25 vendet më të shëndetshme në botë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Në këtë artikull, ne do të hedhim një vështrim në 25 vendet më të shëndetshme në botë.

Kur diskutohet për vendet më të shëndetshme në botë si Finlanda, Kameruni dhe Sllovenia, ndër të tjera, faktorë të ndryshëm hyjnë në lojë, duke përfshirë aksesin në kujdesin shëndetësor, jetëgjatësinë e përgjithshme dhe prevalencën e sëmundjeve. Këto kombe kanë prioritet iniciativat e shëndetit publik, investojnë në infrastrukturën e kujdesit shëndetësor dhe promovojnë stile jetese të shëndetshme mes qytetarëve të tyre. Duke u fokusuar në masat parandaluese dhe duke ofruar shërbime gjithëpërfshirëse të kujdesit shëndetësor, këto vende janë renditur vazhdimisht në krye të indekseve globale të shëndetit, duke vendosur një pikë referimi për të tjerët që duhet të ndjekin.

Peizazhi Global i Kujdesit Shëndetësor: Tendencat, Sfidat dhe Parashikimet

Tregu global i shëndetit përfshin aspekte të ndryshme të kujdesit shëndetësor, duke përfshirë sistemet shëndetësore, tregjet farmaceutike dhe shpenzimet shëndetësore. Në Evropë, shpenzimet shëndetësore variojnë nga  5.5% në 11.7%  të PBB-së, me vende si Franca dhe Gjermania që kanë përqindje më të larta. Me një të tretën e shitjeve globale farmaceutike, SHBA ka një sistem kompleks të kujdesit shëndetësor dhe është tregu më i madh farmaceutik.

Statistikat e fundit financiare tregojnë se shpenzimet globale për shëndetin arritën në  8.3 trilion dollarë  ose 10% të PBB-së globale deri në vitin 2018. Në SHBA, shpenzimet për shëndetësi u rritën me  2.1%  në 2020, duke arritur në 18.8% të PBB-së. Shpenzimet shëndetësore të Evropës u rritën me 1% në zonën e OECD në vitin 2020.

Tregu global i shëndetit dhe mirëqenies parashikohet të arrijë në  12.9 trilion dollarë  deri në vitin 2031, duke u rritur me një CAGR prej 10.9% nga 2022 në 2031. Shëndeti dhe mirëqenia janë bërë gjithnjë e më thelbësore në mbarë botën, me rritjen e shpenzimeve të konsumatorëve për mallra dhe shërbime të ngjashme. Lojtarë të rëndësishëm të tregut të shëndetit dhe mirëqenies përfshijnë Johnson & Johnson Services, Inc., The Coca-Cola Company dhe F. Hoffmann-La Roche Ltd.

Sistemi global i kujdesit shëndetësor po përjeton tendenca dhe sfida të rëndësishme, siç tregojnë raportet dhe statistikat e fundit financiare. Tregu global i kujdesit shëndetësor u vlerësua në fund 9 trilion dollarë, me një normë rritjeje vjetore të parashikuar prej 7.9%. Farmaceutikët përbëjnë një pjesë të konsiderueshme, me shitjet totale që tejkalojnë 1.5 trilion dollarë në 2020. Shpenzimet për kujdesin shëndetësor si pjesë e PBB-së ndryshojnë në rajone, me Amerikën e Veriut që shpenzon mbi 4.4 trilion dollarë në 2022. Tregu i kujdesit shëndetësor në Evropë është i larmishëm, me vende si Gjermania dhe Franca që shpenzojnë mbi 11% të PBB-së së tyre për kujdesin shëndetësor.

SHBA përjeton rezultatet më të këqija shëndetësore midis kombeve me të ardhura të larta, me jetëgjatësi në rënie midis janarit 2020 dhe dhjetorit 2021. Tregu i kujdesit shëndetësor në SHBA përballet me kostot në rritje, aksesin e kufizuar, pabarazitë në cilësi dhe rezultate dhe çështje që lidhen me përballueshmërinë dhe aksesin.

