Çfarë shije ka mishi i njeriut? Shkencëtarët zbulojnë aromën unike të mishit tonë!

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Shikuesit e Channel 4 mbetën të neveritur mbrëmë pasi panë një program të çuditshëm që shfaqte Gregg Wallace duke ngrënë mish njeriu.

Dokumentari satirik, i quajtur “Gregg Wallace: British Miracle Meat”, e pa prezantuesin e diskutueshëm të vizitonte një fabrikë që prodhonte “mish njerëzor të inxhinieruar”, përpara se ta provonte vetë.

Ndërkohë që programi ishte një parodi, shumë shikues pranuan se u dashuruan me të, me një postim në Twitter se i bëri ata ‘të ndiheshin të sëmurë’. Por çfarë shije ka në të vërtetë mishi i njeriut?

Kanibalizmi pranohet gjerësisht si shumë i gabuar, por disa e kanë lënë kuriozitetin t’i pushtojë. MailOnline hedh një vështrim në llogaritë e atyre që e kanë provuar. Në vitet 1920, aventurieri amerikan William Buehler Seabrook u përpoq të jepte një regjistrim të detajuar të shoqërive që gllabërojnë mishin e njeriut.

Ai madje shkoi aq larg sa e shijoi vetë kur u takua me njerëzit Guero në Afrikën Perëndimore dhe shkroi për përvojat e tij në librin e tij ‘Rrugët e xhunglës’, botuar në 1931. Eksploruesi vuri në dukje se mishi i papërpunuar dukej si viçi, por më pak i kuq dhe me yndyrë të verdhë të zbehtë. Pasi ishte gatuar mbante erë si mish viçi. Sa i përket shijes, ai shkroi:

Ishte aq gati si viçi i mirë, plotësisht i zhvilluar, saqë mendoj se asnjë person me një shije të zakonshme, ndjeshmëri normale nuk mund ta dallonte atë nga viçi.

Rrëfimi i Seabrook konsiderohet si i pabesueshëm nga shumë njerëz, sepse ai më vonë pranoi se anëtarët e fisit Guero refuzuan ta linin të merrte pjesë në traditën e tyre.

Ai pretendoi se e kompensoi zhgënjimin duke marrë një copë mishi nga trupi i një pacienti të vdekur në spital në Francë dhe duke e gatuar atë në hell.

Por ekspertët e konsiderojnë përshkrimin e tij si më të dobishëm, sepse shumica e komenteve mbi kanibalizmin vijnë nga të çmendurit kriminalë dhe shpesh janë kontradiktore.

Kanibali gjerman Armin Meiwes këmbënguli se mishi i njeriut ka shije si mish derri ‘por pak më i hidhur, më i fortë’, ndërsa kanibali japonez Issei Sagawa e përshkroi atë si ‘të butë dhe të butë’ si toni.

Sagawa, i cili vrau një grua holandeze të quajtur Renée Hartevelt në vitin 1981, tha se ishte “shkrirë në gojën [e tij] si ton i papërpunuar në një restorant sushi”.

Ndërkohë, të mbijetuarit e një aksidenti avioni të Andeve të vitit 1972 u detyruan të hanin pasagjerët e tjerë për të mbijetuar por këmbëngulën në llogaritë e tyre se mishi i ngrirë ishte pa shije. Vetëm vitin e kaluar, vrasësi rus Vladimir Nikolayevich Nikolayev foli për mënyrën sesi hëngri mish njeriu për herë të parë në vitin 1997.

Mishi i njeriut është i pasur me mioglobinë proteinike shumë të pigmentuar, që do të thotë se i përshtatet përkufizimit të përgjithshëm të ‘mishit të kuq’, si mishi i viçit.

Të fundit

Ka apo s’ka Kuvend në Kosovë?

Për njërin nga hartuesit e Kushtetutës së Kosovës, Ismet Salihun, Kuvendi nuk është konstituuar ende, pavarësisht se kryetari i...

Neritan Buzi emërohet shefi i ri i qarkullimit

Neritan Buzi do të jetë shefi i ri i Komisariatit të Policisë Rrugore në Tiranë. A2 CNN mëson se Lorenc Shehu, i cili ishte...

Policia merr nën hetim kujdestaren për keqtrajtimin e të miturve

Kujdestarja në Shtëpinë e Fëmijës “Zyber Hallulli” është vënë nën hetim nga Policia e Tiranës pas denoncimit të ditës së djeshme në media ku...

LVV kritikon QUINT-in për ‘mbështetjen e Listës Serbe’

Përfaqësuesit e Lëvizjes Vetëvendosje në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve kanë kritikuar vendimin për certifikimin e Listës Serbe për zgjedhjet lokale të tetorit, teksa Alban...

Mbrojtësi braktis Shqipërinë për Zvicrën

Do të ketë ndryshime në listën e Kombëtares së Shqipërisë para ndeshjeve të shtatorit me Gjibraltarin dhe Letoninë. Departamenti i Komunikimit në FSHF bën...

Lajme të tjera

Web TV