tekste nga 2 mijë vjet më parë në sanskritisht. Piadina Romagna i përket të njëjtit lloj, edhe pse me këtë emër shfaqet në një recetë vetëm në 1371.

paraardhës hebre. Sidoqoftë, sanduiçi është një gjë tjetër. Ndër paraardhësit më të shquar, përveç panisit romak ac perna, ekziston një recetë e shekullit të parë pas Krishtit. C. konceptuar nga Rabini Hiller Plaku (i përfaqësuar këtu në një ilustrim të ditëve tona), i cili vendosi qengjin e Pashkës dhe barishtet e hidhura tradicionale midis dy fetave të bukës pa maja, për të simbolizuar hebrenjtë e shtypur nga zgjedha egjiptiane.

Emri i parë i vërtetë. Deri në vitin 1762 sanduiçi nuk kishte një emër të vërtetë: quhej bukë dhe djathë, bukë dhe rosto, bukë etj. Pagëzimi i papritur i sanduiçit i shkoi anglezit John Montagu, konti i katërt i Sandwich-it (në foto), eksploruesi dhe lojtari i pasionuar i kartave. Historia tregon se, i gozhduar në tryezën e lojës së Beef Steak Club në Londër, fisniku kishte urdhëruar një kamarier t’i sillte disa feta mishi midis dy fetave të bukës, sepse nuk donte të hiqte letrat për të shkuar. në restorant. Gjëja në vetvete nuk ishte asgjë e pazakontë, por që nga ai moment të gjithë anëtarët e tjerë të klubit filluan të pyesin “njëlloj si Sandwich”. Dhe prej këtu u desh më pak se një pickim për të porositur thjesht “një sanduiç”.

Lexo edhe :  Procesi ndaj Salianjit në Gjykatën e Apelit/ Avokati kërkon shtyrjen e seancës, arsyeja

Rregulla të buta. Duke pasur parasysh emrin, krijoni rregullat. Bota e njohur u nda menjëherë midis anglo-saksonëve që donin sanduiçin me bukë kuti të butë dhe të thekur lehtë, dhe popujve latinë që kërkuan atë me bukë tradicionale të bërë në shtëpi. Në foto, një nga modelet e para të tosterave elektrike. Po, një model më i ri.

Panini i Bashkuar i Amerikës. Shtetet e Bashkuara mbajnë rekordin për numrin më të madh të ushqimeve të njohura. Hamburgeri i parë, ende pa bukë, u shfaq qysh në vitin 1826. Më shumë se 60 vjet më vonë, lindën hot dogët modernë, pastaj sanduiçët e klubit (1894), sanduiçet nëndetëse (1901), Monte Cristo (1910) e kështu me radhë, por hamburgeri në bukë u bë i famshëm në të gjithë botën vetëm në vitin 1931 falë J. Wellington Wimpy, i njohur më mirë në Itali si Poldo Sbaffini, miku i Popeye, Popeye, krijuar nga stilisti E. C. Segar.

Bajame Michette. Sanduiçe të mbushura ekzistojnë gjithashtu në Kinë dhe Lindjen e Largët, bazuar në frymëzimin e lashtë perëndimor. Quhen bing dhe ngjajnë me krepat modeneze crescentine ose tigelle ose franceze: mbushen me salca të ndryshme tipike dhe rosë, derri, ose me vaj dhe qepë të thjeshtë (cong që ju bing, në foto ndërsa përgatitet). Ekziston një version korean, jian bing guozi, shumë më tepër si një bukë e sheshtë, e mbushur me vezë ose peshk të skuqur.

Nëpër rrugët e botës. Si të doni ta quani, sot është ushqimi i rrugës par excellence në të gjithë botën. Në Afrikën e Jugut Gatsby është i fortë, një baguette me mish ose sallam, sallatë, djathë dhe patate të skuqura, ndërsa specialiteti australian është Sausage Sizzle, një sanduiç i vërtetë buke me sallam viçi dhe pule së bashku me salca të ndryshme. Edhe Afrika Mesdhetare ka sanduiçet e saj dhe jo vetëm çarçafët e saj. Në Tunizi, baguette me ton është shumë e njohur: ton, vezë të ziera, lëng limoni, ullinj të zinj dhe harisa, një salcë pikante. Podiumi për sanduiçin më origjinal fitohet nga peshkaqeni & bake, i cili gjendet lehtësisht në kioskat e Trinidad dhe Tobago: bukë dhe peshkaqen i skuqur.

Delikatesa të bëra vetë. Por në sytë e ndërkombëtarëve, megjithatë, as ne italianët nuk bëjmë shaka! Ushqimet tona me bazë të brendshmet janë të famshme: dy shembuj janë sanduiçi fiorentin lampredoto, një nga katër stomakët e gjedhit (abomasum) dhe palermitan pani ca meusa (në foto), i mbushur me shpretkë dhe mushkëri viçi. Por nuk mund të harrosh u morzeddu di Catanzaro (të brendshmet e viçit në salcë pikante), sanduiçin Marchigiano me brinjë (zorrët e viçit të qumështit) dhe tavën e rrallë Aretino co ‘grifi, e cila përfshin mbushjen me yndyrë dhe kallo të fytyrës së një lope Chianina. .

Të fundit

Vonesa prej magjistratëve dhe mungesa e listës zyrtare nga burgjet, ILD nis verifikimet

A po shoqërohet apo jo me dritëhije ligji i amnistisë penale që u bë i zbatueshëm prej 24 prillit...

I hoqën nga duart dy herë tenderat dhe ia dhuruan ‘4 A-M’, SPAK merr të pandehur zyrtarë

Tre zyrtarë të bashkisë Tropojë, të cilët kanë marë pjesë në dy procedura tenderuese të shpallur nga ky institucion, janë marë të pandehur nga...

Ndryshimet klimatike, ekspertja: Shqipëria preket më shumë se çdo vend i Europës

Ndryshimet klimatike kanë ngritur alarmin mes ekspertëve për të gjetur zgjidhjet që do të ulin pasojat që mund të jenë katastrofale. Në ‘Studio Live’...

Ambasadori i Rusisë në Tiranë largohet nga Shqipëria, ja kush e zëvendëson

Ambasadori i Rusisë në Shqipëri, Mikhail Afanasiev ka përfunduar sot misionin e tij diplomatik dhe është larguar drejt Moskës. Lajmin e bën me dije Ambasada...

Ishte duke punuar në një kantier ndërtimi në Itali, 18-vjeçari shqiptar plagoset rëndë

Një punëtor 18-vjeçar me origjinë shqiptare ka mbetur i plagosur rëndë pasi ka rënë nga një lartësi prej rreth 10 metrash. Ngjarja ka ndodhur...

Lajme të tjera

Web TV