Tregu global i analitikës financiare të kujdesit shëndetësor pritet të rritet në mënyrë eksponenciale nga viti 2023 në 2028, me Amerikën e Veriut që kryeson në 2022. COVID-19 ka përshpejtuar kërkesën për analiza financiare të kujdesit shëndetësor për shkak të ndikimit të pandemisë në përgjigjet dhe operacionet financiare të sistemeve shëndetësore.

Tregu global i kujdesit shëndetësor parashikohet të arrijë në 11.9 trilion dollarë deri në vitin 2025, me shpenzimet e kujdesit shëndetësor që pritet të përbëjnë gati 20% të PBB-së së SHBA deri në vitin 2027. Punësimi në kujdesin shëndetësor pritet të rritet me15% nga viti 2019 deri në vitin 2029 në SHBA, duke krijuar mbi 2 milionë vende të reja pune.

Zhvendosja transformuese në kujdesin shëndetësor: Përdorimi i teknologjisë dhe infrastrukturës

Industria e kujdesit shëndetësor është transformuar thellësisht kohët e fundit, e nxitur kryesisht nga përparimet teknologjike. Këto risi teknologjike kanë revolucionarizuar ofrimin e shërbimeve të kujdesit shëndetësor, duke çuar në përmirësimin e rezultateve dhe aksesit të pacientëve. Nga telemjekësia te pajisjet e veshura dhe diagnostifikimi me AI, këto zgjidhje teknologjike kanë riformuar peizazhin e ofrimit të kujdesit shëndetësor.

Telemjekësia është një nga përparimet më të rëndësishme, duke lehtësuar shërbimet e kujdesit shëndetësor në distancë, veçanërisht në zonat rurale dhe të largëta të pashërbyera. Pajisjet e veshura kanë fituar popullaritet, duke fuqizuar pacientët të monitorojnë matjet e tyre shëndetësore në kohë reale dhe të ndajnë të dhëna thelbësore me ofruesit e kujdesit shëndetësor. Për më tepër, diagnostifikimi i fuqizuar nga AI ka rritur saktësinë e diagnozave dhe planeve të personalizuara të trajtimit.

Vendet kryesore si Japonia, Singapori dhe Koreja e Jugut kanë qenë pioniere në zhvillimin dhe zbatimin e zgjidhjeve teknologjike të kujdesit shëndetësor. Japonia ka shfrytëzuar robotikën për të ofruar shërbime të plakjes dhe kujdes shëndetësor në distancë, ndërsa Singapori po drejton zhvillimin e një sistemi kombëtar të të dhënave elektronike shëndetësore për ofrimin e kujdesit shëndetësor pa probleme. Në mënyrë të ngjashme, investimet e Koresë së Jugut në diagnostikimin e AI dhe robotikën kanë përmirësuar rezultatet e pacientëve.

Përpjekjet globale në zhvillimin e infrastrukturës së kujdesit shëndetësor kanë qenë thelbësore, me vendet që investojnë në objekte dhe qendra kërkimore moderne. Veçanërisht, Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) kanë bërë përparime të rëndësishme, të ilustruar nga projekte si Dubai Healthcare City, duke nxitur turizmin mjekësor dhe duke tërhequr pacientë globalisht. Plani ambicioz i Kinës “Kina e shëndetshme 2030” synon të arrijë mbulimin universal të kujdesit shëndetësor përmes investimeve të konsiderueshme në infrastrukturë dhe shërbime.

Vendet kryesore po zbatojnë strategji të ndryshme për të përmirësuar sistemet e tyre të kujdesit shëndetësor. Shtetet e Bashkuara i japin përparësi kujdesit të bazuar në vlerë për të përmirësuar rezultatet duke ulur kostot. Në të kundërt, Mbretëria e Bashkuar fokusohet në zgjidhjet dixhitale të shëndetit, të ilustruara nga aplikacioni NHS për akses të qetë në kujdesin shëndetësor. Gjermania thekson kërkimin e kujdesit shëndetësor, duke ndarë fonde të konsiderueshme për të mbështetur inovacionin mjekësor.

