A është një frut në fund të një vakti gjithmonë një ide e mirë?

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Të hash fruta në fund të një vakti nuk është një zakon i mirë. Ne e dëgjojmë atë shpesh, por pastaj, po aq shpesh, ne e dëgjojmë këtë informacion duke u kundërshtuar. Të tjerë na thonë se ngrënia e frutave në fund të një vakti mund të çojë në sëmundje të ndryshme, madje edhe të na shëndoshë.

Por si qëndron e vërteta?

Sot le të përpiqemi ta zbulojmë së bashku sepse, më në fund, komuniteti shkencor duket se ka arritur në një përfundim, këtë herë përfundimtar (me shpresë).

Fruta në fund të një vakti apo midis vakteve?

Për të shpërndarë mitin vjen ‘Istituto Superiore di Sanità’ i cili shprehet: “Hani fruta kur të doni, për sa kohë që hani: kjo është gjëja më e rëndësishme. Dhe nëse e hani atë në fund të një vakti dhe nuk përjetoni ndonjë shqetësim, nuk do t’ju shkaktojë ndonjë dëm; me siguri nuk do të të shëndoshë (nëse nuk e tepron me sasitë), nga ana tjetër, mund të kesh disa përfitime të tjera”.

I njëjti tekst ilustron përfitimet e ngrënies së frutave në fund të një vakti: “Përfundimi i vaktit me një frut mund të sjellë në fakt disa përfitime: në fakt, konsumimi i frutave në fund të një vakti bën që sheqernat që përmban të lëshohen në gjak më ngadalë sesa kur hani të njëjtin frut me stomakun bosh.

-Aciditeti i frutave dhe disa vitaminave në të (vitamina C) mund të lehtësojë thithjen e hekurit të përmbajtur në perime dhe ushqime me origjinë bimore falë përbërësve të tij antioksidantë, shoqëron ushqimin në tretje, duke e mbrojtur atë nga dëmtimet oksiduese shija e saj e thartë i jep trupit sinjalin për të përfunduar një vakt“.

Lexo edhe :  Çfarë ndodh nëse hani një qershi me një krimb të fshehur brenda?

Sigurisht, ndonjëherë disa sëmundje mund të ndodhin kur hani fruta pas drekës ose darkës dhe në këto raste, natyrisht, është më mirë të hiqni dorë:

Disa përbërës të frutave, të tilla si fibrat dhe oligosakaridet, në fakt mund të ngadalësojnë, megjithëse në një masë modeste, kalimin e ushqimit përmes traktit gastrointestinal, të shkaktojnë procese fermentimi dhe të krijojnë një akumulim të gazit në zorrë me ndjenjën e fryrë pasuese. Kjo situatë ndodh kryesisht tek ata që kanë një ndjeshmëri të veçantë të zorrëve (kolit ulcerativ, sindromi i zorrëve të irritueshme, meteorizëm). ”

Përveç këtyre situatave, nuk ka studime shkencore ose udhëzime që këshillojnë kundër ngrënies së frutave pas konsumimit të vakteve./MCN.tv

 

Të fundit

Si mund ta rrisë turizmi prodhimin vendas?

Pavarësisht sfidave të shumta që sjell sezonaliteti, rritja me ritme të shpejta e sektorit të turizmit, ofron mundësi konkrete...

Asfalti nuk e përballon dot vapën/ Rruga çahet si letër në Missouri

Në shtetin amerikan të Missouri, temperaturat ekstreme të ditëve të fundit kanë shkaktuar një incident të pazakontë: asfalti në një rrugë është çarë papritur,...

Miti i kriminelëve shqiptarë si një alibi e Berishës për humbjen shkatërruese

Një nga alibitë kryesore me të cilat Berisha po përpiqet të justifikojë humbjen e tij shkatërruese të 11 Majit është ndërhyrja e krimit të...

“Jam i zhgënjyer me vlonjatët”/ Arben Malaj: Drejtorët pranuan fajësinë me dorëheqjet

Në  një studio televizive, Arben Malaj është shprehur i zhgënjyer me vendimin e drejtorëve të bashkisë së Vlorës për të dhënë dorëheqjen pas takimit...

Temu i “rrëmben” fronin ChatGPT-së, renditet si më i shkarkuari në Shqipëri

Trendet e botës teknologjike janë gjithmonë në lëvizje dhe kjo pasqyrohet edhe në Shqipëri. Ndryshimet e fundit në sjelljen e përdoruesve shfaqen qartë përmes...

Lajme të tjera

Web TV