Telemjekësia është një nga tendencat me rritje më të shpejtë në industrinë e kujdesit shëndetësor. Është parashikuar të arrijë185.6 miliardë dollarëderi në vitin 2026, me një CAGR prej 23.5% nga 2021 deri në 2026. Tregu i diagnostikimit të fuqizuar nga AI parashikohet të arrijë në 3.7 miliardë dollarë deri në vitin 2028, me një CAGR prej 23.2%.

Lojtarët kryesorë në Kujdesin Shëndetësor Global 

Disa lojtarë kyç qëndrojnë në ballë, duke nxitur inovacionin, kërkimin dhe aksesin në zgjidhjet mjekësore në mbarë botën. Midis këtyre figurave të spikatura janë gjigantët farmaceutikë si Eli Lilly and Company (NYSE:LLY), të njohur për medikamentet e tyre novator dhe iniciativat e kujdesit shëndetësor dixhital, dhe Abbott Laboratories (NYSE:ABT), të njohur për pajisjet dhe zgjidhjet inovative mjekësore që përfshijnë fusha të ndryshme mjekësore.

Eli Lilly and Company (NYSE:LLY), një firmë farmaceutike lider, prezanton LillyDirect, një platformë dixhitale e kujdesit shëndetësor në SHBA që synon kushte si obeziteti, migrena dhe diabeti. Kjo iniciativë integron shërbimet dixhitale të farmacisë, aksesin në teleshëndet dhe burimet arsimore për të përmirësuar kujdesin ndaj pacientit. Eli Lilly and Company (NYSE:LLY) ka marrë pjesë aktive në konferenca të shquara të kujdesit shëndetësor si Konferenca e 21-të Vjetore Globale e Kujdesit Shëndetësor Morgan Stanley. Lajmet e fundit përfshijnë pensionimin e drejtuesve kryesorë si Johna Norton dhe Philip Johnson. Përfshirja e CFO Anat Ashkenazi në Konferencën e 44-të Vjetore të Kujdesit Shëndetësor të Cowen nënvizon angazhimin e saj për të shfaqur performancën e saj financiare dhe për t’u angazhuar me investitorët.

Nga ana tjetër, Abbott Laboratories (NYSE:ABT), një lojtar i shquar në industrinë globale të kujdesit shëndetësor, është i njohur për pajisjet dhe zgjidhjet inovative mjekësore në fusha të ndryshme, si shëndeti kardiovaskular, menaxhimi i diabetit, testimi diagnostik, ushqimi dhe kronik. menaxhimi i dhimbjes. Tendencat dhe risitë e fundit të Abbott Laboratories (NYSE:ABT) përfshijnë prezantimin e sistemit më miniaturë të rikarikueshëm në botë për çrregullimet e lëvizjes dhe Sistemin Neurostimulues të Proclaim DRG për dhimbjet kronike me akses të zgjeruar MRI.

Kontributet e dukshme përfshijnë Programin e Abbott-it Food as Medicine për menaxhimin e diabetit dhe miratimin e FDA-së për një test HPV në Alinity m. Tendencat e ardhshme tregojnë një fokus të vazhdueshëm në përmirësimin e pajisjeve dhe zgjidhjeve mjekësore përmes kërkimit dhe zhvillimit. Në lajmet e fundit, Abbott deklaroi dividentin e saj të 401-të të njëpasnjëshëm tremujor dhe mori miratimin e Komitetit Këshillimor të FDA për Sistemin e tij TriClip.

Le të kalojmë tani në listën e 25 vendeve më të shëndetshme në botë.

25. Emiratet e Bashkuara Arabe 

Indeksi mesatar i shëndetit: 53.37

Emiratet e Bashkuara Arabe krenohet me një jetëgjatësi prej 79.7 vjet, me meshkujt mesatarisht 78 vjet dhe femrat 81.4 vjet. Megjithatë, ajo përballet me sfida me obezitetin, duke u renditur e pesta në nivel global dhe duke luftuar për të përmbushur objektivat globale të të ushqyerit. Faktorë të tillë si globalizimi dhe kuzhinat ndërkombëtare kontribuojnë në rritjen e normave të obezitetit. Prevalenca e obezitetit është veçanërisht e lartë, me44.2%të femrave të rritura dhe 30.9% të meshkujve të rritur të prekur. Është bërë përparim i kufizuar në trajtimin e sëmundjeve jo të transmetueshme të lidhura me dietën.

24. Izraeli 

Indeksi mesatar i shëndetit: 67.67

Izraeli renditet në një nga vendet më të shëndetshme në botë për sistemin e tij shembullor të kujdesit shëndetësor. Faktorët që kontribuojnë në renditjen e tij të lartë përfshijnë aksesin në kujdes shëndetësor cilësor, ujë të pastër, rreziqe të ulëta shëndetësore dhe jetëgjatësi të lartë. Me një GDP për frymë prej 58,270 dollarë amerikanë në vitin 2023, sistemi i fuqishëm i kujdesit shëndetësor i Izraelit thekson kërkimin, inovacionin dhe kujdesin parandalues, duke rezultuar në teknologji dhe trajtime të avancuara mjekësore.

23. Luksemburgu 

Indeksi mesatar i shëndetit: 67.89

L Uksemburgu renditet ndër vendet më të shëndetshme në botë, me një jetëgjatësi prej afro 83 vjetësh, duke tejkaluar mesataren e OECD-së. Shpenzimet për shëndetësi për frymë janë arritur3742 euronë 2019 pavarësisht se përbën vetëm 5% të PBB-së. Sidoqoftë, kombi përballet me mungesa të kujdesit shëndetësor-profesionist, të përkeqësuar nga COVID-19. Obezitetinormat janë domethënëse, duke prekur 22.7% të femrave të rritura dhe 27.5% të meshkujve. Ndërsa është bërë përparim në objektivat e të ushqyerit, sfidat vazhdojnë në luftimin e humbjes së fëmijërisë dhe reduktimin e anemisë tek gratë.

Lexo edhe :  Qytetet kineze po zhyten nën nivelin e detit, disa me 10 mm në vit

22. Portugalia  

Indeksi mesatar i shëndetit: 68.9

Portugalia, një nga vendet më të shëndetshme në botë , ka një jetëgjatësi prej 82 vjetësh, pak mbi mesataren e OECD-së, por shpenzime shëndetësore për frymë më të ulëta krahasuar me mesataren e BE-së, duke theksuar kujdesin ambulator. Sfidat përfshijnë nivele të ulëta të aktivitetit fizik, duke çuar në rritjen e mbipeshës dhe obezitetit. Shpenzimet shëndetësore të Portugalisë janë 4162 dollarë për frymë, nën mesataren e OECD prej 4986 dollarë, që përbën 10.6% të PBB-së. Vendi ka 5.6 mjekë praktikantë dhe 7.4 infermierë praktikantë për 1000 banorë, më e lartë se mesatarja e OECD-së prej 3.7 mjekë dhe 9.2 infermierë, respektivisht.

21. Irlandë 

Indeksi mesatar i shëndetit: 69.68

Irlanda ka normën më të lartë të raportuar të shëndetit të BE-së me 84% në 2019, megjithëse pabarazitë shëndetësore vazhdojnë bazuar në nivelet e të ardhurave. Shpenzimet shëndetësore përputhen me mesataren e BE-së, me një pjesë të konsiderueshme të dedikuar për kujdesin spitalor. Irlanda shpenzon 6,047 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD prej 6.1% të PBB-së, më e ulët se mesatarja e OECD prej 9.2%. Vendi ka 4.0 mjekë praktikantë dhe 12.7 infermierë praktikantë për 1000 banorë, më e lartë se mesatarja e OECD.

20. Belgjika 

Indeksi mesatar i shëndetit: 69.88

Belgjika renditet ndër 10 vendet më të shëndetshme të Evropës me një jetëgjatësi në rritje. Shkaqet kryesore të vdekjes përfshijnë sëmundjet kardiovaskulare, kancerin dhe COVID-19. . Sistemi karakterizohet nga shërbime dhe aksesueshmëri me cilësi të lartë. Veçanërisht, pati një rritje të diagnozave të reja të HIV-it në vitin 2022, por pirja e përditshme e duhanit tek adoleshentët ka rënë që nga viti 2006. COVID-19 përbënte një barrë të konsiderueshme sëmundjesh në vitin 2020.

19. Islanda 

Indeksi mesatar i shëndetit: 69.97

Islanda është e njohur për standardet e saj të jashtëzakonshme shëndetësore, të cilat mund t’i atribuohen faktorëve të ndryshëm. Mjedisi i pastër i vendit, i karakterizuar nga ajri i pacenuar, nivelet e ulëta të ndotjes dhe burimet e nxehta natyrore, besohet se ofron përfitime shëndetësore. Me një nga jetëgjatësitë më të larta globale – 81 vjet për burrat dhe 84 vjet për gratë – shpenzimet e kujdesit shëndetësor arritën në 9.65% të PBB-së në 2021. Pavarësisht nga një sistem i kujdesit shëndetësor të financuar nga publiku, sfidat vazhdojnë, si mbajtja e profesionistëve të kujdesit shëndetësor për shkak të pagave relativisht më të ulëta. ndërsa rreth një e treta e të rriturve raportuan sëmundje kronike në vitin 2018.

18. Austri 

Indeksi mesatar i shëndetit: 71.6

Austria renditet ndër 20 vendet më të shëndetshme në botë , me një jetëgjatësi prej 81.7 vitesh, më e lartë se mesatarja e BE-së. Sëmundja ishemike e zemrës është shkaku kryesor i vdekjeve, me rritje të vdekshmërisë nga diabeti. Austria shpenzon 7,275 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD prej 11.4% të PBB-së, më e lartë se mesatarja e OECD prej 9.2%. Vendi ka 5.4 mjekë praktikantë dhe 10.6 infermierë praktikantë për 1000 banorë.

17. Itali  

Indeksi mesatar i shëndetit: 71.74

Italia, e njohur për stilin e jetës dhe kuzhinën e saj të shëndetshme, ka një sistem të decentralizuar të kujdesit shëndetësor të udhëhequr nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar. Shpenzimet shëndetësore ishin 9.4% e PBB-së në vitin 2021, me shpenzime publike në 74%. Shpenzimet për frymë u rritën me 7% nga viti 2019 në 2021 për shkak të COVID-19. Të dhënat e fundit tregojnë një rënie të lehtë të shpenzimeve për shëndetin në vitin 2022, por mbeten mbi nivelet e vitit 2019. Kujdesi ambulator dhe spitalor përbëjnë mbi 60% të shpenzimeve shëndetësore. Italia demonstron efektivitet në trajtimin e kushteve kërcënuese për jetën, pavarësisht sfidave si pasiviteti fizik.

16. Singapor 

Indeksi mesatar i shëndetit: 73.34 

Singapori renditet vazhdimisht si një nga vendet më të shëndetshme në botë . Shpenzimet shëndetësore ishin 12.59 miliardë dollarë në 2023, me një GDP për frymë prej 87,884,16 dollarë . Qeveria angazhohet me vendosmëri për financimin e kujdesit shëndetësor, veçanërisht për të moshuarit, dhe investon në iniciativat e shëndetit publik. Shpenzimet për kujdesin shëndetësor parashikohet të dyfishohen gjatë pesë viteve të ardhshme, duke arritur 3.5% të PBB-së deri në vitin 2030, duke siguruar një perspektivë financiare premtuese për ruajtjen e sistemit të përhapur të kujdesit shëndetësor të Singaporit.

15. Danimarka

Indeksi mesatar i shëndetit: 73.54

Danimarka renditet e 12-ta ndër vendet më të shëndetshme në botë , duke shpenzuar më shumë për shëndetin për person sesa shumica e vendeve të BE-së. Danimarka shpenzon 6,280 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD, e cila përbën 9.5% të PBB-së, më e lartë se mesatarja e OECD prej 9.2%. Vendi ka 4.4 mjekë praktikantë dhe 10.2 infermierë praktikantë për 1000 banorë.

14. Gjermania 

Indeksi mesatar i shëndetit: 74.28

Me 83.1 milionë banorë, Gjermania shpenzon 6,729 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD, e cila përbën 10.2% të PBB-së, krahasuar me 9.2% mesatarisht në OECD. Vendi ka 3.9 mjekë dhe 11.4 infermierë praktikantë për 1000 banorë, më i lartë se mesatarja e OECD. Ai ka prioritet shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor dhe mban një sistem të fuqishëm të Regjistrimit Civil dhe Statistikave vitale.

13. Franca 

Indeksi mesatar i shëndetit: 74.42

Franca, e njohur për shëndetin e saj, i kushton 12.3% të PBB-së së saj shpenzimeve shëndetësore, e dyta më e larta në BE. Pavarësisht një rënie të lehtë, jetëgjatësia e Francës mbetet mbi mesataren e BE-së. Mënyrat e pashëndetshme të jetesës, duke përfshirë pirjen e duhanit dhe mungesën e aktivitetit fizik, kontribuojnë ndjeshëm në barrën e sëmundjeve. Franca shpenzon 6,630 dollarë për kokë banori për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD-së, me mbulim të fuqishëm financiar dhe me theks në masat e shëndetit publik.

12. SHBA

Indeksi mesatar i shëndetit: 74.55

Pavarësisht pasurisë së saj, Shtetet e Bashkuara renditen në vendin e 12-të ndër vendet me më shumë shëndet . Sfidat përfshijnë shkallën e lartë të sëmundjeve kronike, obezitetin dhe jetëgjatësinë e ulët (rreth 79 vjet), pavarësisht shpenzimeve përafërsisht16.9%të PBB-së për kujdesin shëndetësor. SHBA shkëlqen në masat parandaluese si ekzaminimet e kancerit dhe teknologjitë e avancuara mjekësore, por përballet me disavantazhe të tilla si rezultate të pafavorshme të lindjes, shkallë të lartë të lëndimeve dhe nivele të larta të obezitetit dhe diabetit.

11. Norvegjia 

Indeksi mesatar i shëndetit: 74.64

Norvegjia është ndër vendet më të shëndetshme në botë , me një jetëgjatësi mesatare prej 83.3 vitesh. Faktorët përfshijnë një mënyrë jetese aktive, një dietë të pasur me Omega-3 dhe një sistem të fuqishëm të kujdesit shëndetësor të financuar nga publiku me mbulim universal. Norvegjia shpenzon 7771 dollarë për frymë në shëndetësi, duke tejkaluar mesataren e OECD prej 4,986 dollarë, e cila përbën 7.9% të PBB-së, më e ulët se mesatarja e OECD prej 9.2%. Vendi ka 5.2 mjekë praktikantë për 1000 banorë dhe 18.3 infermierë praktikantë, dukshëm më i lartë se mesatarja e OECD prej 3.7 dhe 9.2 respektivisht.

10. Zvicër  

Indeksi mesatar i shëndetit: 74.86

Zvicra qëndron ndër vendet më të shëndetshme në botë , falë faktorëve si kujdesi shëndetësor universal, cilësia e lartë e jetës dhe mjedisi i pastër. Sistemi i tij i kujdesit shëndetësor publik, i bazuar në sigurimin e detyrueshëm shëndetësor, siguron akses për të gjithë banorët. Zvicra shpenzon 8,049 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD. Me 4.3 mjekë dhe 17.9 infermierë për 1000 njerëz, ajo ka një nga raportet më të larta të ofruesve të kujdesit shëndetësor. Jetëgjatësia e lartë e vendit prej gati 84 vitesh shoqërohet me shpenzime më të larta për kujdesin shëndetësor për person, me 81% që raportojnë shëndet të mirë krahasuar me mesataren e OECD prej 68%.

9. Slloveni  

Indeksi mesatar i shëndetit: 75.26  

Ndër më të shëndetshmet në nivel global, Sllovenia ka një jetëgjatësi prej gati 82 vjetësh, pak mbi mesataren e OECD. Shpenzimet e kujdesit shëndetësor të Sllovenisë për vitin 2021 ishin 2,671 dollarë, duke shënuar një rritje prej 10.49% nga viti 2020.

8. Holanda

Indeksi mesatar i shëndetit: 75.28

Holanda është ndër vendet më të shëndetshme në botë , me faktorë si nivelet e ulëta të diabetit dhe një dietë e pasur me perime dhe bulmet. Ai krenohet me një jetëgjatësi prej 81.9 vjetësh dhe nivele të ulëta mbipeshe. Vendi ndan 10.2% të PBB-së së tij për shpenzimet shëndetësore. Me shërbime të kujdesit shëndetësor me cilësi të lartë, ai tejkalon mesataren e OECD-së në raportimin e mirë shëndetësor. Ekzaminimet e rregullta shëndetësore ndihmojnë në zbulimin dhe parandalimin e hershëm të sëmundjes.

7. Koreja e Jugut 

Indeksi mesatar i shëndetit: 75.4

Koreja e Jugut, një nga vendet më të shëndetshme në botë , krenohet me një jetëgjatësi prej mbi 83 vjet, duke tejkaluar mesataren e OECD. Me shpenzime shëndetësore në 8.36% të PBB-së, ajo investon ndjeshëm në shëndetësi. PBB-ja për frymë e vendit në vitin 2021 ishte 34,997 USD. Sistemi i tij i kujdesit shëndetësor thekson edukimin, shëndetin dhe angazhimin qytetar, duke çuar në përparime të jashtëzakonshme në kujdesin mjekësor dhe ndërhyrjet në shëndetin publik.

6. Mbretëria e Bashkuar  

Indeksi mesatar i shëndetit: 75.74

Mbretëria e Bashkuar, një nga vendet më të shëndetshme në botë , krenohet me një sistem të mirë-krijuar të kujdesit shëndetësor, Shërbimin Shëndetësor Kombëtar (NHS), duke ofruar kujdes shëndetësor universal falas në pikën e dorëzimit. Mbretëria e Bashkuar shpenzon 5,493 dollarë për frymë për shëndetin, duke tejkaluar mesataren e OECD prej 4986 dollarë, e cila përbën 11.3% të PBB-së, më e lartë se mesatarja e OECD prej 9.2%./E.T

Të fundit

Këmbësorin e zë korrenti në autostradën Lezhë-Tiranë/ Përcjellësit e energjisë në tokë

Nje person ka mbetur i vdekur pasi ka rënë në kontakt me energjine elektrike pranë një biznesi në autostradën Lezhë-Tiranë. Gazetari i...

“Ambicie të mëdha dhe punë të vogla”/ Të rinjtë kërkojnë jetë luksi në klipet e Noyzit

Duke komentuar mbi një raport mbi indeksin e lumturisë, sociologu Ergy Mërtiri i ftuar në “Open” në News 24, tha se të rinjtë shqiptarët...

Kur do të vijnë emigrantët e parë nga Italia? Ja si përgjigjet Rama

Në një intervistë për një emision televiziv ai thotë se Shqipëria ka bërë pjesën e saj për t’u treguar e gatshme të presë këta...

‘Sufllaqe nga qielli nuk bien më’/ Meta: Kush ka mendim ndryshe le të ngjitet në paralele

Kreu i Partisë së Lirisë, Ilir Meta në një takim me strukturat drejtuese në Tiranë deklaroi se partia ka hyrë në një fazë të...

Spektakël i garantuar në derbin e Londrës, formacionet zyrtare të sfidës Arsenal-Chelsea

Arsenal-Chelsea premtojnë spektakël në ndeshjen e prapambetur nga java e 29-të e Premier League. Derbi i Londrës nis në orën 21:00 në “Emirates Stadium”. Ndërsa jemi...

Lajme të tjera

Web TV